Mintha a Wall Streeten kezdenék a napjukat – így dolgoznak a Morgan Stanley budapesti elemzői (x)
Prémium

Mintha a Wall Streeten kezdenék a napjukat – így dolgoznak a Morgan Stanley budapesti elemzői (x)

PR cikk
A pénzpiacok sűrűjében állnak helyt a magyar szakemberek

Zoboky Tamást nem sokkal azelőtt vették fel modellfejlesztőnek a Morgan Stanley budapesti irodájába, hogy letette záróvizsgáját az alkalmazott matematika szakon. A fizikus végzettségű Böde Csaba a 2008-as pénzügyi válság közepén került a globális befektetési bankhoz. Ma mindketten olyan nemzetközi csapatokat fognak össze, amelynek tagjai New Yorktól Londonon át Hongkongig a világ legfontosabb pénzpiacain dolgoznak. Feladatuk annak biztosítása, hogy a bank helyesen értékelje a részvényalapú származtatott értékpapírokat, és hatékonyan kezelje a kockázatukat a piaci faktorok változásával szemben. Ezeknek a feladatoknak a jelentősége az elmúlt másfél évtizedben a szabályozói elvárások és a bankok saját üzleti érdekemiatt is óriásit nőtt. És ma már a magyar szakemberek is főszerepet játszhatnak benne – itthonról.

A Morgan Stanley mintegy 3000 szakembernek ad munkát budapesti irodájában, amely így nemcsak a magyar főváros egyik jelentős foglalkoztatója, hanem a világ egyik vezető pénzintézetének fontos elemző és informatikai központja is. Amikor 2006-ban az iroda alig 30 fővel megnyitotta kapuit, az egyik első terület, amelyet az amerikai befektetési bank Budapestre telepített, a matematikai modellezés volt.

Alig egy évvel a nyitás után, pályakezdőként került a céghez Zoboky Tamás. A Szegedi Tudományegyetemen tanult alkalmazott matematikát, és már a diploma előtt „lecsaptak” rá. A pénzpiacok ismeretét, a pénzügyi modellezés csínját-bínját már a cégnél szedte fel, élesben, munka mellett. Hasonló cipőben járt Böde Csaba is, aki az ELTE-n végzett fizikusként, majd a Semmelweis Egyetemen molekuláris biofizikai témakörben szerzett doktori címet. Ő 2008 őszén, a pénzügyi világválság legturbulensebb napjaiban kezdett a Morgan Stanley-nél – addigra már elterjedt a tudományos, műszaki körökben, hogy a bank nagy számban keres ilyen irányultságú munkatársakat.

MS Bode Csaba es Zoboky Tamas

Két védvonallal a kereskedés helyes működéséért

Ma, tizenöt évvel később mindketten saját csapatot irányítanak, és ugyanazon a területen játszanak fontos szerepet a bank életében. Feladatuk a részvényalapú származtatott termékek értekének es kockázatának a helyes kiszámolása. Ez az egyik legfontosabb eszközkategória, amivel a Morgan Stanley kereskedik, és hogy ezt nyereségesen tegye, kritikus fontosságú, hogy ezek a derivatívák mindig a megfelelő piaci értéken legyenek számon tartva a bank könyveiben, és hogy a kereskedők, valamint a kockázatkezelők pontos képet kapjanak a portfóliók aktuális piaci kockázatáról. Ezért amellett, hogy maguk a kereskedők beárazzák a termékeket es kiszámolják a kockázatokat, az eredményeket, valamint a számoláshoz használt modelleket két független kontrollfunkció is ellenőrzi.

Az egyik az ún. Valuation Control, ami a pénzügyi részlegen belül működik a banknál. Itt ugyanazokat a modelleket alkalmazzák, amelyeket a kereskedők is, de a modellek működéséhez szükséges input adatokat függetlenül szerzik be a piacról. A másik védvonalat pedig a kockázatmenedzsment részlegen működő Model Risk Management jelenti, ami pedig maguknak a modelleknek a helytállóságát ellenőrzi. Mindkét funkció jelentősége az elmúlt másfél évtizedben nőtt meg igazán – részben azért, mert a szabályozó hatóságok magasabb elvárásokat támasztottak a bankokkal szemben.

Független árazó funkció már 2008 előtt is volt, de azóta látványos fejlődésen és bővülésen ment keresztül, és ezt mi testközelből tapasztaltuk. Nem csoda, hiszen maguknak a bankoknak is elemi érdekük, hogy az árazási hibákból eredő kockázatokat minimalizálják, így a kereskedő kollégák abszolút partnerként kezelnek bennünket”

– mondja Böde Csaba. Ő ma 30 fős csapatot irányít ezen a területen, amelyből sokan a Morgan Stanley főbb piaci központjaiban, Londonban, New Yorkban, Hongkongban dolgoznak, de a legtöbben Budapesten.

A másik védvonal, a Modell Risk Management viszont teljesen új terület, az elmúlt másfél évtizedben fejlődött ki önálló funkcióként. „Mi azért felelünk, hogy a piaci modellek, amiket a részvényderivatívákkal kereskedő részleg használ árazásra es kockázatkezelésre, biztosítsák annak a lehetőségét, hogy a portfóliókat kockázatsemlegesen lehessen tartani. Azaz, hogy a részleg által eladott derivatív termékeket fedezni lehessen tőzsdén kereskedhető egyszerűbb termékek vásárlásával a normál piaci faktorok megváltozásával szemben” – magyarázza Zoboky Tamás. Ő tíz fős csapatot vezet, melynek fele a magyar fővárosban, a másik fele pedig New Yorkban dolgozik.

Morgan Stanley Budapest 04

A pénzpiacok frontvonalában a magyar fővárosból

Mindkét szakember kiemelte: az egyik legnagyobb élmény a munkájukban, hogy a globális pénzpiacok sűrűjében dolgozhatnak – de mindezt úgy, hogy nem kellett elhagyni szülőföldjüket, itthon kamatoztathatják tudásukat, itthon fizetnek adót és költik el fizetésüket. „Amióta itt dolgozom, más szemmel nézem a Wall Streetről szóló filmeket” – mondja Böde Csaba. Zoboky Tamás hozzáteszi: „Bár sokszor otthonról dolgozom, mégis olyan, mintha New Yorkban ülnék a kereskedők között, ahol folyamatosan csörög a telefon.”

És hogy mennyire izgalmas terület ez két olyan szakembernek, akik a természettudományból érkeztek a pénzügyi világba?

Számomra teljes mértékben kielégítő, mivel a pénzügyi szektornak azzal a területével foglalkozhatok, ami leginkább használja a matematika sztochasztikus analízis ágát. Ez, bevallom, nem egy olyan világ, amiről az ember könnyen tud érdekfeszítő beszélgetést kezdeményezni családjával vagy gyerekkori barátaival. Hamar kiderül, hogy nem tudok befektetési tippet adni, mert a modellek feladata, amikkel foglalkozok, nem a jóslás vagy spekuláció, hanem az előbb említett kockázatsemleges kereskedési stratégia biztosítása”

– mondja Zoboky Tamás.

„Azt az analitikus gondolkodást, amit bármilyen természettudományos vagy műszaki szakember hoz magával a tanulmányaiból, maximálisan kamatoztatni tudjuk. Sőt, annyiban kifejezetten izgalmas terület, hogy míg a tudományos kutatásban feltételezzük, hogy a természet törvényei állandóak, csak a tudásunk korlátos, itt még a piac törvényei is változhatnak menet közben” – teszi hozzá Böde Csaba.

Mindketten hangsúlyozzák azonban, hogy nem csak STEM területről várnak kollégákat, hanem gazdasági, pénzügyi vonalról. Sőt: kifejezetten fontos mind a Valuation Control, mind a Model Risk Management csapatoknál, hogy minél vegyesebb legyen a csoport végzettség és érdeklődés szempontjából, hiszen a sokszínűbb közösségek jobb döntéseket tudnak hozni több nézőpontból világítanak meg egy-egy problémát. A sokszínűség másként is megjelenik: Európa számos országából, valamint Ázsiából is érkeztek külföldi szakemberek a budapesti irodába, ahol így mára inspiráló nemzetközi környezet alakult ki.

Rugalmasság és a következő generáció tanítása

Emellé jön még a folyamatos napi munkakapcsolat a más kontinenseken dolgozó kollégákkal. Amit megkönnyít, hogy a Morgan Stanley kellő rugalmasságot biztosít a munkavégzésben. Meghatározott keretek között van lehetőség otthoni munkavégzésre, és a munkaidő alakításában is van rugalmasság – nyilvánvalóan amellett, hogy a feladatokat el kell végezni.  „Itt nem kell szabadságot kivenni azért, mert várni kell egy szerelőt, és nincs olyan, hogy ne tudnék elmenni a gyerek fellépésére délután 5-kor, de akár a New York-i kollégáknak is mondhatom, hogy ne magyar idő szerint este 8-ra tegyenek be megbeszéléseket” – mutat rá Böde Csaba.

Ő és Zoboky Tamás is aktív szerepet vállal a fiatalabb kollégák mentorálásában, és Morgan Stanley-s pályafutásuk alatt részt vettek az úgynevezett campus csapatok munkájában is. Ez azt jelenti, hogy a kollégák szakmájukba vágó vendégelőadásokat tartanak a hazai egyetemeken és főiskolákon. „Az a tudás, ami az elmúlt 15 évben a budapesti irodában itt felhalmozódott, egyre inkább átszivárog a felsőoktatásba is, így a mai diákok már nem a nulláról kezdenek beletanulni a pénzügyi világ rejtelmeibe, mint annak idején mi” – mondja Zoboky Tamás.

(x)

Címlapkép forrása: Akos Stiller

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kep_szoveg