Mérföldkő a hazai vállalati zöldülésben: Világszínvonalú energiapiaci innovációval újít a Westend (x)
Prémium

Mérföldkő a hazai vállalati zöldülésben: Világszínvonalú energiapiaci innovációval újít a Westend (x)

PR cikk
A Solar Markt és az E.ON dekarbonizációs csomagjával, a Green Clouddal vált hazai zöld energiára a Westend
  • Elérkezett az idő, amikor piaci alapon is megéri naperőművet fejleszteni Magyarországon.
  • Az új üzleti modell a hazai zöldülés valódi motorjává válhat.
  • A legmodernebb technológiával készülő létesítmény hazai szinten egyedülálló lesz a versenypiaci szegmensben
  • A Green Cloud kiemelt ügyfele a Westend, éves áramfelhasználásának mintegy kétharmadát zöld energiával váltja ki
  • Vállalati ügyfeleknek kínál innovatív dekarbonizációs áramszolgáltatási csomagot Green Cloud néven a Solar Markt és az E.ON
  • A szolgáltatáscsomagban kínált karbonsemleges zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál, miközben saját beruházások nélkül is jelentős mértékben hozzájárul a vállalatok klímacéljainak eléréséhez, és pénzügyileg is kiszámítható, hosszú távú, biztonságos ellátást nyújt

Innovatív, nagy teljesítményű naperőmű épül Szihalmon

A Solar Markt 2024-ben elkészülő szihalmi naperőműve hazai szinten egyedülálló lesz a versenypiaci szegmensben. A 49 500 kVA AC teljesítményű erőműben 104 550 Risen Energy napelem termeli majd az energiát, a legfejlettebb technológiát képviselő True Capture okos vezérléssel. A napelempark által megtermelt energia képes lenne egy több, mint 25 ezres város éves áramellátását biztosítani.

Egyre több üzleti befektető vélekedik úgy, hogy a zöldenergia egy jövedelmező üzleti lehetőséget jelent. A szihalmi naperőmű az Erste Bank és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. finanszírozásával valósul meg, amely beruházás megközelíti a 25 milliárd forintot.

Nagyon örülünk, hogy egy olyan innovatív és előremutató szolgáltatás elindításához járulhatunk hozzá, mint a Green Cloud. A Szihalmon épülő napelempark a magyar Erste eddigi legnagyobb megújuló energetikai ügylete. Az Erste számára a környezeti és társadalmi (ESG) szempontok figyelembevétele olyan prioritás, amelyet a mindennapi működésünk mellett a hitelezésben is igyekszünk minél inkább érvényesíteni. Célunk, hogy 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét a környezeti célt szolgáló beruházások finanszírozása adja. Az idei évre kitűzött zöld finanszírozási célt bankunk – nem utolsósorban a szihalmi naperőmű megvalósításához nyújtott finanszírozásnak köszönhetően – teljesítette” – fogalmazott Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója.

A Hiventures és a Solar Markt 2022 szeptemberében kötött stratégiai megállapodást. A Hiventures tőkebefektetésének köszönhetően több helyszínen jutottak el építésre kész állapotig naperőmű fejlesztési projektek, köztük a szihalmi.

Épp az ilyen sikertörténetek életre hívásáért indítottuk el a közép-és nagyvállalatokat célzó tőkebefektetési üzletágunkat. Általa olyan fázisban tudtunk finanszírozást biztosítani a Solar Markt számára, amely a hagyományos banki keretekkel még nem volt kompatibilis. A bevont tőke révén azonban a beruházásintenzív energetikai projekt eljutott a banki finanszírozhatóság állapotáig, így innentől a két pénzügyi eszköz együttesen, egymást kiegészítve teszi lehetővé az eredményes, jövőbe mutató projekt megvalósítását” – tette hozzá Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója az ügylet kapcsán.

A Solar Markt jelenleg további három nagykapacitású erőmű létesítését készíti elő, távlati célja pedig Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása.

A zöldenergia elterjedése teljes mértékben átalakítja az energia rendszerek minden szegmensét, a termeléstől a disztribúción át az értékesítésig. Ennek az „evolúciónak” az első lépése a Green Cloud szolgáltatási csomag, amely a Solar Markt és az E.ON közös termékeként úttörő a piacon. Az épülő szihalmi erőmű a Green Cloud ügyfeleit szolgálja ki zöld árammal – emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

A mai gazdasági és üzleti környezetben a vállalatok számára kiemelten fontos a biztonságos áramellátás, a kiszámítható költség és a fogyasztásuknak megfelelő mennyiségű zöld áram beszerzési kockázatának minimalizálása. Ezért is választotta zöld jövőjének garanciájaként a Solar Markt és az E.ON közös termékét a Westend.

Budapesti épületegyüttese áramfelhasználásának mintegy kétharmadát fogja közvetlenül a Szihalmon termelt napenergiából fedezni, amivel 5600 tonna/év CO2 kibocsátását kerüli el a zöldenergiát kínáló platform segítségével. Kiegyenlítő energiát pedig – mivel a napelemek termelése napszakhoz kötött – az E.ON-tól vásárol a zavartalan működés biztosításához. A 10 évre kötött szerződés kellő rugalmasságot nyújt a vállaltnak: ha további zöldenergetikai beruházásokat akar megvalósítani, például a saját energiatermelés vagy energiatárolás területén, a konstrukció erre is lehetőséget biztosít számára.

A Gránit Pólus Csoport és a tulajdonában lévő Westend is elkötelezett a zöld átállás és fenntartható működés mellett. Ezirányba tett konkrét lépésünk a zöldenergia vásárlás, maximalizált ár mellett. Így egy esetleges energiaár emelkedését is ki tudjuk védeni, segítve bérlőinknek a tervezhető működést. Rajtunk keresztül pedig ők is elindulhatnak a „zöldülés” felé – hangsúlyozta Gyertyánfy Miklós, a Gránit Pólus csoport működési vezérigazgató-helyettese.

A Green Cloud

A klímatudatos vállalati működés immár nem választás kérdése, hanem elengedhetetlen feltétele az értékteremtő gazdálkodásnak. A széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése egyszerre szabályozói előírás és egyre inkább a piaci sikerességet meghatározó befektetői és ügyfélelvárás is. Ebben nyújt egyszerűen igénybe vehető, hatékony segítséget a Solar Markt és az E.ON Hungária Csoport dekarbonizációs csomagja, a Green Cloud, amely hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a dedikált zöldenergiát vállalati ügyfeleinek.

A hazai energiapiac jellemzője, hogy a zöldenergia iránti igény gyorsabban nő, mint ahogyan azt a termelési kapacitások követni tudnák. Az iparági prognózisok szerint a magyar vállalkozások jövőbeni zöldenergia-igényeit csak részben lehet itthonról kielégíteni, miközben a gazdálkodók rá vannak kényszerítve energiagazdálkodásuk zöldítésére, akár nagy költségű beruházások árán is. A Solar Markt és az E.ON együttműködése révén kialakított zöldenergia-platformot és -szolgáltatást tartalmazó Green Cloud komplex termék, erre a nehezen leküzdhető kihívásra kínál megbízható, hosszú távú hazai megoldást.

A két vállalat által kínált dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba. Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek közvetlen, hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, ún. Power Purchase Agreementet (PPA) írnak alá a termelővel és egy részleges ellátási szerződést a kereskedővel, így pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást kapnak hosszú távra.

Stratégiai partnerünkkel a magyar piacon egyedülálló módon tudunk zöldenergiát nyújtani a környezettudatos vállalkozásoknak, hozzájárulva ezzel hazánk karbonsemleges törekvéseihez. A fenntarthatóság, a karbonsemleges üzleti tevékenység egyre erősebb elvárás – az ügyfelek, a partnerek és a befektetők részéről is. Mi kiszámítható módon, rugalmasan igazodva az igényekhez, hozzá tudjuk segíteni a vállalatokat a zöld működéshez” – mondta el Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A Green Cloud platform tanácsadási szolgáltatást is tartalmaz, kiaknázva partnere, a Planet Fanatics’ Network tanácsadói tapasztalatát a vállalati fenntarthatóság és klímastratégia terén. Az ügyfeleket többek kötött energetikai audit, a vállalt működéséből származó közvetlen és közvetett szén-dioxid kibocsátási leltár, valamint egy klímaelvárásokon alapuló steakholder-kutatás is segíti fenntarthatósági céljainak elérésében. 

Mivel a Solar Markt erőműveiből származó zöldenergia-termék skálázható, a jövőben egyre magasabb zöldáram-fogyasztási arány mellett tudja hozzásegíteni az ügyfeleket a net zero karbonkibocsátási célok eléréséhez. A Green Cloud szolgáltatási csomag a lehető legrugalmasabban képes kezelni az ügyfelek egyedi áramellátási igényeit, jelentősen csökkentve az energiaellátáshoz kapcsolódó üzleti kockázatokat” – emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

A Solar Markt és az E.ON elsősorban azon cégeknek ajánlja a Green Cloud szolgáltatást, amelyek rendelkeznek dekarbonizációs célkitűzésekkel, de nem kívánnak jelentős forrásokat lekötni annak megvalósításához. Az eddigi értékesítési tapasztalatok alapján a megkeresett nagyvállalatok többsége érdeklődést mutat egy hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötése iránt, az elmúlt időszak energiapiaci bizonytalanságai nyomán ugyanis a zöld szempontokon túlmutatóan is felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható energia.

logo(x)
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg