Üzlet

Jól indult a hét a tőzsdéken

Portfolio
Emelkednek a mai kereskedésben a fontosabb európai részvényindexek. A héten kulcsfontosságú jegybanki kamatdöntő ülésekre kerül sor. A magyar tőzsdén a nagy sztori a múlt pénteki felminősítés, erre ugranak ma a részvényárfolyamok.
Megosztás

Bezárt a BÉT

Hétfőn emelkedéssel indult a kereskedés Nyugat-Európában, a jó hangulat a nap végéig kitartott, így a magyar piac zárásának időpontjában 0,8 és 1,4 százalék közötti pluszban álltak a főbb európai részvényindexek. A magyar piac végig felülteljesítő volt a nap folyamán, végül a BUX a legjobban teljesítő európai részvényindexként 1,66 százalékos pluszban zárta a kereskedést. A hazai tőzsde jó teljesítménye elsősorban annak volt köszönhető, hogy pénteken az S&P váratlanul visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar országbesorolást. A blue chipek közül az OTP 2,33 százalékot, a Mol 1,95 százalékot, a Magyar Telekom 0,89 százalékot, a Richter pedig 0,95 százalékot emelkedett. Az olaj árfolyama is közel 2 százalékot emelkedett ma, miután Venezuela azt nyilatkozta, hogy az OPEC és nem OPEC kitermelők közel kerültek egy kitermelést stabilizáló megegyezéshez, illetve a líbiai események megkérdőjelezik, az olajexport újraindulásának dátumát. Az olajár emelkedése az olajipari vállalatok papírjait is húzta magával.


Megosztás

Kinyitott a Wall Street

Ahogy a határidős részvényindexek állásából számítani lehetett fél százalék körüli pluszban indult a kereskedés a Wall Streeten.


Megosztás

Amerikában is erősödéssel indulhat a hét

Alapvetően jó a hangulat a világ tőzsdéin, a határidős részvényindexek jelen állása szerint Amerikában is erősödéssel indulhat a hét, aminek több oka is van: A gyengülő dollár pozitív hatással van az export vállalatok bevételeire. Az olajár emelkedése magával húzza az energetikai cégek árfolyamát is. Alapvetően az elmúlt hónapok tendenciái alapján az emelkedő olajár hatására a részvénypiacok is emelkedtek. Az elemzői konszenzus szerint meglehetősen kicsi, mindössze 12 százalék az esélye annak, hogy szerdán kamatot emel a Fed, aminek örülhetnek a befektetők.
Megosztás

Kitart a jó hangulat a tőzsdéken

Európában a délután folyamán is a vevők uralják a piacokat, a főbb részvényindexek 0,8 és 1,5 százalék körüli pluszban állnak. A BUX az OTP vezetésével továbbra is a legjobban teljesítő európai részvényindex. Szektorszinten az angol nyersanyagkapcsolt cégek árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, amire főleg a gyengülő dollár volt hatással.




Megosztás

Tovább menetel a magyar tőzsde

A magyar piac az 1,7 százalékos erősödéssel továbbra is felülteljesít, ami főként annak köszönhető, hogy pénteken az S&P váratlanul visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar országbesorolást. A blue chipek közül az OTP 2,29 százalékot, a Mol 1,87 százalékot, a Magyar Telekom 1,1 százalékot, a Richter pedig 1 százalékot emelkedett. Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken is, a francia CAC 40 és az angol FTSE 100 is közel 1,5 százalékot erősödött, ami főként a nyersanyagkapcsolt cégek teljesítményének köszönhető. A DAX közel összes komponensének emelkedik az árfolyama, egyedül a Deutsche Bank szenvedett el nagyobb esést, miután pénteken rekordösszegű büntetést róttak a német nagybankra. Az olaj árfolyama is emelkedik, miután Venezuela azt nyilatkozta, hogy az OPEC és nem OPEC kitermelők közel kerültek egy kitermelést stabilizáló megegyezéshez, illetve a líbiai események megkérdőjelezik, az olajexport újraindulásának dátumát. Az olajár emelkedése az olajipari vállalatok papírjait is húzza magával.




Megosztás

Ugranak a magyar részvények

Jót tett a múlt pénteki felminősítés, a magyar blue chipek mindegyike emelkedik. Az OTP 3, a Mol 2, a Richter 1,6, a Telekom 1,8 százalékos pluszban áll. Az emelkedés nem véletlen, az érvek a következők: az S&P döntése meglepetés volt, nagyon kevesen számítottak a felminősítésre, vélhetően a befektetők nagy része sem ennek megfelelően pozícionálta magát, a BUX (-1,8%) az elmúlt egy hétben a nemzetközi részvénypiacokkal párhuzamosan esett, az OTP 2,5, a Mol 3,5 százalékot veszített az értékéből, van tehát honnan emelkedni, az S&P már a második hitelminősítő, amelyiknél befektetésre ajánlott kategóriába került Magyarország, így most már azok az intézményi befektetők is vásárolhatnak magyar részvényeket, amelyeknél kitétel, hogy az ország, ahol befektetnek legalább 2 hitelminősítőnél befektetésre ajánlott legyen, az sem mellékes, hogy a felminősítésre vélhetően tovább csökkennek a magyar állampapírhozamok, a kockázatmentes hozam csökkenése miatt a részvényárazási modellekből magasabb fair érték adódik, így az elemzők, és rajtuk keresztül az ügyfeleik is optimistábbá válhatnak a magyar részvényekre, az állampapírhozamok csökkenésével párhuzamosan a magyar részvények osztalékhozam alapon is egyre izgalmasabbak, az idei eredmény után fizetendő osztalék (Reuters konszenzus) alapján a Telekom osztalékhozama 5,3, a Molé 3,5, az OTP-é 2,8, a Richteré pedig 1,1 százalék. A Citi egyébként azzal számol, hogy a második felminősítés komoly vételi erőt generálhat a magyar piacon, az elemzőház szerint nagyjából 850 millió dollárnyi (közel 234 milliárd forint) tőke mozdulhat meg Magyarország felé (igaz a Citi azzal számolt, hogy erre később kerül sor, pénteken S&P kilátás-javításra, november elején pedig Moody's-felminősítésre számítottak). Arról, hogy miért kellene emelkedniük a felminősítést követően a magyar részvényeknek, itt írtunk.


Megosztás

Jól indul a hét a tőzsdéken

Emelkedéssel indult a hét az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek 0,5 és 1 százalék körüli pluszban állnak. Az egyedi részvények szintjén nagy izgalmakat nem láthatunk, talán az olajat érdemes kiemelni, az amerikai WTI közel 2 százalékot erősödött, ezzel az októberi határidős ár 44 dollár közelében tartózkodik.


Megosztás

Óvatos optimizmus a tőzsdéken

Pénteken mérsékelt csökkenéssel zártak az amerikai tőzsdék, ma reggel viszont Ázsiában összességében kedvező a hangulat, a vezető részvényindexek jellemzően mérsékelt emelkedést mutatnak. Hongkongban a Hang Seng index 0,6 százalékot emelkedett, míg a kínai Shanghai Composite 0,5 százalékkal került feljebb. Japánban pedig zárva volt a tőzsde.

Nagy izgalom az egyedi részvények szintjén sem volt, ami említést érdemel külön, az az olajár emelkedése, az amerikai WTI közel 2 százalékot erősödött, ezzel az októberi határidős ár 44 dollár közelében tartózkodik.

Mire figyeljünk?

Nem kevés dolog lesz a héten, ami megmozgathatja majd a piacokat, a Fed és a Bank of Japan is kamatdöntést közöl, ráadásul mindkét jegybank elnöke sajtótájékoztatót is tart. Az EKB sem marad csendben: Mario Draghi az Európai Rendszerkockázati Testület elnökeként mond beszédet. Emellett érkeznek az első szeptemberi feldolgozóipari konjunktúra-mutatók is Európából.

A Bank of Japantól néhányan arra számítanak, hogy a további lazító intézkedésekről való döntést még kitolják, azonban a kötvényvásárlási programjukat rugalmasabbá teszik. Mások szerint már most szerdán újabb stimulusról döntenek, és tovább vágják a negatív tartományban lévő kamatot és megnövelik az eszközvásárlási program keretét is. A Wall Street Journal csütörtöki értesülése szerint maguk a döntéshozók is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lazítsanak tovább a kondíciókon.

Ami a Fedet illeti, a legutóbbi döntéshozói megszólalások fényében a Reuters által megkérdezett 100 elemző többsége decemberre várja a következő kamatemelést, konszenzusuk szerint erre 70 százalék esélyt látnak. Több Fed-elnöktől is hallhattuk azonban az elmúlt hetekben, hogy Amerika készen áll már az újabb szigorításra, de óvatosabb üzenetek is érkeztek. Sokan úgy gondolják, hogy a novemberi elnökválasztást mindenképp megvárja a Fed, ezért is tartják a decemberi ülést a legesélyesebbnek.



Óvatos optimizmus a tőzsdéken
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam