2030-ra minden második eladott Volkswagen elektromos lesz
Üzlet

2030-ra minden második eladott Volkswagen elektromos lesz

Portfolio
2030-ra az elektromos autók adják majd a Volkswagen-csoport eladásainak felét – mondta Herbert Diess, a konszern vezérigazgatója a Müncheni Nemzetközi Autószalonon. Diess szerint a főbb piacokon az értékesítés 100 százalékának zéró emissziósnak kell lennie 2040-ig.

A VW az autóipar egyik legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és az MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

A csoport tagvállalatai tavaly 9,305 millió járművet szállítottak le a vásárlóknak, 15,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 10,975 milliónál. A bevétel 222,884 milliárd euró volt 2020-ban, 11,8 százalékkal kevesebb a 2019-ben elért 252,632 milliárd eurónál. Az adózás utáni nyereség 37,1 százalékkal 8,824 milliárd euróra csökkent. A visszaesés a koronavírus-világjárvány következménye.

Diess a CNN Business-nek elmondta, hogy a Volkswagen csoport Európában már piacvezetőnek számít az elektromos autók értékesítésében, az Egyesült Államokban pedig a második helyen állnak, de Kínában is gyors a növekedésük. Dél-Amerika azonban szerinte egy teljesen más piacot jelent, a kontinensen nem az elektromos autók, hanem a CO2-semleges bioüzemanyagok jelenthetik a jövőt a belsőégésű motorokkal szemben.

Az elektromos hajtáslánc használata nem mindenhol jelent megoldást, számos olyan földrajzi terület van, ahol szükség lesz a belsőégésű motorokra a jövőben is

– tette hozzá.

Látványosan növekvő árbevétel

A csoport árbevétele 67,3 milliárd euró volt a második negyedévben, ami éves alapon több mint 60 százalékos növekedés, ez persze elsősorban a koronavírus-járvány hatásának köszönhető. A társaság a második negyedévben 2,55 millió járművet értékesített, míg ez a szám a tavalyi év hasonló időszakában 1,89 millió volt (az egész első félév tekintetében pedig 5 millió áll a 2020-as 3,9 millióval szemben).

Herbert Diess, a Volkswagen AG vezérigazgatója Fotó: Porsche Hungaria
Herbert Diess, a Volkswagen AG vezérigazgatója Fotó: Porsche Hungaria

A Volkswagen emellett rekordszintű első féléves üzemi nyereségről számolt be, amely már a koronavírus-járvány előtti számokat is meghaladja. A társaság üzemi eredménye az első félévben elérte a 11,4 milliárd eurót, ami tavaly ilyenkor még mínusz 1,5 milliárd euró volt (negyedéves szinten pedig 6,5 milliárd euró áll szemben az egy évvel ezelőtti mínusz 2,4 milliárd euróval).

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy megnőtt az európai és amerikai kereslet a prémium termékek iránt, illetve megháromszorozódott az elektromos autók értékesítése éves szinten.

Az önvezető autók jelentik az igazi áttörést

A vállalatcsoport a NEW AUTO című tervében kiemelte, hogy 2030-ra "alapvetően átalakul a mobilitás világa", és így az elektromos meghajtású, hálózatba kötött és vezető nélkül működő közlekedési eszköz lesz a meghatározó. Ezért a VW is átalakul, autógyártó cégből a világpiac első számú "szoftvervezérelt mobilitási szolgáltatója" lesz.A cégcsoport vezetője úgy látja, hogy az önvezető autók, nem pedig az elektromos járművek jelentik az "igazi változást" az autóipar számára. „Az autonóm vezetés tényleg úgy fogja megváltoztatni az iparágunkat, mint eddig semmi más” - mondta Diess, hozzátéve, hogy ehhez képest az elektromos autózás irányába történő elmozdulás "elég könnyű".

A szakember azt is szeretné, ha az autonóm autókhoz nyújtott szoftveres szolgáltatások a konszern jövőbeli üzletágának egyik fő pillérévé válnának, ezért a Volkswagen bevásárolta magát az önvezető szoftverekkel foglalkozó Argo AI startupba, amely az Alphabethez tartozó Waymo versenytársa. Nem véletlen az sem, hogy a cégcsoport az Europcar autókölcsönző felvásárlását tervezi, tovább növelve szolgáltatásainak sokszínűségét. 

Münchenben az új, ID.Life elnevezésű családi koncepcióautót is bemutatták, amelynek alapára a tervek szerint 20 000 euróba (7,1 millió forint) fog kerülni.

Hónapokig hiányozni fognak még a félvezetők

A globális chiphiány az autóipar legégetőbb problémájává nőtte ki magát néhány hónap leforgása alatt, mostanra gyakorlatilag nem maradt olyan szereplő, amelynek működésére kisebb vagy nagyobb mértékben ne lett volna kedvezőtlen hatással. A Volkswagen csoport vezérigazgatója a kérdéssel kapcsolatban elmondta, arra számítottak, hogy a nyári szünet után fellélegezhetnek, ez azonban nem történt meg.

Jelentős beszállítói nehézségeik vannak, elsősorban Malajziában, ahol három üzemet is érintett a koronavírus legújabb hulláma.

„Úgy gondoljuk, hogy szeptember végére legyőzzük ezt a helyzetet, és akkor enyhülést kell látnunk. De a félvezetők valószínűleg hiányozni fognak több hónapig” – tette hozzá Diess.

A cikk megjelenését a Porsche Hungaria Kft. támogatta.

Címlapkép és fotók: Porsche Hungaria

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street