Itt a forintesés újabb következménye: hatalmas EU-pályázatok nyílnak még idén
Uniós források

Itt a forintesés újabb következménye: hatalmas EU-pályázatok nyílnak még idén

Portfolio
Három főbb ok miatt év végéig összesen még 800-1000 milliárd forintnyi új EU-pályázat nyílik a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus terhére – jelezte a Világgazdaságnak adott interjúban Perényi Zsigmond. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára úgy látja, hogy a tavalyi 4,9%-os magyar GDP-növekedésből 1,2-1,5%-pontot az EU-pénzek hatása magyarázott, és jelentős hatékonyságnövekedést lát a magyar vállalkozásoknál a kiosztott források hatására.

A terjedelmes interjú főbb üzenetei saját kiegészítéseinkkel:

  • Három okkal magyarázta az államtitkár azt, hogy még idén a mostani EU-ciklus terhére 800-1000 milliárd forintnyi EU-pályázat nyílhat: a 7 évre szóló fejlesztési keret tudatos 10%-os túlvállalása, a gyenge forint figyelembe vétele és a visszahulló uniós források (bedőlő, meg nem valósuló projektekből felszabaduló pénzek) újra kiosztása.
  • Mindhárom okra korábban már többször is felhívtuk a figyelmet, mint a várható további pályázatok forrása. Jelenleg egyébként az eredetileg kalkulált 8920 milliárd forintnyi 7 éves kerethez képest már 9526 milliárd forintnál jár a megítélt támogatások volumene, azaz kb. 6,7%-nál jár a túlvállalás mértéke. 
  • Ebben egyszerre van szerepe annak, hogy egyrészt a kormány már évekkel ezelőtt felhatalmazást adott az egyes Operatív Programokban az eredi keret 10%-os túlvállalására, másrészt a korábbi 307-ről tavaly év elején 319-es EURHUF-ra emelte a Brüsszelből érkező EU-pénzek itthoni átváltási (technikai árfolyamát). Harmadrészt annak, hogy például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban korábban szakértők 15-20%-os bedőlési aránnyal számoltak a pályázatoknál (megemelkedő költségek miatti finanszírozási nehézségek, illetve egyéb műszaki-technikai okok miatt).
  • Arra, hogy a tervezési árfolyamnál tartósan jóval gyengébb forint akár 580 milliárd forintos további pályázati meghirdetést is lehetővé tehet, már 2018 nyári elemzésünkben felhívtuk a figyelmet (akkor érte el először az euró a 330-as szintet, most pedig már fél éve efelett jár). A tavaly januári 319-es és a mostani 338-as euróárfolyam közötti különbség a 7 éves eredeti forráskeretre vetítve több mint 500 milliárdos plusz keret meghirdetését teszi lehetővé (miközben eredetileg 310-es és azalatti volt a tervezési árfolyam, tehát valójában még ennél is több EU-pályázat meghirdetéséhez járul hozzá a tartósan gyenge forint). Összességében tehát úgy tűnik, hogy az államtitkár által jelzett még idei 800-1000 milliárdos túlvállalás két domináns oka a túlvállalás teljesítése és a gyenge forint lesz, kisebb részben pedig a visszahulló források újraosztása.
  • Mivel jelenleg 10400 milliárd forint körül jár az összesen meghirdetett pályázatok volumene (igaz ennek egy részét elvehetik, levághatják az aktuális igények miatt), ehhez hozzáadva a most jelzett 800-1000 milliárdos pályázati tartományt, az jöhet ki majd a ciklust visszanézve, hogy az eredetileg 9000 milliárd forint alatti 7 éves forrástömeg helyett végül 11000 milliárd forintot osztottak ki idehaza a pályázóknak, nagyrészt a tudatos túlvállalás és a tervezésnél tartósan gyengébb forint miatt.
EUR/HUF árfolyamának alakulása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

További üzenetek a mostani és a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban:

  • Jelenleg a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus 7 évre járó forrásaiból az Európai Bizottság 43%-ot utalt át Magyarországnak (mintegy 10,85 milliárd eurót) és az a célja a kormánynak, hogy ez az arány idén év végére 55%-ra felmenjen. Ez kb. 3 milliárd eurónyi újabb forráslehívást jelentene, azaz mintegy 1000 milliárd forintot.
  • Ezzel tovább zárulna az itthoni pályázati kifizetések (6600 milliárd forint felett) és a Brüsszelből már megérkezett források (3500 milliárd forint körül) közötti masszív különbség, ha idehaza a kifizetések tovább lassulnak majd idén. Az államtitkár egyébként is hangsúlyozta: még a bő 3000 milliárd forintos különbség mellett „nem látok semmilyen költségvetési kockázatot, az államháztartás gazdálkodása kiegyensúlyozott”.
  • Az eddig kiosztott vállalkozói EU-források kapcsán azt mondta: óriási hatékonyságbeli fejlődést lát, hiszen a magyar gazdaság megcáfolta, hogy a teljesítménye kizárólag a német gazdaságtól függ.  A német és a magyar gazdaság tavalyi GDP-növekedése közötti jókora különbség (0,4%, és 4,9%) kapcsán szóba hozta a nagyobb német befektetéseket is (BMW, Bosch, Continental), mint fontos növekedési tényező. Azt is felemlegette, hogy „a magyar vállalkozások gyakran versenyhátrányban vannak a tőkeerős nyugati cégekkel szemben, ráadásul az állami dotáció lehetősége is limitálttá vált”. Azt is megjegyezte: „a régi tagállamok számos területen még fennálló előnyét fokozza, hogy a Magyarországnak járó EU-s pénzek jelentős hányada a külföldi cégek hazai leányvállalatain keresztül visszajut nyugatra.”
  • A 2021-2027-es ciklus forrásai kapcsán azt mondta, egyelőre olyan számok vannak az asztalon (a brüsszeli tárgyalásokon), amelyek elfogadhatatlanok, és indokolatlan forrásvágást jelentenek Magyarország számára.
  • A ciklus forráselosztása kapcsán egyelőre csak annyit mondott: „vizsgáljuk a kombinált hiteltermékek elterjesztését, a pilotprogramban már tesztelt feltételesen visszatérítendő támogatási forma további térnyerésének lehetőségét.” (A 2 milliárd forintos keretösszegű GINOP-1.2.10-es konstrukciót 3,5-szeres túligénylésnél zárták le, a lehetőségre 213 támogatási igény futott be.) Az államtitkár jelzése szerint arra törekszenek a 2021-2027-es ciklusban, hogy a pályázóknak fele annyi legyen a papírmunkája, mint a mostani ciklusban. A tervek között szerepel egy előminősítési rendszer bevezetése is: ha a cég az első pályázatánál minden szükséges adatot megadott, a költségekkel pedig szabályszerűen elszámolt, akkor a további pályázatainál már a különféle nyomtatványok újbóli bemutatása nélkül zöld utat kaphat.
  • Az államtitkár fontos feladatnak nevezte Magyarország számára azt, hogy a 2021-2027-es ciklus teljes forrástömegének egyharmadára növekvő közvetlen brüsszeli forrásokból, így például a Horizont Európa programból minél többet el tudjon hozni sikeres pályázatok formájában. A mostani ciklus K+F+I programjából (Horizont 2020) Magyarország csak 0,46%-ot tudott elnyerni eddig, noha a lakosságarányosan indokolt rész 2% lett volna, igaz a többi kelet-közép-európai ország is gyengén szerepelt még ennek a forrásnak a lehívásában.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf, európai unió csaláselleni hivatala