Uniós források

Magyar szakember is pályázik az európai adatvédelmi csúcshatóság első pozíciójára

Szabó S. László, szaboconsult.eu
Szabó Endre Győző, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökhelyettese is versenyben van az európai adatvédelmi biztos pozíciójáért, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága hétfő este hallgatja meg az első fordulóból továbbjutott három jelöltet. Farkas Ádám lemondása óta az Európai Bankhatóság éléről nincs magyar első számú vezető európai intézményben.  Az alábbiakban Szabó László adatvédelmi szakember cikkét közöljük.

A magyar jelölt mellett ketten versenyeznek még a Giovanni Buttarelli halálával megüresedett posztért:

  • A francia adatvédelmi hatóság volt főtitkára, Yann Padova, aki most a francia Energiaszabályozási Bizottság biztosa, a Baker McKenzie információtechnológiai  csoportjának és adatvédelmi részlegének vezetője, az IAPP (Adatvédelmi Szakemberek Nemzetközi Szövetsége) franciaországi elnöke.
  • Illetve Wojciech Rafal Wiewórowski, az Európai Adatvédelmi Biztos helyettese.

Az európai adatvédelmi biztos nem „főnöke” a tagállami adatvédelmi biztosoknak, 29. (a britek távozása után 28.) hatóságként az uniós intézmények adatvédelmi felügyeletért felel, ugyanakkor hivatala látja el a GDPR által létrehozott Európai Adatvédelmi Testület titkári funkcióit, és minden, adatvédelmi szempontból releváns uniós jogszabály tervezetét véleményezi. Szerepe tehát fontos személyes adataink európai védelmében.

Szabó Endre Győző a Pázmányon végzett jogász, a magyar EU-elnökség idején államtitkárként többek között a Tanács Adatvédelmi Munkacsoportját is elnökölte. Vetélytársaihoz hasonlóan neki is több publikációja van az adatvédelem témakörében.

A jelöltek három írásos kérdést kaptak, motivációjukról kérdezték őket, le kellett írniuk elképzeléseiket leendő hivataluk munkájáról és arról, hogy hogyan tervezik felügyelni a bel- és igazságügyi együttműködés területén működő uniós ügynökségeket.

Mindhárman felhasználták az első kérdést, hogy kiemeljék sokoldalú tapasztalatukat. Yann Padova a hangsúlyt emellett függetlenségére helyezte, Wiewórowski a digitalizációra, a Z-generációra és egy intelligens és innovatív közszolgálati intézmény kiépítésében szerzett gyakorlatára, mig a magyar jelölt szerint az emberi életminőség javítását szolgálja a magánszféra védelem.

A francia jelölt elképzeléseiben nagy szerepet kap az etika, a humanizált megközelítés, az, hogy az adatok az embereket szolgálják, különösen a mesterséges intelligencia terén. Agilis és proaktív hatóságot akar felépíteni, amely biztosítja Európa meghatározó szerepét ezen a területen is. Az utóbbit hangsúlyozta a lengyel jelölt is, felhívva a figyelmet az emberi méltóság és a sokféleség megőrzésének jelentőségére. Szabó Endre (a másik két jelöltnél kissé hangsúlyosabban) írt a személyes adatok gazdasági értékéről és emellett a technológiai és társadalmi változások követését és az adatvédelmi, fogyasztóvédelmi és versenyjogi hatóságok közötti jobb együttműködést említette prioritásként.

A harmadik kérdésre adott válaszában Padova kiemelte büntetőjogi tapasztalatát és hivatkozott arra, hogy az európai jogban a bel- és igazságügyi együttműködés területén egységesíteni kell az egyes jogszabályok adatvédelmi vonatkozásait. hangsúlyosan emelte ki a harmadik országokkal való adatcsere szabályozásának és felügyeletének szükségességét. A helyettes európai adatvédelmi biztos a harmonizálás fontosságára hívta fel a figyelmet a nemrég integrált korábbi „harmadik” pillér területén, valamint arra, hogy elejét kell venni annak, hogy hatóságok szilárd jogi alap nélkül kezeljenek személyes adatokat.

A NAIH elnökhelyettese válaszában főleg az Europolra koncentrált, de megemlítette a tagállami adatvédelmi hatóságokkal és a harmadik országokkal folytatott együttműködést is, kiemelve, hogy az adatvédelmi hatóságok jogait ez utóbbi területen megerősítette az Európai Biróság „Schrems” ítélete.

A parlamenti bizottság kedd reggel szavaz majd a jelöltekről.

A cikk szerzőjéről:

Szabó László
Szabó László consulting, adatvédelmi tanácsadó
Szabó S. László mérnök-közgazdász, MBA. Pénzügyi intézményeknél és vállalatoknál volt pénzügyi, adminisztrációs és informatikai vezető, majd az EU-költségvetés végrehajtásának ellenőrz
Tovább
Szabó S. László mérnök-közgazdász, MBA. Pénzügyi intézményeknél és vállalatoknál volt pénzügyi, adminisztrációs és informatikai vezető, majd az EU-költségvetés végrehajtásának ellenőrz Tovább
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom