2 millió eurós támogatást nyert el a BME kutatója az Európai Kutatási Tanács pályázatán
Uniós források

2 millió eurós támogatást nyert el a BME kutatója az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Portfolio
A Horizon Europe keretrendszerbe tartozó Európai Kutatási Tanács pályázatán azok a kutatók nyerhetnek el támogatást, akik már saját kutatócsoporttal és kiemelkedő sikerekkel rendelkeznek, melyek folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér. Három hónap alatt már a második műegyetemi pályázat nyert el több millió euró értékű támogatást, a közel 1,3 milliárd forintnyi kutatási forrást bizonyos kvantumkémiai kísérletek virtuális modellezésének fejlesztésére, valamint a mai számítógépektől radikálisan eltérő elven működő új, ultragyors számítógépek létrehozására fordítják.

Az egyetem a most induló projektben olyan technikákat fog kidolgozni és alkalmazni, amelyek gyökeresen újak a kvantuminformatika és szilárdtestfizikai kutatás területén. Ezek erősen kötődnek a BME-hez, ahol nagy hagyománya van mind az elektron közötti kölcsönhatás, mind mágneses és szupravezető anyagok vizsgálatának kísérleti és elméleti szinten is, illetve ezek a kutatásokat a fizikus hallgatók képzésébe is folyamatosan beépülnek, hogy a hallgatók a legnaprakészebb tudáshoz juthassanak hozzá. - tájékoztatta az egyetem közleményében a Portfolio-t.

Makk Péter, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense a 2 millió eurós támogatás mellett 2021-ben az MTA Lendület-programjának támogatását is elnyerte, amelynek keretében megalapíthatta a MTA-BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoportot. A most elnyert forrásoknak köszönhetően a kutatócsoport bővítése és a legkorszerűbb laboratóriumi eszközök beszerzése is megvalósulhat.

Tavaly november végén a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának projektje is hozzájutott 1,2 millió eurónyi Horizon Europe pályázati forráshoz, amellyel kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezését és ez alapján, azok tudás alapú fejlesztésére alkalmazható, kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását fejlesztik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa