Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!
Üzlet

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

Korábbi lapértesülések alapján többen is érdeklődtek a Telenor kelet-közép-európai operációjáért, a hírekben cseh, brit és amerikai pénzügyi befektetők szerepeltek, de felmerült az is, hogy Mészáros Lőrinchez köthető Konzum csoport venné meg a magyar Telenort. Most kiderült, hogy a Telenor megegyezett a cseh PPF Grouppal arról, hogy eladja a cseh befektetőnek a Telenor kelet-közép-európai operációját.

Csomagban adták el a Telenort

A Telenor megállapodást kötött közép- kelet-európai leányvállalatai eladásáról a PPF Csoport részére 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron. A Telenor igazgatósága tervei szerint meghatalmazást kér a társaság éves rendes közgyűlésétől 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére.

A tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételéhez mintegy 11,8 milliárd norvég koronával (9%), EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával (8%) járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

"A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok," - nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója.

25 év

A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban elindította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

Az elmúlt években mind a négy országban jelentősen csökkent az előfizetések száma, a legfrissebb adatok szerint 2015 elejéhez képest Magyarországon 147 ezer, Bulgáriában 581 ezer, Szerbiában és Montenegróban pedig 229 ezer előfizetést veszített a Telenor.
Ez a magyarországi operáció szempontjából különösen fájdalmas, hiszen sokáig az volt a mondás, hogy szeretnék utolérni és megelőzni a piacvezető szolgáltatót, a Magyar Telekomot. Az elmúlt években viszont nem hogy sikerült növelni a Telenor piaci részesedését, hanem még zsugorodott is. Magyarországon az előfizetések száma alapján a Telenornak közel 28 százalékos a piaci részesedése.

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

Jön az extra osztalék

Az igazgatóság arra kéri majd a társaság 2018. május 2-re összehívott éves rendes közgyűlését, hogy adjon számára meghatalmazást részvényenként 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére a tranzakció sikeres lezárásakor. A 2017-re eddig javasolt részvényenkénti 8,10 norvég korona osztalékot is beleszámítva, összesen mintegy 19 milliárd norvég koronát terveznek kifizetni a részvényesek számára 2018-ban. Korábbi bejelentése értelmében a társaság újabb engedélyt fog kérni a közgyűléstől részvények visszavásárlására, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjon további kifizetéseket eszközölni a részvényesek felé.

"A bevétel felhasználására tett javaslat egyensúlyt teremt a részvényesi kifizetések folyósítása és a stratégiai rugalmasság megőrzésére irányuló szándékaink között. A rendkívüli osztalék minden idők legmagasabb rendes osztalékához és a nemrég végrehajtott visszavásárlási programhoz adódik hozzá. Jelenleg a meglévő vállalataink fejlesztését és a digitális transzformáció ösztönzését állítjuk a középpontba. Arra számítunk, hogy a következő években több értékteremtő lehetőséget is ki tudunk majd használni a mobilkommunikáció területén és a Telenor régióiban," - mutatott rá Jorgen C. Arentz Rostrup, a Telenor Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese. "A mai megállapodás megelégedéssel tölt el bennünket, annál is inkább, mert a PPF elkötelezett a tranzakció folyamatának professzionális lebonyolítása mellett."

A Telenor korábban már bejelentette, hogy a 2017-es eredménye után részvényenként 8,1 korona osztalékot fizet ki, a most bejelentett 4,4 koronával együtt 12,5 korona osztalék adódik, a 173 koronás részvényárfolyamot figyelembe véve

7,2 százalékos osztalékhozam adódik.

Ki a vevő?

A PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései különböző iparágakra terjednek ki, így a bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre. Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban, és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban.

"Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére," - jelentette ki Ladislav Bartoníèek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.
A PPF Holding neve nem ismeretlen Magyarországon: az olasz Generali Csoport és a PPF Holding 2008 után a Generali PPF Holding nevű vegyesvállalaton keresztül közösen tulajdonolta a hazai Generali Biztosítót és több más régiós érdekeltséget. A PPF Holding részesedése így közvetett módon 49% volt a hazai biztosítóban. 2013 januárjában jelentette be a Generali, hogy megszünteti az együttműködést, majd márciusban megszerezte a Generali PPF Holding első részvénycsomagját (25%), és teljes mértékben ellenőrzése alá vonta a vállalatot. 2015 januárjában bejelentették a PPF Holding teljes kivásárlását is, így a Generali és a PPF Csoport együttműködése három évvel ezelőtt véget ért.

Olcsó vagy drága?

Az elfogadott tranzakciós ár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján. A felek megállapodtak a vételár halasztott kifizetéséről, mely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. A 6,4-szeres szorzó nem alacsony, az általunk az iparágban figyelt vállalatok átlagos EV/EBITDA szorzója 5,6, vagyis az átlagosnál magasabb áron vett eszközöket a cseh befektető.

Bréking: mégsem Mészárosék veszik meg a Telenort!

A magyar szál

A lehetséges vevők között a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum is feltűnt, a Portfolio január végén úgy értesült, hogy a Konzum csoport vételi (indikatív) ajánlatot tett a magyarországi operációra. A Telenor magyarországi operációjának esetleges megvásárlása teljes mértékben beleillik abba az üzleti stratégiába, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatok folytattak az elmúlt időszakban. A Konzum és az Opus menedzsmentje ugyanis olyan vállalatokat vásárol, amelyek egy-egy adott iparágban erős pozícióval rendelkeznek és nyereségesen működnek.

A Portfolio kérdésére akkor Jászai Gellért, a Konzum elnöke azt mondta, hogy

A Random Capital konferenciáján tavaly novemberben bemutatott prezentáció, illetve a BÉT honlapján is közzétett befektetői tájékoztató szerint a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor. Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik. A kommunikációnkat továbbra is a tőkepiaci előírások szerint végezzük, ha olyan akvizícióval kapcsolatos döntést hozunk, amely a Tpt. rendelkezései szerint a kibocsátóra, vagy részvényeire kihatással van, azt a szabályozásnak megfelelően a jövőben is közzé fogjuk tenni.

Iparági pletykák alapján egyébként még mindig elképzelhető, hogy a magyar Telenor végül mégis Mészáros Lőrincékhez kerül, a cseh befektető ugyanis dönthet úgy, hogy a most megvásárolt cégcsoportot feldarabolja, és egyesével értékesítheti, vagyis a magyarországi operáció nem egy, hanem két lépésben kerülhet magyar tulajdonoshoz.

Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
google