europai tanacs unios koltsegvetes 20200220
Uniós források

Semmi extra, „csak” erről a pár számról kell most megállapodnia Európa vezetőinek

Portfolio
Ahogy az mai előzetesünk alapján várható volt: a ma kezdődött rendkívüli EU-csúcsra érkezve a négy fukarnak mondott tagállam vezetője az 1%-os költségvetési plafon mellett kardoskodott, és a költségvetési visszatérítések megtartását akarja, míg a felzárkóztatási, vagy agrártámogatások nagy haszonélvezői a minél nagyobb büdzsét szorgalmazták. Mivel nagy a távolság a sokféle szempont között 2021-2027-es büdzsében, így bizonytalan, hogy a mostani EU-csúcson – amely akár vasárnapig is eltarthat – lesz-e megállapodás, noha „csak” pár számot kellene kitöltenie az állam- és kormányfőknek az alábbi táblázatban.

Összeszedtük, hogy a jelenlegi EU-s költségvetés 6 fejezetében mennyi pénzről állapodtak meg a tagállamok, illetve a 2021-2027-es költségvetés 7 fejezetére az Európai Bizottság és az Európai Tanács mennyi pénzt javasol szánni. Mindezt 2018-as árszintek mellett mutatjuk be, így közvetlenül összevethetőek és ezeket a jobb oldali oszlopokban meg is tettük százalékos változások kiszámításával. Mivel a költségvetési fejezetek tartalmában van némi tartalmi változás, így bordóval azokat a fejezeteket együttesen emeltük ki, amelyek tartalmukban összevethetők.

Amint látható: a gazdasági, területi és szociális együttműködés témakörére 11, illetve 13%-kal csökkenne reál értelemben a forráskeret, és mivel ezen belül a relatív nehezebb helyzetbe került déli államok kapnának több pénzt, ezért mindez a Magyarország számára címzett pénzes borítékban 24%-os esést jelentene. A Közös Agrárpolitika első pillérének számító piacvédelmi intézkedések és közvetlen kifizetések alfejezetre 17-18%-os vágást javasolt a Bizottság, illetve a Tanács, ami Magyarország számára 15% körüli vágást jelentene reál értelemben. Közben viszont a kassza második pillérében, a vidékfejlesztési forrásoknál nekünk szintén 24%-os vágás körvonalazódik.

Jól látszik, hogy alacsony bázisról markánsak nőnének a források a migráció, biztonság, határvédelem témakörben, illetve a szomszédságpolitikában és nemzetközi együttműködési/segélyezési programokban. Lényegében tehát csak az alábbi táblázat első bordó oszlopának számait kellene kitölteni a 27 állam- és kormányfőnek és máris meg lenne az alku. Ez azonban iszonyatosan bonyolult feladat, mert rengeteg egymásnak feszülő szempontot kell ilyenkor összehangolni. Meglátjuk, hogy ez most így első komolyabb nekifutásra sikerül-e már, vagy majd csak valamikor tavasszal-nyáron születik meg a nagy alku. Amint mai beharangozónkban rámutattunk: a legfontosabb feladat a költségvetési torta kiinduló összegét eldönteni, mert az már sok kérdést eleve befolyásol, illetve a fejezeti számokat is behatárolja.

unios koltsegvetes nagytabla200220

Címlapkép forrása: Európai Unió, DARIO PIGNATELLI, Európai Tanács médiatár a 2020. február 20-i rendkívüli EU-csúcsról

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság