Üzlet

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Nagyot estek az elmúlt napokban a világ tőzsdéi, a befektetők válogatás nélkül szórták a részvényeket, ebből azonban a magyar piac a nemzeti ünnep miatt kimaradt. Az előjelek nem túl biztatóak...

Kimaradtunk a rosszból. Eddig.

A magyar tőzsde a nemzeti ünnep miatt csütörtökön és pénteken zárva tartott, abban a 2 napban igencsak nagy pofont kaptak a világ tőzsdéi: a Dow, az S&P, a francia és a német tőzsde is több mint 5 százalékot esett, a Nasdaq pedig 7 százalékot zuhant, ráadásul a belső kínai részvényindexek is meredeken estek, annak ellenére, hogy a kínai vezetés dollár százmilliárdokkal támasztja a részvénypiacot. Az esés azért is volt ijesztő, mert a 2 nap alatt akkorát zuhantak a fontosabb részvényindexek, amire már évek óta nem volt példa, ráadásul pénteken a napi mélypontjuk közelében zártak a tőzsdék, és az olyan nagyágyúkat is öntötték, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
A profik is nagyon megosztottak abban, mit érdemes most tenni, többen olcsó beszállási lehetőségekről beszélnek, és persze megérkeztek a károgók is, van, aki szerint a mostani 16460 pontról akár 5000 pontig (-70%) is eshet a Dow Jones, de a konszenzus inkább az, hogy a múlt hét végi esés inkább egy nagyobb korrekció kezdete, amiben az amerikai tőzsdék 15-20 százalékot is eshetnek.

Az alábbiakban megnéztük, mi történt a 4 hazai blue chip, az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom szektortársaival az elmúlt 2 kereskedési napon.

OTP - Bankszektor

Nagy pofont kaptak a múlt hét végén a bankrészvények, a nagyobb európai bankokat tömörítő Stoxx 600 bankindex 2 nap alatt 5,8 százalékot esett. Az OTP régiós szektortársai átlagosan ennél kisebb mértékben estek, igaz nagy volt a szórás: a devizahiteles csomag miatt a lengyel bankok már korábban estek, így azok árfolyama az elmúlt 2 kereskedési napon már csak mérsékelten mozdult el, az Erste azonban 9 százalékot szakadt, igaz volt is miből, idén már közel 50 százalékot emelkedett az árfolyam, amely a szakadás előtt közel másfél éves csúcson állt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Az előjelek tehát nem túl jók az OTP számára, még azzal együtt sem, hogy a gépjármű és személyi hitelek múlt hét szerdán bejelentett forintosítása a banknak a vártnál valamivel kisebb veszteséget okozna. Az OTP chartján három olyan technikai szint van, ami az esésben támaszt jelenthet: a leggyengébb 5 500 forintnál található: (1) korábban többször megálljt parancsolt az esésnek és (2) itt húzódik a januárban kezdődött erősödés 23,6 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. Sokkal erősebb az 5 330 forintos szint környéke, amit (1) többszöri tesztelés ellenére sem tudott letörni az árfolyam (2) és itt található a rövidtávú eső trendcsatorna alja. A legerősebb szint az 5 075 és 5 140 forint között található támaszzóna, (1) korábbi trend irányú kitörés indult innen és a kitörést vissza is tesztelte az árfolyam, (2) itt húzódik a 150 napos mozgóátlag (3) és a 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szint.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Mol- Olajipar

Az olajszektor papírjai közel 5 százalékot estek csütörtökön és pénteken, a Mol egyik legközelebbi szektortársa, az OMV 2 nap alatt 4,2 százalékot veszített az értékéből, ez alapján a magyar olajipari cég kilátásai sem fényesek. Az olaj árfolyama újabb mélypontra esett (WTI: 40, Brent: 46 dollár), sőt, sok profi befektető további zuhanásra fogad. Azt a Mol második negyedéves számain is láttuk, hogy az alacsony olajár ellenére is jó eredményt tud elérni a cég, hiszen ilyen környezetben a finomítás-kereskedelem profitja meredeken emelkedik, a további olajáresés azonban tovább erodálhatja a kutatás-termelés szegmens eredményét.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
A hétfői nyitást követően a Mol is nagyot eshet, főként annak fényében, hogy szerdán 1,7 százalékos pluszban zárt. A Mol grafikonján két komoly támasz azonosítható: a 14 045 forintos és rendkívül erős 13 685 forintos szint. A 14 045 forintos szinttől indult korábban a trend irányú kitörés, amit az árfolyam vissza is tesztelt. A 13 685 forintos szint környékén pedig (1) a rövidtávú eső trendcsatorna alja, (2) a 150 napos mozgóátlag (3) és a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje jelent kőkemény támaszt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Richter - Gyógyszeripar

A gyógyszeripart szokás a defenzív szektorok közé sorolni, a szektor részvényei nagy tőzsdei zuhanásban általában felülteljesítenek, a mostani esésben azonban gyakorlatilag mindent adtak a befektetők, a Stoxx 600 gyógyszeripari index 6 százalékot esett 2 nap alatt, itt a nagyobb ázsiai, és azon belül is magas kínai kitettséggel rendelkező papírokat ütötték.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Az előjelek tehát a Richter számára sem túl biztatóak, amennyiben tovább esik az árfolyam, két nagyon erős támaszra érdemes figyelni a grafikonon, a 4 200 és a 4 025 forintos szint környékét. A 4 200 forintos szint (1) korábban többször támaszként funkcionált, (2) a támasz közelében húzódik a 150 napos mozgóátlag (3) és itt található a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. A 4 025 forintos szint környéke (1) szintén többször jól vizsgázott az esésben, (2) itt található a rövidtávú eső trendcsatorna alja, (3) a közelében húzódik a 200 napos mozgóátlag és (4) az 50 százalékos Fibonacci korrekciós szint.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Magyar Telekom - Távközlési szektor

A Magyar Telekom esése már korábban kezdődött, július 6 óta ugyanis közel 5 százalékot esett az árfolyam, az előjelek alapján azonban még nincs vége a lejtmenetnek. A gyógyszerszektorhoz hasonlóan defenzívnek tartott telkókat is adták az elmúlt 2 kereskedési napon, az élen itt is egy német részvény, a Deutsche Telekom járt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Nagy valószínűséggel tehát itt is folytatódik az esés, ebben az esetben 2 fontos szintre érdemes figyelni: a 390 és a 380 forintnál húzódik erősebb támasz. A gyengébb támaszt jelentő 390 forintos szintnél található a korábban kialakított sáv alja és a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. A 380-as szint nagyon erős támaszt jelent: (1) korábban többszöri tesztelés ellenére sem tudott ez alá beszúrni az árfolyam, (2) itt található a 200 napos mozgóátlag, (3) itt van a rövidtávú eső trendcsatorna alja (4) és az 50 százalékos Fibonacci korrekciós szint is itt húzódik.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
nő szomorú autó biztosítás