Uniós források

Brexit: jogellenes volt a brit parlament öthetes felfüggesztése

Portfolio
A brit Legfelsőbb Bíróság kedd délelőtti ítélethirdetése szerint jogellenes volt Boris Johnson brit kormányfő azon döntése, hogy a szokásos 2-3 hetesnél hosszabb időre, csaknem 5 hétre függesztette fel a brit parlament működését, és mindezt a Brexit-vita hevében tette, ráadásul el sem magyarázta kellőképpen a társadalomnak a hosszú beszüntetés indokoltságát. A font átmenetileg erősödött, majd az óvatosság jelei látszottak a devizapiacon. Johnson miniszterelnöki pozíciója a mai döntéssel lehet, hogy végzetesen meggyengült.

A Brexit által okozott gazdasági és geopolitikai hatások és következményekről kiemelten szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Jogellenes volt az a döntés, hogy Őfelségének a parlament felfüggesztését tanácsolták, mert azzal a hatással járt, hogy ésszerű indoklás nélkül frusztrálta, illetve ellehetetlenítette a parlamentnek az alkotmányos funkcióinak a gyakorlását

– mondta ki a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Brenda Hale azt is leszögezte: mind a 11 bíró egyhangú megítélése szerint a parlamentet nem függesztették fel, mert a felfüggesztést javasló miniszterelnöki döntés jogellenes volt, így az abból következő további lépések is azok voltak. 

A Legfelsőbb Bíróság döntéséből az következik, hogy érvényteleníteni kell II. Erzsébetnek a brit parlament felfüggesztéséről szóló határozatát (amelyet Johnson kérésére hozott meg), és így nincs is felfüggesztve a parlament. Az viszont már a parlamenti a két házelnök dolga, hogy a mai bírósági döntés alapján összehívja-e újra a parlamenti ülést, vagy sem.

John Bercow alsóházi házelnök rögtön közölte is, hogy haladéktalanul össze fogja hívni a képviselőket, hogy folytatódhasson a parlamenti munka.

A bírósági ítélet lényegében azt mondja ki, amit Johnson sok kritikusa már azonnal kimondott: a szeptember 10-től október 14-ig tartó öthetes felfüggesztéssel és az új parlamenti ülésszak mondvacsinált meghirdetésével

direkt elhallgattatta a parlamentet Johnson, hogy ott ne tudjanak a saját Brexit stratégiáját akadályozó/korlátozó intézkedések születni, illetve nagyobb pszichológiai nyomást tudjon helyezni az EU-ra, hogy a brüsszeli tárgyalásokon engedjenek a brit kéréseknek, mert különben megállapodás nélkül fogja kivezetni az országot Johnson.

A Legfelsőbb Bíróság tájékoztatása szerint Boris Johnson jogi képviselője jelezte, hogy elfogadják a bírósági döntést és az abból eredő minden következményt, amelyek a kormányfő számára újabb súlyos (reputációs) csapást jelentenek. Egyúttal jelentősen nő a nyomás rá, hogy mondjon le, mert lényegében az is beleolvasható az ítéletbe, hogy a királynőt is félrevezethette és jogellenes lépésre vette rá akkor, amikor nem hitelesen megindokolt érvek mentén kérte meg II. Erzsébetet, hogy hagyja jóvá a felfüggesztést.

Boris Johnson miniszterelnöki helyzete nagy nehézségekbe ütközik, mert

  • A Brexit október végi újabb halasztását előíró törvény megszavazása nyomán elvesztette a kormánypárt a többséget a parlamentben, immár jelentős kisebbségben kénytelen kormányozni, amikor újra összeül az alsóház
  • Az akkor átszavazó (kirázással fenyegetett) kormánypárti képviselők közül az elmúlt napokban többen is azt mondták: ha jogellenesnek mondja ki a Legfelsőbb Bíróság Johnson parlamenti felfüggesztését, akkor le kell mondania a kormányfőnek
  • Jeremy Corbyn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt elnöke máris megpendítette, hogy el kéne ezen gondolkonia Johnsonnak (aki egyébként éppen most készül a Konzervatív Párt két héten belül esedékes kongresszusára). A skót első miniszter Nicola Sturgeon, illetve a skót nemzeti párt westminsteri vezetője Ian Blackford szintén felszólította lemondásra Johnsont.

Johnson jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ éves közgyűlésén és már a bírósági döntés előtt is jelezte egy interjúban, hogy ha elmarasztaló lesz az ítélet, akkor sem mond le kormányfői pozíciójáról, mert szerinte az emberek mindenképpen azt várják tőle, hogy hajtsa végre a Brexitet.

Az angol font a bírósági döntésre kezdetben határozott erősödéssel reagált a dollárral szemben 1,2450-ről 1,2480-ig, majd visszagyengült és az ítélet után egy órával szintén 1,2450 körül hullámzott. Ez a befektetők óvatosságára utal, ugyanis azzal, hogy a brit parlament rövidesen összeülhet, még nem tiszta, hogy pontosan mi következik (lemond-e Johnson, vagy bizalmatlansági indítvánnyal lemondatják, illetve ha nem lesz meg október közepéig Brüsszellel a módosított kilépési megállapodás, akkor az aktuális kormányfő tényleg kéri-e a Brexit halasztását, ahogy erre törvény kötelezi, vagy ellenszegül annak, lesz-e novemberben előrehozott választás és azon ki győzhet, stb.).

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar