D_KOS20180620006
Uniós források

Durván felpörgetné a kormány a nemzetközi fejlesztési támogatásokat

Portfolio
A minap fogadta el a kormány a 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó nemzetközi fejlesztési együttműködési stratégiát, amely a Portfolio kalkulációi szerint azt jelenti, hogy néhány év múlva már évi 150-170 milliárd forintnyi összeget fog elkölteni a magyar állam különböző nemzetközi fejlesztési együttműködések támogatására. 2012-ben ez az összeg még csak 27 milliárd forint volt, tavaly durván 70 milliárd forint lehetett, azaz markáns növekedés várható a magyar állam ezen kiadási területén a következő években.

A karácsony előtti napokban jelent meg az 1792/2019. számú (XII. 23.) kormányhatározat, amely az eddigi, 2014-2020-as nemzetközi fejlesztési együttműködési stratégiát váltotta fel és a 2020-2025 közötti időszakra jelölte ki az új irányokat. A régi stratégia elismerte, hogy bár 2015-re minden új EU-tagállamnak el kellett volna érnie a saját bruttó nemzeti jövedelme (GNI) arányában a 0,33%-os célértéket a hivatalos fejlesztési támogatásoknál (Official Development Assistance – ODA), de ez nem sikerült, sőt 2011-ről 2012-re a válság nyomán 0,12%-ról 0,11%-ra visszasüllyedt a ráta. Annál frissebb tényadat nincs az anyagban. Ha a számos idevágó támogatási hír alapján azt feltételezzük, hogy tavalyra 0,15%-ra emelkedett az ODA-támogatások GNI-aránya, akkor a Portfolio becslése szerint ez kb. 70 milliárd forintot jelenthetett.

A mostani új stratégia sem tűzi ki 2025-re a 0,33%-os célt, csupán 0,25%-osat, és úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy „a  gazdasági teherbíró képességének, valamint külpolitikai és külgazdasági prioritásainak figyelembevételével arra törekedjen, hogy 2025-re a hazai bruttó nemzeti jövedelemének 0,25%-a hivatalos fejlesztési támogatásokra kerüljön felhasználásra”.

Ez a Portfolio számításai szerint azt jelenti, hogy 2025-ben nagyjából 170 milliárd forintot fordítana majd a magyar állam hivatalos támogatásokra, és a fokozatos aránynövelés érdekében a megelőző években 140-160 milliárd forint körül lehet majd ez az összeg, ha sikerül betartani a célt.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a következő években a közelmúltbelinél is sokkal több olyan hírt fogunk majd hallani, amikben Magyarország távoli szegény országok különféle felújítási, építési, fejlesztési programjaihoz anyagilag hozzájárul, összhangban a nemzetközi fejlesztési szervezetek előírásaival, elvárásaival és a kormány mostani vállalásával.

A friss kormányhatározat egyébként felkéri az  agrárminisztert, a  belügyminisztert, az  emberi erőforrások miniszterét, a  honvédelmi minisztert, az igazságügyi minisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, valamint a pénzügyminisztert, hogy minisztériumonként jelöljenek ki egy-egy nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős, operatív szintű koordinátort a hatékonyabb tárcaközi együttműködés elősegítése érdekében. Emellett a külgazdasági és külügyminiszterek összhangban a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Fejlesztéstámogatási Bizottságának irányelveivel ki kell dolgoznia és a társminisztereknek el kell küldenie egy, a nemzetközi fejlesztési együttműködési projektekre vonatkozó, iránymutató jellegű nyomon követési, valamint értékelési szempontrendszert. Az érintett minisztereknek egyúttal kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a 2020-2025-ös stratégiában megjelölt Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására.

A külgazdasági és külügyminiszternek ezeken felül egy koncepció keretében meg kell vizsgálnia a magyar külgazdasági és külpolitikai érdekek hatékonyabb érvényesítésének a  lehetőségeit a 2021-2027-es időszak európai uniós fejlesztési eszközei tekintetében, különös figyelemmel a hazai gazdasági szereplők részvételének erősítésére. Ezután pedig a következő években be is kell majd vonnia ezeket a szereplőket a stratégia céljainak megvalósításába.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás