Izgalmas ötletekkel indulnak a nemzetközi piacokon a magyar egészségügyi startupok
Üzlet

Izgalmas ötletekkel indulnak a nemzetközi piacokon a magyar egészségügyi startupok

Portfolio
December közepén bejárta a hír a magyar sajtót, hogy cukorbeteg gyerekeket segítő eszközzel nyert nemzetközi innovációs díjat a Pécsi Tudományegyetem csapata. Az izgalmas fejlesztés mögött jelentős, több éve hatékonyan működő, az egészségügyi ötletek megvalósítását segítő rendszer áll. Az egyetemen tanuló négy brazil diákból álló csapat az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (Institute of Transdisciplinary Discoveries, továbbiakban ITD) és az EIT (Europen Institute of Innovation and Technology) Health által szervezett verseny nemzetközi döntőjében értek el dobogós helyet a cukorbeteg tamagotchi koncepciójával. De hogy működik pontosan a rendszer, és milyen esélyei vannak a magyar egészségügyi startupoknak a nemzetközi piacokon?

A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy az egészségügyi fókuszú  egyetemi ötletverseny (úgynevezett “hackathon”) fő szervezője az EIT Health, Európa legnagyobb egészségügyi innovációval foglalkozó hálózata. A 150 egyetemet, kutatóintézetet és egészségipari vállalatot tömörítő szervezetben a régiót a PTE ÁOK ITD képviseli, így az Intézet bonyolíthatta le a Pécsi Tudományegyetem első egészségügyi ötletversenyét, amelynek győztese továbbjutott az európai döntőbe.

Az EIT Health pénzügyi és szakmai támogatásával 31 európai városban minden évben megrendezésre kerül ez az esemény, melyen 2020-ban több mint 1000 diák vett részt.

Az EIT Health Kelet-, Közép- és Dél-Európa 13 országában helyi képviselettel rendelkezik, melyek kiemelkedő jelentőségű egyetemek és kutatóintézetek. Ezek az ún. hubok szervezik meg a helyi hackathon-okat annak érdekében, hogy népszerűsítsék az egészségügyi innovációs gondolkodást, felkészítsék a résztvevőket a legalapvetőbb ismeretekkel, valamint elősegítsék az ötlet fázisban lévő projektek létrejöttét, melyeket a szervezet a későbbiekben további programokkal, pénzügyi támogatással és mentorálással támogat.

A PTE ÁOK ITD tájékoztatása szerint a Hubok egyfajta közvetítő, katalizátor szerepet töltenek be, tehát a projektek után nem részesülnek anyagi juttatásban. Tipikus feladatuk, hogy rendezvényeket, workshopokat szervezzenek, mint például a nemzetközi döntő kvalifikációját jelentő, novemberben megrendezett online hackathon. És persze több startupot is elindítottak már ezen a támogatási vonalon: a további fejlődés jellemzően attól is függ, hogy az ötlet milyen státuszban van, mennyire életképes.

Az EIT Health fő tevékenységei közé tartozik az egészségügyi innovátorok képzése, egészségügyi startup-ok támogatása és fejlesztése, valamint konzorciumok által megvalósított nagy európai egészségügyi innovációs projektek támogatása.

Az EIT Health három különböző érettségi szakaszban eltérő szolgáltatásokkal segíti az egészségügyi vállalkozásokat:

  • Inkubáció: Azon vállalkozóknak és medikusoknak szól, akik induló vállalkozást kívánnak létrehozni, vagy innovációs képzést, támogatást akarnak igénybe venni (akár ötlet fázisban vannak, akár  termékkel vagy prototípussal rendelkeznek).
  • Validáció: Azoknak a kezdő vállalkozásoknak szól, akik a terméküket vagy szolgáltatásukat kívánják validáltatni, vagy szeretnék jobban megérteni a helyi/regionális szabályozási és finanszírozási rendszereket, illetve kapcsolatba szeretnének kerülni a piaci szakértőkkel, például gyógyszeripari szereplőkkel.
  • Növekedés: Ezen tevékenységek az érettebb startup-okra fókuszálnak, hogy megkönnyítsék számukra az olyan lehetőségekhez való hozzáférést, amely a növekedéshez vagy új piacra lépéshez kell (például, ha a vállalkozás befektetőt keres).

Működő projektek születnek az innovatív ötletekből

„Az EIT Health-szel való együttműködés intenzíven hozzájárul ahhoz, hogy az innovatív ötletek felszínre kerüljenek. A közösen megvalósított programok és események segítenek megtalálni és felkarolni a piaci potenciállal rendelkező innovatív ötleteket, ezzel segítik a magyar tehetségek vállalkozóvá válását, valamint erősítik a hazai és európai egészségügyi rendszert.” – mondta el lapunknak dr. Sík Attila, a PTE ÁOK ITD intézetvezetője.

Hozzátette: mérföldkőnek számít, hogy az Intézet rendezte a Pécsi Tudományegyetem első online egészségügyi ötletversenyét, amelynek kiemelkedő eredménye, hogy az Egyetem négy brazil hallgatója jutott el a magyarországi fordulóból az európai döntőig, ahol 3. helyezettek lettek és az ötletük már biztosan továbbfejlesztésre kerül. Nem véletlenül választották a verseny központi témájának a gyermekkori cukorbetegség kérdését. Ez egy olyan betegség, amelynek a kezelése számos nehézséggel jár, így bőven van lehetőség és tér az újszerű megoldásoknak.

A versenyre tucatnyi – magyar és külföldi diákokból álló – csapat nevezett, a zsűri végül négy brazil diák ötletét, a Diagotchit választotta a legjobbnak. Ők léphettek tovább a kontinentális döntőbe, ahol nagyon komoly sikert elérve a harmadik helyen végeztek. (Mentoruk dr. Deák Máté, a PTE ÁOK ITD szakértője, és a PTE BTK adjunktusa.)

A koncepció játékos módon segít megmagyarázni a cukorbeteg gyerekeknek a betegségüket, és segít nekik megérteni a kezelés fontosságát. A diákok a húsz éve az egész világot meghódító tamagotchi mintájára egy virtuális kisállatot terveztek, aki történetesen cukorbeteg, így azokat a tüneteket produkálja és azokon a kezeléseken kell átesnie, mint a gyerekeknek.

A csapat az ötlet mellé üzleti tervet is összeállított: elképzelhető, hogy ez a jövőben részben vagy egészében valóra tud válni.

Az intézetvezető kiemelte: a PTE ÁOK ITD azzal a céllal jött létre, hogy a különböző tudományágak kutatói között kapcsolatot tudjanak teremteni, ezáltal ösztönözzék az innovációt és felgyorsítsák a kutatási eredmények áramlását a gazdaságba. A Diagotchi mindezt modellezte kicsiben, a tudományos együttműködéstől az ötlet piacra vihető formába öntéséig.

Workshop klinikusoknak

Az idei év egyik fontos projektje volt az Intézetben az az online workshop sorozat, amelyen a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakértőinek bevonásával - Kis Márton vezetésével - a PTE klinikusai vehettek részt annak érdekében, hogy munkájukat még hatékonyabban tudják végezni. A workshop sorozat kiváló lehetőség volt azok számára, akik ki szeretnék használni a kreativitásukat; nyitottak az újdonságok megismerésére vagy szeretnének együttműködni a megoldások kidolgozásában kollégáikkal vagy más szakértő partnerekkel.

A projekt koordinátora, dr. Liber Noémi szerint az idei pandémiás helyzet ellenére is hatékony és előremutató munka indult el a PTE klinikusaival, akik megismerkedhettek azokkal a konkrét eszközökkel, technikákkal, amelyek segítségével csapatként, kollégáikkal együttműködve valósíthatják meg innovatív ötleteiket. A résztvevők megismerték a különféle hálózatépítési lehetőségeket, elsajátítottak több innovációs megközelítést és megismerték a hatékony munkavégzés eszközeit. A munkát a következő évben folytatni fogják annak érdekében, hogy minél több klinikai problémára, igényre megoldást nyújtó valós innováció kerülhessen piacra.

A cikk megjelenését a PTE - Transzdiszciplináris Kutatások Intézete támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde