Felszólító leveleket kapott Magyarország
Uniós források

Felszólító leveleket kapott Magyarország

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unió kizárólagos hatáskörét a DNS-profilok, ujjlenyomat-adatok és gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjét illetően - közölte az uniós bizottság csütörtökön. Emellett számos másik ügyben is felszólító leveleket kapott Magyarország.

Bizottsági hatáskör megsértése

A ma meghozott számos döntés egyike szerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít és ezért felszólító levelet küld Magyarország mellett Ausztriának, Bulgáriának és Romániának, amiért e tagállamok 2018. szeptember közepén megállapodást írtak alá 8 nyugat-balkáni országgal a DNS-adatok, a személyazonosság megállapítására alkalmazott ujjlenyomat vételen alapuló, úgynevezett daktiloszkópiai adatok és a gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjéről. Az uniós bizottság úgy ítélte meg, hogy a megállapodás sérti az EU kizárólagos hatáskörét ezen a területen - közölték.

Légi közlekedési szabály

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak egyes, a polgári repülés terén végzett légi szállítási műveletekkel kapcsolatos uniós műszaki követelmények és igazgatási eljárások be nem tartása miatt. A szóban forgó uniós rendelet részletes szabályokat határoz meg a légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozóan, ideértve az üzembentartók légi járműveinek földi ellenőrzését is. Magyarország ugyanakkor elegendő alkalmazott hiányában nem tudta ellenőrizni, hogy a biztonsági követelmények teljesülnek-e. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre.

Hulladékkezelési szabály

A hulladékokra vonatkozó uniós jogszabályok előírják, hogy a tagállamok kötelesek adatokat szolgáltatni a Bizottságnak. Az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló uniós irányelv értelmében a tagállamok az adott év végét követő néhány hónapon belül kötelesek a Bizottságnak jelentést tenni az irányelv által meghatározott begyűjtési arányokról, és a jelentésben ki kell térniük a begyűjtési arány kiszámításához szükséges adatok előállításának módjára is. A tagállamoknak jelentést kell készíteniük az adott naptári évben elért újrafeldolgozási szintről, valamint arról, hogy teljesültek-e az újrafeldolgozási hatékonysági mutatók. Magyarország és további 13 tagállam a mai napig nem teljesítette kötelezettségét a 2016. és/vagy a 2017. évre vonatkozóan. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy minden érintett tagállamnak felszólító levelet küld. 

Gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályok

A Bizottság felszólító levelet küld 13 tagállamnak – köztük Magyarországnak –, amiért nem hajtották végre a gyermekek szexuális bántalmazása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemre vonatkozó uniós irányelvet. Az EU szigorú szabályokat hozott, melyek Európa-szerte büntetik a gyermekek szexuális zaklatását. Az irányelv különleges intézkedéseket is előír a gyermekek online szexuális zaklatása és szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem céljából. Az irányelv átfogó jellegéből adódóan számos tagállamban késedelmet szenvedett az új intézkedések végrehajtása. A gyermekek szexuális zaklatással és kizsákmányolással szembeni hatékony védelmének biztosítása érdekében azonban mindegyik tagállamnak teljes mértékben meg kell felelnie az irányelv rendelkezéseinek. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy 13 tagállammal szemben kötelezettségszegési eljárást indít az irányelv nemzeti jogba való helytelen átültetése miatt. Az érintett tagállamoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy választ adjanak a Bizottságnak.

Légi közlekedés biztonsági szabályok

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak egyes, a polgári repülés terén végzett légi szállítási műveletekkel kapcsolatos uniós műszaki követelmények és igazgatási eljárások be nem tartása miatt. A szóban forgó uniós rendelet részletes szabályokat határoz meg a légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozóan, ideértve az üzembentartók légi járműveinek földi ellenőrzését is. Magyarország ugyanakkor elegendő alkalmazott hiányában nem tudta ellenőrizni, hogy a biztonsági követelmények teljesülnek-e. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre.

Élelmiszer-ellátás a tranzitzónákban

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, amiért az nem látja el élelmiszerrel a szerb határon található magyar tranzitzónákban őrizetben tartott személyeket. Ez azokat a személyeket érinti, akiknek a nemzetközi védelem iránti kérelmét elutasították, és akik arra várnak, hogy valamelyik nem uniós országba visszaküldjék őket. A Bizottság véleménye szerint a visszatérésre kötelezett személyek arra történő kényszerítése, hogy a magyar tranzitzónákban tartózkodjanak, az uniós visszatérési irányelv értelmében de facto őrizetnek minősül. A Bizottság megítélése szerint az élelmiszer-ellátás ilyen körülmények között való elmulasztása nem felel meg a visszatérési irányelvben és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt kötelezettségeknek. A Bizottság 2019. július 26-án felszólító levelet küldött az ügyben Magyarországnak. Mivel a magyar kormány válasza nem oszlatta el a Bizottság aggályait, a Bizottság úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, és a helyzet sürgősségére tekintettel egy hónapos határidőt írt elő a válaszadáshoz. A Bizottság felkéri a magyar hatóságokat, hogy e határidőn belül feleljenek meg a vonatkozó uniós szabályoknak. Ha ez nem történik meg, a Bizottság az ügyet az EU Bírósága elé viheti.

A Bizottság egy további ügyben is lépett: a cigaretta jövedéki adó ügyében beperelte Magyarországot:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás