D_SOS20191120020
Uniós források

Tömegesen ugrottak rá a fiatal magyar vállalkozók a 4,5 milliós támogatásra

Portfolio
MTI
Eddig már több mint 11 ezren jelentkeztek a fiatalok vállalkozóvá válását támogató uniós és magyar költségvetési programra, akik közül 5 ezren már a kompetenciamérésen is túl vannak és közülük 3 ezren már az üzleti képzést is elkezdték – jelezte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

A program az ország egyes térségeiben már ősz elején elindult, azóta pedig már az egész országra kiterjesztették. A rendkívüli érdeklődés miatt a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 30 év alatti fiatalok jelentkezését még országszerte várják, a 30 év feletti álláskeresők ugyanakkor már csak Pest megyében pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra.

Mi a pályázat lényege?

Amint október elején összefoglaltuk: a programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek hirdették meg. A teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak. A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.

A 40 milliárdos támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében. A pályázat mögötti finanszírozási háttér úgy néz ki, hogy a közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása a hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióbeli jelentkezők támogatását pedig uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből finanszírozzák GINOP-5.1.9 kódszám mellett. A részleteket a www.ginop519.hu oldalon lehet megtalálni.

Mi a pályázat menete?

Az alábbi lépések szerint kell haladni:

  • A fentiekben már említett www.ginop519.hu oldalon kell jelentkezni
  • Ezután a jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, és akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Bodó jelzése szerint a több mint 11 ezer jelentkező közül 5 ezren már részt vettek a kompetenciamérésen.
  • A mérésen megfelelt pályázóknak először egy képzést kell elvégezniük és ebbe már 3 ezren bekapcsolódtak. A képzésen elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához
  • A képzés végén vizsgát tesznek a fiatalok és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek. A jóváhagyása után pedig egy tanúsítványt kapnak az érintettek.
  • A tanúsítvánnyal, valamint a meglévő üzleti tervvel – a vállalkozás megalapítását követően – már benyújthatják a fiatalok a kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a 4,5 millió forintos támogatásra. Az államtitkár arra figyelmeztetett: fontos, hogy a támogatási kérelmet kizárólag az annak benyújtása előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozásoktól fogadják be.
  • A Magyar Államkincstár legfeljebb hatvan napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és pozitív támogatói döntés után a vállalkozó azonnal meg is kapja a 4,5 millió forintos támogatás felét. A záró kifizetés igénylésére és a beszámoló benyújtására egy év múlva lesz lehetőség.

A fiatalok foglalkoztatottsága uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez – mutatott rá az államtitkár a pályázat kapcsán.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás