gyakornoki program foglalkoztatas bovites unios palyazat1500
Uniós források

Hiába az EU-s ingyenpénz, ha nincs már ember, akit fel lehetne venni?

Portfolio
Az őszi-téli hónapokban két olyan uniós pályázat is megnyílik, amely 60-100%-os vissza nem térítendő támogatást kínál a foglalkoztatás bővítéséhez, de egyrészt a szigorú feltételek, másrészt az akut munkaerőhiány miatt kérdéses, hogy mennyire tudják majd kihasználni ezeket a lehetőségeket a cégek.

Két uniós foglalkoztatásbővítési pályázat is nyílik nemsokára, amelyek kapcsán nehézségek mutatkoznak céges szemszögből a Világgazdaság cikke szerint. Ez egyrészt érhető, hiszen a legutóbbi KSH adatok alapján csúcsra érhetett Magyarországon a foglalkoztatás. A két pályázat:

  • november 26-án nyílik meg a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki program (Ginop-5.2.4), amely 100%-os támogatási intenzitást tartalmaz
  • várhatóan jövő január 27-én nyílik meg a Foglalkoztatásbővítés ösztönzése című 12 milliárd forintos (Ginop-5.3.2) című pályázat, amely kisvállalkozás esetén 70%-os, középvállalkozás esetén 60%-os támogatási intenzitást kínál.

A fenti első, két hét múlva megnyíló GINOP-5.2.4 pályázat főként a közepes méretű, termelő-gyártó cégeknek kedvezhetne, de az érdeklődésük egyelőre visszafogott a szabályozói keretek miatt– jegyezte meg a lapnap Tóth Ádám Ferenc. A European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője arra utalt: a gyakornoki programnak az a nehézsége, hogy az Ifjúsági garancia program irányelveinek megfelelően szigorúak a feltételek.

Egyébként is nehéz embert találni, nemhogy 25 év alattit, aki a kiírás szerint felsőfokú végzettséggel sem rendelkezhet még a munkaviszony létrejötte előtt – emelte ki. Sokakat eltántoríthat az is, hogy a munkaviszony létrejötte előtt a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein is regisztrálni kell a garanciaprogram alanyaként.

Előzmények és konkrét megkötések

A 2016-os kiírású GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című elődkonstrukcióban a Támogató közel 3000 darab támogatói okiratot bocsátott ki több mint 22 milliárd forint értékben.

A 2019-es kiírású GINOP-5.2-4-19 Új gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói (két fő gyakornokonként maximum 1 fő) tevékenység ellátásához kapcsolódóan hat hónapon keresztül. Lehetőséget teremt továbbá megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy (1 fő) foglalkoztatására. A felhívás biztosítja a gyakornoki munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítását is, melynek költségei átalány alapú egyszerűsített költségelszámolás keretében kerülnek elszámolásra. Az átalány mértéke a gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó személyi jellegű ráfordításainak 40%-a.

Az új gyakornoki program is az Ifjúsági Garancia rendszer részeként valósul meg, ezért a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein (Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya) regisztrálni kell az Ifjúsági Garancia alanyaként, még a munkaviszony létrejöttét megelőzően.

Az idei évi felhívás is hozzájárul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghatározott „A gyakornoki program vagy vállalkozóvá válást támogató programok eredményeként munkatapasztalatot szerzett vagy önfoglalkoztatóvá vált résztvevők” 6800 fős, célértékének teljesítéséhez, valamint a gyakornoki, illetve vállalkozóvá válást segítő programban résztvevők 12 000 fős 2023-ra teljesítendő célértékének teljesítéséhez.

A jövőre megnyíló GINOP-5.3.2 iránt várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés Tóth Ádám Ferenc szerint a fém-, műanyag- és faipari cégek körében a 60-70%-os támogatási intenzitás ellenére is. Amint a társadalmi egyeztetésre kitett verzió alapján megírtuk: a munkaerő tartalékok miatt csak 4 vidéki régióban lehet pályázni erre a forrásra (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl,  Észak-Alföld, Észak-Magyarország) és legalább 3, legfeljebb 15 főt kell felvenni. Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a lehet kisvállalkozás esetén, illetve 60%-a lehet középvállalkozás esetén.

Az ECC szakértője szerint nagyobb lehetne az érdeklődés, ha nemcsak ezekben a régiókban lehetne pályázni, hiszen a nyugat-dunántúli és közép-dunántúli részen is lenne erre igény, ahonnan sokan mehetnek Ausztria irányába, ha nem fizetik meg őket. Az is növelné a cégek mozgásterét, ha az új foglalkoztatotti határokat 2-50 főre tágítanák és ha mód nyílna kis összegű eszközbeszerzésre is. Előremutatónak értékelte a kiírás tervezetében azt, hogy a cégméret szerinti támogatási intenzitást összehangolták a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációját segítő pályázattal (GINOP-1.2.10) , hiszen számottevő átfedés lehet a kedvezményezettek között.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás