Már az egyharmadát kifizették az EU-s vidékfejlesztési támogatásoknak
Uniós források

Már az egyharmadát kifizették az EU-s vidékfejlesztési támogatásoknak

MTI, Portfolio
A több mint 1300 milliárd forintos keretösszegű Vidékfejlesztési Program 35%-át, 460 milliárd forintot már kifizettek a nyerteseknek Magyarországon, illetve összesen 188 ezer támogatói döntés született már - jelezte egy szerdai rendezvényen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.
Ez azt jelenti, hogy a hivatalos pályázati kifizetési adatbázisban látható, bárki számára elérhető adatokhoz képest (166 milliárdos kifizetés) már csaknem háromszor annyi kifizetést történt meg és kétszer annyi a nyertesek száma, mint ami kívülről látható (91 ezer darab). A nagymértékű adatkülönbségnek technikai okai vannak, mégpedig az, hogy a palyazat.gov.hu-n elérhető adatbázisban adatszolgáltatási nehézségek miatt nem teljeskörűen szerepelnek a valóságban megtörtént kifizetések, illetve jóváhagyott támogatási kérelmek.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a szerdai eseményen az alábbi fejleményeket is elmondta a Vidékfejlesztési Program előrehaladásával kapcsolatban:
  • a teljes keret 35 százalékát, 460 milliárd forintot már ki is fizettek az érintettek számára
  • eddig 250 ezer beérkezett támogatási kérelemből 188 ezerben született támogató döntés
  • az élelmiszeripari ágazat számára eddig 113 milliárd forintot ítéltek oda, ami mintegy 650 nyertes kérelmet jelent
  • a borászat számára 35 milliárd forintról, a kertészeti fejlesztésekre ez idáig több mint 4500 kérelem támogatásáról született döntés, ami közel 80 milliárd forint odaítélését jelenti
  • az állattartó telepek korszerűsítésére és a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására is jutott a keretből
  • az ÖKO támogatás 4 200 nyertes kérelmet jelent, amely 97 milliárd forintot és 237 ezer hektár területet érint.


Az ökológiai gazdálkodás támogatásával kapcsolatos friss hír:Feldman Zsolt a gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást. A gabonaágazat helyzetével kapcsolatban a tavalyi évet értékelve úgy fogalmazott: a szántóföldi növénytermesztés 2018-ban nem zárt rossz évet, a teljes termésmennyiség a - vetésterület csökkenése ellenére - körülbelül 5 százalékkal meghaladta a 2017-es szintet és az ötéves átlagot is elérte, a hektáronkénti hozamok emelkedtek. Az idei tavaszi vetésterület kb. 6,5%-kal elmarad az egy évvel ezelőttitől és az elmúlt öt év átlagánál is alacsonyabb. A teljes tavaszi vetésterület összesen 2 millió 16 ezer hektár, amelyből a szemes kukorica (közel 900 ezer hektár) foglalja el a legnagyobb területet, ezt követi a napraforgó (602 ezer hektár) és a szója (60 ezer hektár).

Feldman Zsolt hangsúlyozta: tíz éves öntözésfejlesztési terv indult el, melynek célja, hogy már 2024-ig az öntözhető terület 100 ezer hektárral növekedjen. 2020-tól tíz éven keresztül évente 17 milliárd forint, azaz összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány az öntözéshez kapcsolódó közművek fejlesztésére. Ezen túl a vízjogi engedélyezési eljárás jelentős egyszerűsítését is megvalósítja a kormányzat - fogalmazott.A Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: az Európai Bizottság a KAP költségvetés csökkentésére tett javaslatot, ennek értelmében a közvetlen támogatások 16 százalékkal, a vidékfejlesztési támogatások értéke 26 százalékkal csökkenne a 2020 utáni időszakban. A csökkenő támogatás mellett a gazdákra háruló környezetvédelmi elvárási szint és a támogatások feltételrendszere is szigorodna. Az intenzív tárgyalások jelenleg is zajlanak, de - mint ahogyan Feldman Zsolt fogalmazott -,

a bonyolult és elhúzódó uniós döntéshozatal és az egymástól gyakran távol álló álláspontok miatt az új rendszer bevezetése már biztosan nem történik meg 2021. január 1-jével, hanem átmeneti év vagy évek várhatóak az új támogatási rendszer bevezetéséig.

Címlapkép forrása: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500