D__VG20191010019
Uniós források

EU-s projektet hajtasz végre? – 8 fontos változás lépett hatályba

Portfolio
A szakmai tapasztalatok és a felmerült egyéb módosítási igények alapján 2020 januárjában módosításra került az uniós támogatásból megvalósított fejlesztések legfontosabb keretjogszabálya, a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet. A 7 helyen bekövetkezett változásokról egy összefoglaló is megjelent a hivatalos pályázati oldalon, de egy további lényeges változásra is felhívjuk a figyelmet.

2019. végén jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány 366/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete, amely például módosította a szóban forgó 272/2014. (XI. 5.) kormányrendeletet. A kormányrendelet egyik lényeges módosítása, amely sok, kombinált termékre pályázó számára is fontos, hogy „a pénzügyi termékről a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belül, a vissza nem térítendő támogatásról a rendelet 68. § (1) bekezdése szerinti határidőben kell döntést hozni oly módon, hogy a döntésekről a kedvezményezett egyidejűleg szerezzen tudomást, és a 81. § (3) bekezdése szerinti határidőben kell szerződést kötni.” Ez tehát azt jelenti, hogy konkrét támogatási döntési határidőt ír elő a visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos támogatási kérelmek esetén is a kormányrendelet és össze kell várni a kétféle támogatási döntéssel kapcsolatos eredményt és egyszerre kell kiértesíteni a támogatást kérő céget.

A fentieken kívül a támogatást igénylőket és a kedvezményezetteket érintő legfontosabb módosítások a hivatalos összefoglaló alapján a következők:

  1. Az első változás az, hogy most már nem szükséges csökkenteni a megítélt támogatást az áfa-levonási jogosultságban vagy egyes beszerzett termékek, szolgáltatások áfa-kulcsában bekövetkezett változás, továbbá eltérő áfalevonási jogosultságú tevékenységek közötti költségátcsoportosítás eredményeként felszabaduló összeggel, ha ez az összeg nem éri el a 30 millió forintot és az irányító hatóság ezen összeg adott tevékenységen belüli átcsoportosításához előzetesen hozzájárul.
  2. Hatósági engedélyhez kötött építési beruházás esetén a támogathatósági, elszámolhatósági ellenőrzés szabályainak pontosítása. Ilyen beruházásoknál a mostani módosítás értelmében a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett a közbeszerzési dokumentumokat támogathatósági, elszámolhatósági szempontú minőségellenőrzés céljából az irányító hatóságnál nyújtja be a monitoring és információs rendszeren keresztül. Az irányító hatóság ezen közbeszerzési dokumentumok beérkezése után öt munkanapon belül küldi meg a támogathatósági, elszámolhatósági szempontú ellenőrzésről szóló nyilatkozatát.
  3. A kifizetési igénylés benyújthatósága vonatkozásában megállapított százalékos és összegszerű korlátok felülvizsgálata: a módosítás nyomán mostantól már a megítélt támogatás 10%-ánál kisebb kifizetési igénylés is benyújtható az utófinanszírozású projekteknél az IH-döntés alapján.
  4. Előírásra került, hogy a közszféra szervezetnek a támogatási előleg terhére október 15-ig pénzügyileg teljesített költségeket tartalmazó kifizetési igénylést november 1-ig elszámolásra be kell nyújtania. A módosítás célja az előleg rendeltetésszerű felhasználásának elősegítése, az elszámolások felgyorsítása annak érdekében, hogy a számlák mielőbb költségnyilatkozatba kerülhessenek. A módosítás segítheti azt is, hogy a magyar állam még november 1. előtt nagy tételben ki tudja küldeni az Európai Bizottságnak a számlákat kifizetés céljából és azok a legfeljebb 60 napos kiutalási időszak miatt még szilveszterig meg tudnak érkezni az állam számlájára.
  5. Az előirányzat felhasználási keretszámláról történő utalás feltételei felülvizsgálatra, bővítésre kerültek. Ezt a módosítást az indokolta, hogy a rendelkezésre álló szakmai tapasztalatok azt mutatták, hogy az átutalás teljesítése előtt jelentősége van annak is, hogy a támogató meggyőződjön arról, hogy a kedvezményezett nem áll különböző eljárások hatálya alatt. Így tehát ez a módosítás elősegíti a rendelkezésre álló európai uniós források szabályszerű, hatékony és eredményes felhasználását.
  6. A helyszíni ellenőrzésre vonatkozó szabályok pontosítása: itt például mostantól már jegyzőkönyvben rögzítésre kerül annak ténye is, ha a helyszíni ellenőrzéssel érintett kedvezményezett vagy képviselője a jegyzőkönyv aláírását megtagadja. Emellett pontosításra kerültek a helyszíni ellenőrzésről készült jegyzőkönyv kiegészítésének kedvezményezett részére történő megküldés szabályai is. Továbbá eltörölték azt a kötelező szabályt, hogy a képzési projektek, konferenciák, workshopot tartalmazó projektek, egyéb rendezvények helyszíni ellenőrzését (ha ezek a projekt lényegi elemét jelentik) mindig a rendezvény időpontjában kell megtartani.
  7. Kiegészítésre, pontosításra került a kifizetési igénylésben benyújtandó, elszámolható költségek valódiságát igazoló, valamint a szakmai beszámolót alátámasztó dokumentumok körét meghatározó melléklet: maga a melléklet kiegészítésre került a szakmai beszámolót alátámasztó dokumentumok körének meghatározásával.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
parlamentfelulrol
korhaz
donald trump usa
Orosz trollgyárat kapcsolt le a Twitter és a Facebook
koronavírus stock fotó
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
takarekbank