Nagy Istvan agrarminiszterium 200224
Uniós források

Együtt harcol Magyarország és 7 másik tagállam az EU-s agrárpénzek szinten tartásáért

Portfolio
A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása – áll az Agrárminisztérium közleményében, ami néhány nappal követi az alku nélkül véget ért rendkívüli EU-csúcsot.

Amint a csúcs napjain, és ma is bemutattuk: a négy fukarnak becézett országcsoport befeszülése miatt végül nem tudott létrejönni péntek este az EU-csúcson a 2021-2027-es uniós költségvetésről az egyhangú megállapodás. Az is lényeges, hogy az Európai Bizottság pénteken egy fű alatt kidolgozott technikai anyagban többlet agrárforrásokat juttatott részben francia szorgalmazásra a Közös Agrárpolitikának.

Mindezen előzmények után találkoztak ma Varsóban Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia, Magyarország és Lengyelország agrárminiszterei és az eseményen közös nyilatkozatban álltak ki a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének szinten tartása mellett. Számok említése nélkül az Agrárminisztérium közleménye azt hangsúlyozza: az Európai Bizottság KAP költségvetésre vonatkozó javaslatán mindenképpen emelni szükséges, mert az akkor sem lenne elegendő, ha nem növekednének a gazdákkal szemben támasztott környezet- és klímavédelmi követelmények. Nem kérhetünk többet a gazdáktól többletforrások nélkül, úgy pedig végképp nem, hogy közben csökkennek a források – mondta Nagy István agrárminiszter a varsói miniszteri találkozót követően.

A közlemény nem említ számokat, de amint az alábbi táblázat közepén (a 2. és 3. fejezetnél) bemutatjuk: a Bizottság másfél éve arra tett javaslatot, hogy a jelenlegi ciklus 420 milliárd eurós KAP-keretét 336,6 milliárd euróra vágják 2018-as fix árak mellett (-20%), amin belül az első pillérbe tartozó közvetlen kifizetések és piacvédelmi intézkedések keretösszegét 308,7-ről 258,2 milliárd euróra csökkentenék (-17,7%). 

budzsenagytabla200224

Az volt a Bizottság célja ezekkel a markáns vágásokkal, hogy a KAP részarányát 30% közelébe csökkentsék az új költségvetési ciklusban a kohéziós kasszával párhuzamosan, hogy egyéb célokra több pénz jusson a Brexit miatt egyébként is szűkösebb uniós büdzséből.

fobbpolitikakreszaranya200224

Az Agrárminisztérium jelezte: a Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos részvételével megtartott rendezvényen a miniszterek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia az Unió környezet- és klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásához. 

"Egyértelmű, hogy a mezőgazdaság hozzájárulását is növelni kell, azonban meg kell találni a helyes egyensúlyt az agrárium és más ágazatok vállalásai között. A Zöld Megállapodásban foglaltakat úgy kell megvalósítani, hogy ne a szegényebb országok, ne  a magyar gazdák, hanem a nagy szennyező vállalatok fizessék meg a klímavédelem árát, és a klímavédelem ne eredményezze az európai mezőgazdaság versenyképességének romlását, a gazdák adminisztratív terheinek növekedését és legfőképpen ne vezessen az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez" – hangsúlyozta Nagy István tárcavezető a közlemény szerint.

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium, kormany.hu

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
dramai olasz figyelmeztetes guiseppe conte kozos kotveny
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság