Uniós források

Borsodba, a Hajdúságba és Szabolcsba ömlik a legtöbb EU-forrás

Portfolio
Amennyiben a budapesti, központi besorolású, de akár országos kihatású nagyprojektek torzító hatásától eltekintünk, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezik a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a legtöbb megítélt támogatás, ami jelenleg 647 milliárd forintot tesz ki - mutat rá összefoglalójában a Világgazdaság. A dobogón ezután Hajdú-Bihar megye következik 592 milliárd forinttal, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jön 373 milliárddal. Az, hogy éppen ezek az észak-magyarországi megyék állnak a rangsor élén, kedvező, hiszen az Európai Unióból érkező pénzek felzárkóztatási célt szolgálnak, márpedig éppen ez a térség az egyik leginkább elmaradott még az egy főre jutó GDP és egyéb mutatók alapján.
Amennyiben nem megyénként, hanem régiónként összesítjük, hogy az egyes projekthelyszínek szerint hova áramlik a legtöbb forrás a támogatói döntések alapján (nem a projektet végrehajtó cég székhelye, telephelye tehát az irányadó ilyenkor, hanem a projekthelyszín), akkor a Hajdúságot, Szabolcsot és Jász-Nagykun-Szolnok megyét magába foglaló észak-alföldi régió végez az első helyen 1156 milliárddal.

A második helyen a Borsodot, Heves és Nógrád megyét tömörítő Észak-Magyarország áll 1050 milliárd forinttal, majd Dél-Alföld (Bács, Békés, Csongrád) következik 899 milliárddal. A cikk megjegyzi, hogy a közel 35 ezer projekt között megoszló 8444 milliárd forintnyi támogatásnak a 13%-a a régiókon átívelő fejlesztés, azaz külön-külön egyik területi egységet sem erősíti, de áttételesen kihathat több régióra is.

A cikk azt is bemutatja, hogy a már kifizetett támogatások terén hogyan állnak az egyes magyarországi régiók:
  • a központi besorolású projektek fent már jelzett torzító hatását is figyelembe véve a közép-magyarországi régió vezeti a kifizetési rangsort 1457 milliárd forinttal
  • Észak-Alföld a második helyen áll 881 milliárddal
  • Észak-Magyarország 823 milliárddal a harmadik
  • Dél-Alföld 679 milliárddal a negyedik
  • Dél-Dunántúl 602 milliárddal az ötödik
  • Közép-Dunántúl 542 milliárddal a hatodik
  • Az egyik leginkább fejlettnek számító nyugat-dunántúli régió 457 milliárddal az utolsó helyen áll.

Érdemes tehát még egyszer rögzíteni, hogy

a 2014-2020-as ciklusbeli források 100% feletti elosztása esetén messze azok a régiók kapták (eddig) a támogatások legnagyobb részét, amelyek erre a gyengébb fejlettségük okán fokozottan rá is vannak szorulva. Így tehát az a felzárkóztatási cél, amely az EU-források mögött meghúzódik, legalábbis a megítélt támogatások szintjén már elkezdett működni.



Borsodba, a Hajdúságba és Szabolcsba ömlik a legtöbb EU-forrás

Ez egyébként hasonló mintát mutat, mint amit egy szűkebb témában, az ipari parki fejlesztésekre szánt forrásoknál már kimutattunk: ott is a fejletlenebb régiókba áramlik a legtöbb forrás, és ez is reményt ad arra, hogy ezek a térségek több éves távlatban tudnak majd közeledni a fejlettebb régiókhoz.

Az igazi kérdés nyilván az, hogy a kiosztott források mennyire hatékonyan kerülnek elköltésre, mennyire olyan célokra, amelyek hosszú távon is képesek emelni a gazdasági kibocsátási szintjét, azaz tartósan és fenntarthatóan hozzá tudnak járulni a gazdaság bővítéséhez és az ott élő emberek életminőségének, életkörülményeinek javításához. Ezeket pedig nyilván az idő dönti majd el, azaz néhány év múlva már tisztábban látjuk, hogy a gyorsan kiosztott források el tudják-e érni ezeket a célokat, illetve milyen arányban érik el.



Borsodba, a Hajdúságba és Szabolcsba ömlik a legtöbb EU-forrás
A Borsod Volán Ikarus 266-os autóbusza Vajdácska határában halad Sárospatak felé 2015. augusztus 13-án. Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar