Újabb tízmilliárdos energiahatékonysági EU-pénz jön az egyházaknak
Uniós források

Újabb tízmilliárdos energiahatékonysági EU-pénz jön az egyházaknak

Portfolio
Három korábbi hasonló EU-s pályázat után most egy 10 milliárd forintos keretösszegű, az egyházi ingatlanok épületenergetikai korszerűsítését célzó felhívás társadalmi egyeztetése jelent meg és az derül ki belőle, hogy októbertől nyílik a pályázat, amelynek keretében várhatóan 44-200 projektet fognak majd támogatni. A fő cél az, hogy az érintett épületek hőtechnikai adottságai, illetve fűtési-hűtési és használati melegvíz rendszerei korszerűbbé váljanak akár megújuló energiaforrások beépítésével és ezzel járuljanak hozzá az ország csökkenő energiafelhasználásához és áttételesen a csökkenő CO2-kibocsátásához.
A hivatalos uniós pályázati oldalon hétfőn megjelent közlemény szerint elindult a "Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára" című, KEHOP-5.2.13 kódszámú felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése és az ehhez kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2019. augusztus 1-jéig várják a kiírók a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A feltöltött pályázati tervezet néhány fontosabb információja:
 • A felhívás az államilag elismert egyházi intézmények kizárólagos tulajdonában álló, vagy ezen intézmények által bérelt, illetve vagyonkezelt épületek energiahatékonysági felújítását szolgálja.
 • A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket 50 millió Ft - 225 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig.
 • A felhívás "kiemelt célkitűzése - összhangban a hazai és EU stratégiával - ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban. Jelen konstrukció hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javítására és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához."
 • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd Ft. Jelen felhívás forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 44-200 db.
 • Önállóan támogatható tevékenységek: I. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. sz. mellékletének 1. táblázatában felsorolt épülethatároló szerkezetek fejlesztésével. II. Intézmények fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése. Fontos, hogy a II. pontban foglalt tevékenység csak akkor támogatható önállóan, amennyiben a fejlesztés tárgyát képező épület a fejlesztés előtti állapotban megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. sz. melléklet I. pontban foglaltaknak.
 • Fontos tudni, hogy a KEOP - 7.13.0/15 (Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése) és a KEOP - 7.9.0/12 konstrukció (Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020 tervezési időszakra) keretében támogatott és elszámolt projekt-előkészítési tevékenységek nem támogathatók.
 • Támogatási kérelmet nyújthat be: közfeladatot ellátó bevett egyház, vagy annak közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személye (Támogatást igénylők gazdálkodási forma kódja (GFO): 551; 552; 555.)
 • A támogatási kérelmek elektronikus benyújtására várhatóan 2019. október 1-től legkésőbb 2020. január 31-ig lesz lehetőség szakaszos beadás keretében.


Újabb tízmilliárdos energiahatékonysági EU-pénz jön az egyházaknak
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György

Három hasonló pályázat volt már

Amint fentebb jeleztük már: a KEOP - 7.13.0/15 kódszámmal volt már egy "Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése" című előkészítő pályázat a KEHOP-ban. Ezen túl tényleges energiahatékonysági, illetve megújuló energiás egyházi pályázat a KEHOP-ban eddig kettő volt a 2014-2020-as uniós ciklusban, amelyek részleteit az alábbiakban gyűjtöttük össze. (Természetesen ezeken felül a GINOP-ban és a TOP-ban is voltak olyan kiírások, amelyek keretében lehetett akár egyházi fenntartású ingatlanra is energiahatékonysági projektre pályázni.)

A 2015-ös kiírású, "Egyházi fenntartású kórházak, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ épületenergetikai fejlesztése" című, KEHOP-5.2.1 - 15 kódszámú pályázaton 5 projektet hagytak jóvá, 3,9 milliárd forint összegben, amelyet már csaknem teljes egészében ki is fizettek a támogatási adatbázis szerint. A konkrét projektek:
 • A legnagyobb ezek közül az "Épületenergetikai korszerűsítés a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórházban" című budapesti projektre 1,96 milliárd forintnyi forrást hagytak jóvá 2015. decemberében.
 • A második legnagyobb támogatás az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ - Honvédkórházban" című projektre ment el 887 millió forint összegben.
 • A harmadik legnagyobb összegű projekt, kerek félmilliárd forintos támogatással az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyarországi Református Egyház BETHESDA Gyermekkórházban" című projekt.
 • A negyedik legnagyobb támogatást az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Szeretetkórházban" című projekt kapta 278 millió forinttal.
 • Az ötödik legnagyobb "Épületenergetikai korszerűsítés a Szent Ferenc Kórházban" című projekt 247 millió forinttal.


A 2016. szeptemberében meghirdetett, most 13 milliárd forintos keretösszegű "Egyházak épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével" című, KEHOP-5.2.3-16 kódszámú pályázatra 88 támogatási igényt nyújtottak be 15,7 milliárd forintos keretösszeggel, amelyek közül 69-et hagytak jóvá 13 milliárdért, és ezekben csaknem a teljes támogatási összeget kifizették már. A támogatott projektkereső adatbázisban 71 projekt szerepel. A legnagyobb négy elnyert támogatás mindegyike kereken 300 millió forint, amelyeket az alábbi projektek nyerték:
 • "Győri Egyházmegye épületeinek energetikai felújítása",
 • "Soli Deo Gloria Konzorcium épületeinek energetikai felújítása",
 • "Energetikai korszerűsítés megvalósítása a Tiszáninneni Református Egyházkerület által fenntartott oktatási és szociális intézményeiben",
 • "Bács-Kiskunsági és Délpesti Református Egyházmegyék konzorciumi épületeinek energetikai felújítása".


Címlapkép forrása: MTI/Varga György
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
házaspár
munkás dolgozó getty
Audi plug-in nyito
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121