LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Uniós források

Hatalmas fordulat a Brexitben: Johnson halasztást kérhet

Portfolio
Bár eddig minden létező fórumon az ellenkezőjét ígérte, most egy bírósági beadványban lényegében azt írta le Boris Johnson brit miniszterelnök és stábja, hogy ha október közepéig nem sikerül a kilépési keretekről megállapodnia az EU-val, és nincs más lehetőség, akkor hajlandó a Brexit harmadik halasztását is kezdeményezni és el is fogadja azt, amit az EU fog ajánlani.
A Brexitről és az általa okozott szerteágazó bizonytalanságról részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Kiderült a kettős beszéd

A BBC által megszerzett másik brit kormányzati kommunikációs papír viszont azt is jelzi, hogy mást kell kifelé kommunikálni, mint amit az EU-nak szűk körben már elmondtak. Ebben a kommunikációs stratégiában egyébként az is benne, hogy a Brexit halasztására kötelező törvényt ki lehet kerülni és így mégis október végén szűnne meg az Egyesült Királyság uniós tagsága.

A péntek délutáni fejlemények legnagyobb újdonsága, hogy Boris Johnson egy bírsági beadvány szerint valójában igenis hajlandó lenne a Brexit harmadik halasztására, ha az nagyon muszáj.

Márpedig a BBC információi szerint maga a brit kormány is csak minimális esélyt ad annak, hogy október közepéig, az EU-csúcsig meg lehetne állapodni egy alternatív kilépési megállapodásról. A Politico péntek reggeli hírlevele szerint Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója a végsőnek szánt szerdai Johnson-ajánlat kapcsán azon tűnődött egy EU-s nagyköveti ülésen, hogy az valóban komoly-e, vagy csak egy csali, azaz az előrehozott brit választások kirobbantását szolgáló látszat-ajánlat. Ha ugyanis a most benyújtott Johnson-terv komolytalan az EU számára, márpedig úgy tűnik, hogy igen, és ezt a londoni kormány is tudja, akkor ebből a Brexit halasztása és egy új választás kiharcolása következne. Ebbe a keretbe kell tehát ágyazni mindazt, ami péntek délután kiderült a Brexitről és annak esetleges harmadik halasztásáról.

Miből derült ki a halasztási szándék?

Pénteken ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását, ha a közbeszédben csak Benn-törvénynek mondott jogszabályban előírt határidőig nem születik új megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Ezt a brit kormány által a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza - írja az MTI.

Az Edinburghban ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy keresetet, amelynek benyújtói azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy a kormányfőt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a Brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

A londoni alsóház a múlt hónapban elfogadott egy törvényt (Benn-törvény), amelynek alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Boris Johnson az elmúlt hetekben számtalan fórumon elmondta, hogy még a Benn-törvény ellenére sem hajlandó a Brexit újabb, immár harmadik halasztását kérni, inkább meghal, mint hogy ilyet tegyen, mert szerinte a népakarat egyértelműen az, hogy végre lépjen ki az ország az EU-ból, akár megállapodás nélkül is. Ehhez képest a valóság az, hogy Johson igenis meghajolna a Benn-törvény előtt és hajlandó kérni az EU-tól a Brexit halasztását, igaz a Downing 10 kommunikációs stratégiája azt is hangsúlyozza: látnak még kibúvót is a Benn-törvény előtt, hogy ne kelljen a Brexit további halasztását kérni.

Egyelőre tehát a Brexit harmadik halasztása nem vehető biztosra akkor, ha október közepéig nincs meg a módosított kilépési megállapodás az EU-val, csak valószínű forgatókönyv.

Az, hogy a Johnson-kormány továbbra is látja a jogi mozgásteret arra, hogy a Benn-törvény alól kibújjon és október végével ratifikált megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból, feltehetően továbbra is idegesíti a politikusokat és a befektetőket is. Ez abból is látszik, hogy:

  • Az ír külügyminiszter pénteken is úgy nyilatkozott az ír RTE rádiónak, hogy szerinte a Benn-törvény megléte ellenére is fennáll még a megállapodás nélküli október végi brit kilépés esélye, 
  • A pénteki brit kormányzati bírósági beadvány szövege ellenére sem erősödik a font, sőt: még tovább is gyengült a dollárral szemben a kora délutáni 1,2340-ről 1,2270-ig.

Címlapkép forrása: Peter Summers/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kína200610
feher haz washington donald trump koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
libanon robbanás