2 millió eurós támogatást nyert el a BME kutatója az Európai Kutatási Tanács pályázatán
Uniós források

2 millió eurós támogatást nyert el a BME kutatója az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Portfolio
A Horizon Europe keretrendszerbe tartozó Európai Kutatási Tanács pályázatán azok a kutatók nyerhetnek el támogatást, akik már saját kutatócsoporttal és kiemelkedő sikerekkel rendelkeznek, melyek folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér. Három hónap alatt már a második műegyetemi pályázat nyert el több millió euró értékű támogatást, a közel 1,3 milliárd forintnyi kutatási forrást bizonyos kvantumkémiai kísérletek virtuális modellezésének fejlesztésére, valamint a mai számítógépektől radikálisan eltérő elven működő új, ultragyors számítógépek létrehozására fordítják.

Az egyetem a most induló projektben olyan technikákat fog kidolgozni és alkalmazni, amelyek gyökeresen újak a kvantuminformatika és szilárdtestfizikai kutatás területén. Ezek erősen kötődnek a BME-hez, ahol nagy hagyománya van mind az elektron közötti kölcsönhatás, mind mágneses és szupravezető anyagok vizsgálatának kísérleti és elméleti szinten is, illetve ezek a kutatásokat a fizikus hallgatók képzésébe is folyamatosan beépülnek, hogy a hallgatók a legnaprakészebb tudáshoz juthassanak hozzá. - tájékoztatta az egyetem közleményében a Portfolio-t.

Makk Péter, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense a 2 millió eurós támogatás mellett 2021-ben az MTA Lendület-programjának támogatását is elnyerte, amelynek keretében megalapíthatta a MTA-BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoportot. A most elnyert forrásoknak köszönhetően a kutatócsoport bővítése és a legkorszerűbb laboratóriumi eszközök beszerzése is megvalósulhat.

Tavaly november végén a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának projektje is hozzájutott 1,2 millió eurónyi Horizon Europe pályázati forráshoz, amellyel kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezését és ez alapján, azok tudás alapú fejlesztésére alkalmazható, kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását fejlesztik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés