Előfizetői tartalom

Felfordulás a tőzsdéken - mi az, ami megvéd a nagy bukástól?

Faluvégi Balázs
Bár az első koronavírus utáni pánikot követő felpattanás és a gazdaságba öntött jegybanki és költségvetési pénzek alaposan elkényeztették a befektetőket, az egyre gyakrabbá váló és egyre mélyebb korrekciók, vagy éppen a kriptoeszközök piacán a napokban lezajló elképesztő mozgások felértékelték a kockázatkezelés szerepét. A hagyományos módszerek azonban a legtöbbször csak nagyon hosszú távra szólnak, és a piaci kockázatok ellen nem képesek védelmet nyújtani. A jellemzően rövidebb és középtávra szóló technikai elemzéshez ezért érdemes eltérő megoldásokat alkalmazni. Ám a pénzügyi piacokon a kereslet és kínálat analizálásával fontos szintek is megállapíthatóak, ami új távlatokat nyit a kockázatokhoz való hozzáálláshoz.

Egy eleinte nyugodtnak tűnő nyári napon egy tisztes családapa, a vegyészként diplomázott Mark Barton lépett be egy Atlantában lévő tőzsdei kereskedő cég irodájába. Előkapott egy automata fegyvert, és válogatás nélkül tüzelni kezdett az ott dolgozókra. Amikor megunta, autóba ült és egy másik hasonló befektetési szolgáltatóhoz hajtott, ahol szintén találomra követett el gyilkosságokat. A rendőrség persze nagy erőkkel keresni kezdte, és amikor megtalálták még az elfogása előtti pillanatokban végzett magával. Mint később kiderült, az ámokfutása előtt felesége és gyermekei életét is kioltotta. Összesen 13 ember élete szárad a lelkén.

GettyImages-51066640
Mark Barton és családja (Erik S. Lesser/Getty Images)

Mindez még 1999-ben történt, és a borzalmas tragédia arra vezethető vissza, hogy Barton a karrierje helyett a kilencvenes évek dotcom boom-ja idején népszerű, első generációs internet részvények daytrade-elésével, azaz napon belüli kereskedésével foglalkozott, annál a két cégnél, amelynek irodáit megtámadta. Az egykori vegyész azonban minden pénzét elveszítette pár hónap leforgása alatt, és a veszteségekbe tulajdonképpen beleőrült. Ez a szörnyű eset ugyan szélsőséges, de jól rávilágít arra, hogy a kockázatok kezelése mennyire fontos, és sokan a befektetésekkel és spekulációval kapcsolatos kockázatkezelés jelentőségét részben vagy akár teljes mértékben figyelmen kívül hagyják.

Milyen módszerek vannak arra, hogy az árfolyamváltozásokból eredő kockázatot korlátozni tudjuk?

Erről szól még a cikk:

  • Milyen klasszikus kockázatkezelési módszerek vannak és mi velük a probléma?
  • Hogyan segíti a technikai elemzés az aktív kockázatkezelést?
  • Milyen módon lehet stop szinteket meghatározni?
  • Melyik az az indikátor, amit kifejezetten a pozíciók kockázatának kezelésére találtak ki?
  • Mik a hátrányai a stop-loss használatának?
  • Mit jelent a tőke menedzselése a kockázatkezelésben?
  • Hogyan határozzuk meg egy pozíció nagyságát?
  • Jelent-e magasabb tőkeáttétel magasabb drawdown-t?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái