sokmillios eutamogatas ceg foglalkoztatoas osztonzes munkavallalo
Uniós források

Sokmilliós EU-támogatást kaphat a céged egy új foglalkoztatottért

Portfolio
Bár az ország jelentős részén akut a munkaerőhiány, de több régióban még van munkaerőtartalék és éppen az ő bevonásukat célozza egy olyan új EU-pályázat, amelynek társadalmi egyeztetése a minap jelent meg és e hét vasárnapig még hozzá is lehet szólni. A tervek szerint a 12 milliárd forintos pályázat jövő január végén nyílik majd meg, legalább 3, legfeljebb 15 főt kell felvenni az ország 4 régiójában és az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a lehet kisvállalkozás esetén, illetve 60%-a lehet középvállalkozás esetén.

A napokban jelent meg a „Foglalkoztatásbővítés ösztönzése” című (GINOP-5.3.12-19 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése, amelyhez 2019. november 10. 12 óráig lehet hozzászólni a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A felhívást azzal indokolja a kiíró, hogy bár az ország jelentős részén akut már a munkaerőhiány, de „a területi különbségek továbbra is számottevőek. A potenciális munkaerő-tartalék jelentős része az ország észak-északkeleti területein koncentrálódik, míg a többlet munkaerőt zömében az ország gazdaságilag fejlettebb régiói igénylik. Ezt figyelembe véve a foglalkoztatás bővítését ösztönző intézkedések területileg célzott formában a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben is indokoltak.”

A bevezető azt is kiemeli, hogy a munkaerőhiány kezelésének egyik lehetséges módja a vállalkozások tevékenységének bővítése a munkaerőtartalékkal rendelkező térségekben. Éppen emiatt

A beavatkozás az ország azon négy régiójában érhető el, ahol a foglalkoztatási ráta az országos átlag alatti szinten volt 2017-ben: Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld.

A felhívásra az a kis-és középvállalkozás nyújthat be támogatási kérelmet, amely

vállalja, hogy az adott régiók valamelyikében működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3 fővel bővíti a foglalkoztatottak számát úgy, hogy annak az előző tizenkét hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest az érintett létesítményben és a vállalkozás által foglalkoztatottak számának nettó növekedését is kell eredményeznie, továbbá aki vállalja a kormányhivatallal való együttműködést a toborzás során.

Mivel ez még pályázati tervezet, változhat a szöveg végső tartalma, mindenesetre érdemes röviden összefoglalni a konstrukció főbb elemeit:

  • minimum 8 millió, maximum 90 millió Ft vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni a projektekre.
  • A projekt több helyszínen is megvalósítható, de ebben az esetben is minden megvalósítási helyszínnek az említett régiókban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) kell lennie.
  • Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a kisvállalkozás esetén, 60%-a középvállalkozás esetén. Becsült bérköltségként legfeljebb a garantált bérminimum másfélszeres összegéhez tartozó teljes bérköltség vehető figyelembe. Minimum 3 fő, maximum 15 fő foglalkoztatásához igényelhető támogatás.
  • A foglalkoztatotti létszám bővítés teljesíthető teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben foglalkoztatott (4 órás részfoglalkoztatás esetében 2 fő számít 1 fő foglalkozatotti létszám bővítésnek) munkavállalóval. Részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén a foglalkoztatás időtartama nem lehet 4 óránál kevesebb.
  • A projektben foglalkoztatott munkavállalóknak a támogatást igénylő vállalkozással minimum 3 éves időszakra szóló határozott idejű szerződéssel vagy határozatlan idejű szerződéssel kell rendelkeznie.
  • A Kedvezményezettnek a Támogató Okirat hatálybalépésétől számított hat hónapon belül igazolnia kell a teljes létszámnövekedést.
  • a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 12 milliárd Ft. A felhívás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 165 - 833 db.
  • A projekt fizikai befejezésének határideje 2022. június 30.

A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtása 2020. január 27. 12.00 óra és 2020. április 15. 12.00 óra között lehetséges, de ez még nyilván változhat attól függően, hogy a beérkező szakmai vélemények mennyi módosítást tesznek szükségessé a szövegben (egyelőre 1 hozzászólás érkezett). A támogatási kérelem benyújtásának módja: online benyújtás elektronikus kitöltő programon keresztül.

Ma egyébként két másik foglalkoztatási célú uniós pályázat szabályrendszerét is átírták (GINOP-6.1.5-17 „Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára”, illetve GINOP-6.1.6-17 „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára”). Ezek a pályázatok már lezárultak, így utólagos technikai változásról van szó, de ez elég lényeges, mert a programba bevont személyek bruttó bére kapcsán hoz be egy új lehetőséget: vagy a támogatási kérelem benyújtását vagy a képzésbe bevonást megelőző hat hónap átlagában nem haladta meg a megadott értéket a bevont személyek bére.

Címlapkép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
felso-tisza beruhazas hulladek