Elstartolt a milliárdos bölcsődefejlesztési EU-pályázat
Uniós források

Elstartolt a milliárdos bölcsődefejlesztési EU-pályázat

Portfolio
A napokban nyílt meg az a 3,86 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat, amelyből akár tucatnyi óvoda is felépülhet, vagy bővülhet országszerte 8 megyei jogú városban, illetve vonzáskörzetében.

Ezek a főbb tudnivalók

A "TOP-6.2.1-19 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése" című pályázat beadása április 25-én nyílt meg, kijelölt megyei jogú városoknak, illetve az általuk alkotott konzorciumoknak szól a lehetőség. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés segítségével 100%-os támogatás mellett új bölcsődei kapacitásokat lehet kiépíteni, illetve a meglévő bölcsőde férőhelyeit lehet növelni.

Amint az alábbi táblázatban összefoglaltuk: 8 nagyvárosban várhatóan összesen 10-13 projektet támogatnak majd a kiírók összesen 3,86 milliárd forintból, amelyből arányaiban kilóg a Debrecennek szánt 2,1 milliárdos forrás 2 nagyobb projektre. Ez feltehetően a BMW- és egyéb beruházások nyomán a növekvő lakossággal, illetve az oda települő dolgozók családjainak jobb ellátási céljával függ össze. Az érintett önkormányzatoknak és cégeiknek nincs sok ideje a pályázatok beadására, a legtöbb esetben június 7-én zárul a pályázat.

Elstartolt a milliárdos bölcsődefejlesztési EU-pályázat

A pályázat indokoltsága és célja

A pályázat szöveges felvezetője visszautal arra, hogy "az Európai Bizottság ország-specifikus ajánlásaival összhangban Magyarország továbbfejleszti a 3 éven aluli kisgyermekek számára a napközbeni elhelyezést biztosító bölcsődei ellátási formák kapacitásait és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségét. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a fenntartható és minőségi foglalkoztatás, valamint a munkavállalói mobilitás támogatását, többek között a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítését a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése által.

A bölcsődei nevelés középpontjában a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz.

A bölcsődei nevelés további célja, hogy a kora gyermekkori intervenció szemléletének széles körű értelmezésével összhangban minden kisgyermekre és családjára kiterjedő prevenciós tevékenységet folytasson. A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató családbarát intézményként, szolgáltatásként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

Jelen Felhívás a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde) való hozzáférés javítását és a bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztését segíti elő, ezáltal hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez."

Címlapkép forrása: MTI Fotó Marjai János
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Pedro Sanchez Angela Merkel