D_SOS20191120020
Uniós források

Tömegesen ugrottak rá a fiatal magyar vállalkozók a 4,5 milliós támogatásra

Portfolio
MTI
Eddig már több mint 11 ezren jelentkeztek a fiatalok vállalkozóvá válását támogató uniós és magyar költségvetési programra, akik közül 5 ezren már a kompetenciamérésen is túl vannak és közülük 3 ezren már az üzleti képzést is elkezdték – jelezte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

A program az ország egyes térségeiben már ősz elején elindult, azóta pedig már az egész országra kiterjesztették. A rendkívüli érdeklődés miatt a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 30 év alatti fiatalok jelentkezését még országszerte várják, a 30 év feletti álláskeresők ugyanakkor már csak Pest megyében pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra.

Mi a pályázat lényege?

Amint október elején összefoglaltuk: a programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek hirdették meg. A teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak. A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.

A 40 milliárdos támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében. A pályázat mögötti finanszírozási háttér úgy néz ki, hogy a közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása a hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióbeli jelentkezők támogatását pedig uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből finanszírozzák GINOP-5.1.9 kódszám mellett. A részleteket a www.ginop519.hu oldalon lehet megtalálni.

Mi a pályázat menete?

Az alábbi lépések szerint kell haladni:

  • A fentiekben már említett www.ginop519.hu oldalon kell jelentkezni
  • Ezután a jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, és akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Bodó jelzése szerint a több mint 11 ezer jelentkező közül 5 ezren már részt vettek a kompetenciamérésen.
  • A mérésen megfelelt pályázóknak először egy képzést kell elvégezniük és ebbe már 3 ezren bekapcsolódtak. A képzésen elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához
  • A képzés végén vizsgát tesznek a fiatalok és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek. A jóváhagyása után pedig egy tanúsítványt kapnak az érintettek.
  • A tanúsítvánnyal, valamint a meglévő üzleti tervvel – a vállalkozás megalapítását követően – már benyújthatják a fiatalok a kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a 4,5 millió forintos támogatásra. Az államtitkár arra figyelmeztetett: fontos, hogy a támogatási kérelmet kizárólag az annak benyújtása előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozásoktól fogadják be.
  • A Magyar Államkincstár legfeljebb hatvan napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és pozitív támogatói döntés után a vállalkozó azonnal meg is kapja a 4,5 millió forintos támogatás felét. A záró kifizetés igénylésére és a beszámoló benyújtására egy év múlva lesz lehetőség.

A fiatalok foglalkoztatottsága uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez – mutatott rá az államtitkár a pályázat kapcsán.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
lánchíd budapest
tesla
koronavírus vakcina védőoltás
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió