D_SOS20191120020
Uniós források

Tömegesen ugrottak rá a fiatal magyar vállalkozók a 4,5 milliós támogatásra

Portfolio
MTI
Eddig már több mint 11 ezren jelentkeztek a fiatalok vállalkozóvá válását támogató uniós és magyar költségvetési programra, akik közül 5 ezren már a kompetenciamérésen is túl vannak és közülük 3 ezren már az üzleti képzést is elkezdték – jelezte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A program az ország egyes térségeiben már ősz elején elindult, azóta pedig már az egész országra kiterjesztették. A rendkívüli érdeklődés miatt a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 30 év alatti fiatalok jelentkezését még országszerte várják, a 30 év feletti álláskeresők ugyanakkor már csak Pest megyében pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra.

Mi a pályázat lényege?

Amint október elején összefoglaltuk: a programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek hirdették meg. A teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak. A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.

A 40 milliárdos támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében. A pályázat mögötti finanszírozási háttér úgy néz ki, hogy a közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása a hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióbeli jelentkezők támogatását pedig uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből finanszírozzák GINOP-5.1.9 kódszám mellett. A részleteket a www.ginop519.hu oldalon lehet megtalálni.

Mi a pályázat menete?

Az alábbi lépések szerint kell haladni:

  • A fentiekben már említett www.ginop519.hu oldalon kell jelentkezni
  • Ezután a jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, és akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Bodó jelzése szerint a több mint 11 ezer jelentkező közül 5 ezren már részt vettek a kompetenciamérésen.
  • A mérésen megfelelt pályázóknak először egy képzést kell elvégezniük és ebbe már 3 ezren bekapcsolódtak. A képzésen elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához
  • A képzés végén vizsgát tesznek a fiatalok és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek. A jóváhagyása után pedig egy tanúsítványt kapnak az érintettek.
  • A tanúsítvánnyal, valamint a meglévő üzleti tervvel – a vállalkozás megalapítását követően – már benyújthatják a fiatalok a kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a 4,5 millió forintos támogatásra. Az államtitkár arra figyelmeztetett: fontos, hogy a támogatási kérelmet kizárólag az annak benyújtása előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozásoktól fogadják be.
  • A Magyar Államkincstár legfeljebb hatvan napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és pozitív támogatói döntés után a vállalkozó azonnal meg is kapja a 4,5 millió forintos támogatás felét. A záró kifizetés igénylésére és a beszámoló benyújtására egy év múlva lesz lehetőség.

A fiatalok foglalkoztatottsága uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez – mutatott rá az államtitkár a pályázat kapcsán.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus covid-19
moderna
olajkút
ratatics péter
ebrd
mark zuckerberg
chp
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130