Uniós források

Átírták a nagy mezőgazdasági vízgazdálkodási EU-pályázat szabályrendszerét

Portfolio
Több ponton módosult "A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" című (VP2-4.1.4-16 kódszámú) uniós pályázat dokumentációja, amelyek közül az egyik legérdekesebb, hogy változott a támogatható tevékenységek és azok maximális elszámolható kiadásai című melléklet is - derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből.
A pályázat kifejezetten nagy keretösszegű, hiszen a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 49,57 milliárd Ft. A forrás több célterület között oszlik meg és a várható nyertes projektek száma 1000 darab. A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni beruházás esetén maximum 1 milliárd Ft, kollektív beruházás esetén maximum 2 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a kiíró a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Többek között a Magyar Nemzeti Bank több szakértői anyagban is szorgalmazta már, hogy az öntözési rendszer fejlesztése szükséges lenne Magyarországon, mert ez növelni tudná a mezőgazdasági terméshozamokat, illetve stabilabb lenne a gazdasági növekedés is:A támogatási adatbázis aktuális állapota szerint jelenleg 627 darabnál áll a benyújtott támogatási igények száma, amelyekre együttesen 31,4 milliárd forintnyi támogatást kértek a pályázók, azaz még nincs lefedve a 49,57 milliárdos keret. Közülük az Irányító Hatóság 227 darabot támogatott már 8,3 milliárd forint értékben, és a hatályos szerződések adatai megegyeznek ezzel. Egyelőre 38 projektben történt kifizetés mindössze 557 millió forint összegben.

Átírták a nagy mezőgazdasági vízgazdálkodási EU-pályázat szabályrendszerét
Öntözőrendszer működik egy szántóföldön Hajdúszovát közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.
A támogatott projektkereső alkalmazás szerint 237 projekt kapott már támogatást (tehát van eltérés a fenti adatbázishoz képest), jellemzően 20-50 millió forintos összegben kisebb öntözőberendezések, öntöző rendszerek telepítésére, de találunk több százmilliós projekteket is. Az eddigi legnagyobb a LINEÁR-AGRO Mezőgazdasági Kft. öntözési projektje Nagyecseden, amelyre a cég 423 millió forintnyi támogatást nyert el. A második legnagyobb a Tarnamajor Kft. víztakarékos öntözési beruházási projektje Teremben, amelyre 352,5 millió forintot nyertek el, a harmadik legnagyobb projekt pedig eddig a Skamla Land Kft.-jé, amely öntözőtelep kiépítésére nyert el 346,5 millió forintot Kamondon.

A Portfolio Uniós források rovata egyébként szívesen fogadja az 1 millió eurónál nagyobb (kb. 320 millió forintnyi) elnyert támogatással rendelkező uniós projektek közleményeit, összefoglaló bemutatóit az uniosprojekt@portfolio.hu email címre. Az Európai Bizottság által kiírt és a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. által elnyert médiapályázattal összefüggésben ugyanis azokat közzétesszük oldalunkon. A projekttel kapcsolatban egyébként újságírót is keres a Portfolio:A fentivel párhuzamosan egy másik vidékfejlesztési programbeli uniós pályázat ("Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek", VP1-1.1.1-17 kódszám) dokumentációja is módosult tegnap.

Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó Czeglédi Zsolt
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar