Brexit: kormányra kerülése után a Munkáspárt azonnal törvénybe iktatja az új népszavazást
Uniós források

Brexit: kormányra kerülése után a Munkáspárt azonnal törvénybe iktatja az új népszavazást

MTI
|
Portfolio
A brit Munkáspárt kormányra kerülése után azonnal törvénybe iktatja a népszavazást a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - mondta csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Jeremy Corbyn, aki a közép-angliai Northampton városában rendezett pártgyűlésen részletezte a Labour programját kijelentette: miután a konzervatív párti kormány a Brexit-folyamat eddigi három évében kudarcot vallott, ideje kivenni a döntést a politikusok kezéből, és a népre kell bízni az utolsó szó kimondását a Brexit kérdésében.

Corbyn közölte: ha a Munkáspárt kormányra kerül, haladéktalanul törvényt alkot az újabb népszavazás megtartásáról.

Ez azonban nem a kilépésről döntő 2016-os referendum "újrajátszása" lenne: ezúttal a választók arról dönthetnének, hogy Nagy-Britannia egy észszerű megállapodás alapján lépjen-e ki az EU-ból, vagy maradjon az Európai Unió tagja - mondta a Labour vezetője. Jeremy Corbyn kijelentette: kormányzásának első három hónapjában a Munkáspárt észszerű egyezségre jut az EU-val a Brexit feltételeiről. Ebben szerepel, hogy Nagy-Britannia új vámuniós viszonyrendszert alakít ki az EU-val, emellett szoros kapcsolatban marad az unió egységes belső piacával is.

Megválasztása után hat hónappal a Labour-kormány ezt a megállapodást népszavazásra bocsátja, és a szavazólapon szerepel majd az a választási lehetőség is, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az Európai Unióban - mondta a Munkáspárt vezetője. Corbyn leszögezte: miniszterelnökként teljesíteni fogja a választók által a referendumon hozott döntést.

Corbyn ígérete első pillantásra egy bukásra álló párt rögtönzésének hat, amiben nincs új elem a korábbi Brexit-próbálkozásokhoz képest, sőt, visszalépésnek hat. A vámunióban maradást Theresa May korábbi miniszterelnök többször, több formában próbálta átverni az EU-n, de ott mindig elutasításba ütközött. Elsősorban azért, mert a közös piacok egy részéhez hozzáférni, más részeket (pl. munkaerőpiac) lezárni olyan "cherry picking", ami elfogadhatatlan.

A konzervatív kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, mivel nem kívánja teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt a Brexit után érkező külföldi EU-munkavállalók további szabad letelepedésének kötelmét -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek. Boris Johnson miniszterelnök emellett az újabb EU-népszavazás kiírásától is mereven elzárkózik. A második referendum lehetőségét Johnson elődje, Theresa May is kizárta. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott referendumon a választók szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A népszavazás ügyében a Labour is megosztott. A párt árnyékkormányának több magas rangú tagja szerint a Munkáspártnak egyértelműen, bármiféle új Brexit-megállapodástól függetlenül el kell köteleznie magát arra, hogy a továbbiakban a brit EU-tagság fenntartása mellett fog kampányolni. Corbyn azonban ennél sokkal tartózkodóbb álláspontot képvisel.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa