Uniós források

Újabb tízmilliárdos energiahatékonysági EU-pénz jön az egyházaknak

Portfolio
Három korábbi hasonló EU-s pályázat után most egy 10 milliárd forintos keretösszegű, az egyházi ingatlanok épületenergetikai korszerűsítését célzó felhívás társadalmi egyeztetése jelent meg és az derül ki belőle, hogy októbertől nyílik a pályázat, amelynek keretében várhatóan 44-200 projektet fognak majd támogatni. A fő cél az, hogy az érintett épületek hőtechnikai adottságai, illetve fűtési-hűtési és használati melegvíz rendszerei korszerűbbé váljanak akár megújuló energiaforrások beépítésével és ezzel járuljanak hozzá az ország csökkenő energiafelhasználásához és áttételesen a csökkenő CO2-kibocsátásához.
A hivatalos uniós pályázati oldalon hétfőn megjelent közlemény szerint elindult a "Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára" című, KEHOP-5.2.13 kódszámú felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése és az ehhez kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2019. augusztus 1-jéig várják a kiírók a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A feltöltött pályázati tervezet néhány fontosabb információja:
  • A felhívás az államilag elismert egyházi intézmények kizárólagos tulajdonában álló, vagy ezen intézmények által bérelt, illetve vagyonkezelt épületek energiahatékonysági felújítását szolgálja.
  • A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket 50 millió Ft - 225 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig.
  • A felhívás "kiemelt célkitűzése - összhangban a hazai és EU stratégiával - ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban. Jelen konstrukció hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javítására és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához."
  • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd Ft. Jelen felhívás forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 44-200 db.
  • Önállóan támogatható tevékenységek: I. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. sz. mellékletének 1. táblázatában felsorolt épülethatároló szerkezetek fejlesztésével. II. Intézmények fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése. Fontos, hogy a II. pontban foglalt tevékenység csak akkor támogatható önállóan, amennyiben a fejlesztés tárgyát képező épület a fejlesztés előtti állapotban megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. sz. melléklet I. pontban foglaltaknak.
  • Fontos tudni, hogy a KEOP - 7.13.0/15 (Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése) és a KEOP - 7.9.0/12 konstrukció (Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020 tervezési időszakra) keretében támogatott és elszámolt projekt-előkészítési tevékenységek nem támogathatók.
  • Támogatási kérelmet nyújthat be: közfeladatot ellátó bevett egyház, vagy annak közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személye (Támogatást igénylők gazdálkodási forma kódja (GFO): 551; 552; 555.)
  • A támogatási kérelmek elektronikus benyújtására várhatóan 2019. október 1-től legkésőbb 2020. január 31-ig lesz lehetőség szakaszos beadás keretében.


Újabb tízmilliárdos energiahatékonysági EU-pénz jön az egyházaknak
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György

Három hasonló pályázat volt már

Amint fentebb jeleztük már: a KEOP - 7.13.0/15 kódszámmal volt már egy "Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése" című előkészítő pályázat a KEHOP-ban. Ezen túl tényleges energiahatékonysági, illetve megújuló energiás egyházi pályázat a KEHOP-ban eddig kettő volt a 2014-2020-as uniós ciklusban, amelyek részleteit az alábbiakban gyűjtöttük össze. (Természetesen ezeken felül a GINOP-ban és a TOP-ban is voltak olyan kiírások, amelyek keretében lehetett akár egyházi fenntartású ingatlanra is energiahatékonysági projektre pályázni.)

A 2015-ös kiírású, "Egyházi fenntartású kórházak, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ épületenergetikai fejlesztése" című, KEHOP-5.2.1 - 15 kódszámú pályázaton 5 projektet hagytak jóvá, 3,9 milliárd forint összegben, amelyet már csaknem teljes egészében ki is fizettek a támogatási adatbázis szerint. A konkrét projektek:
  • A legnagyobb ezek közül az "Épületenergetikai korszerűsítés a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórházban" című budapesti projektre 1,96 milliárd forintnyi forrást hagytak jóvá 2015. decemberében.
  • A második legnagyobb támogatás az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ - Honvédkórházban" című projektre ment el 887 millió forint összegben.
  • A harmadik legnagyobb összegű projekt, kerek félmilliárd forintos támogatással az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyarországi Református Egyház BETHESDA Gyermekkórházban" című projekt.
  • A negyedik legnagyobb támogatást az "Épületenergetikai korszerűsítés a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Szeretetkórházban" című projekt kapta 278 millió forinttal.
  • Az ötödik legnagyobb "Épületenergetikai korszerűsítés a Szent Ferenc Kórházban" című projekt 247 millió forinttal.


A 2016. szeptemberében meghirdetett, most 13 milliárd forintos keretösszegű "Egyházak épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével" című, KEHOP-5.2.3-16 kódszámú pályázatra 88 támogatási igényt nyújtottak be 15,7 milliárd forintos keretösszeggel, amelyek közül 69-et hagytak jóvá 13 milliárdért, és ezekben csaknem a teljes támogatási összeget kifizették már. A támogatott projektkereső adatbázisban 71 projekt szerepel. A legnagyobb négy elnyert támogatás mindegyike kereken 300 millió forint, amelyeket az alábbi projektek nyerték:
  • "Győri Egyházmegye épületeinek energetikai felújítása",
  • "Soli Deo Gloria Konzorcium épületeinek energetikai felújítása",
  • "Energetikai korszerűsítés megvalósítása a Tiszáninneni Református Egyházkerület által fenntartott oktatási és szociális intézményeiben",
  • "Bács-Kiskunsági és Délpesti Református Egyházmegyék konzorciumi épületeinek energetikai felújítása".


Címlapkép forrása: MTI/Varga György
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep