A zöld finanszírozás a kulcs: nincs mire várni, be kell robbantani a zöld beruházásokat
Üzlet

A zöld finanszírozás a kulcs: nincs mire várni, be kell robbantani a zöld beruházásokat

Több zöld finanszírozási lehetőségen is dolgozik jelenleg a Magyar Bankholding, ezeket akár már ősztől bevethetik. A kamatemelkedés és a gazdasági kilátások romlása miatt a beruházások elmaradásának veszélye fenyeget, így talán nem is lehetne aktuálisabb a zöld projektek támogatásának igénye. A jövőbeli kilátásokról, a következő egy-másfél évre várt hitelezési keresletről, illetve a zöld finanszírozási lehetőségekről kérdeztük Puskás Andrást, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadóját.

Látják már a lakossági és a vállalati hitelkereslet visszaesését és a hitelportfólió minőségének a romlását az emelkedő kamatkörnyezet, a vágtató infláció, az energiaárak meredek emelkedése és a gazdasági kilátások általános romlása miatt?

A lakossági hitelezés esetében a Zöld Otthon Program óta folyamatosan látjuk a jelzéseket arról, hogy növekedett a bizonytalanság az ügyfelek körében, mérséklődött a hiteligénylési kedv. A magas kamatkörnyezet nem teszi lehetővé a korábbi volumenű hitelfelvételt egy átlagbér közelében kereső háztartás esetében, A hitelképesség alakulása és a hitelfelvételi hajlandóság is visszaesést mutat. Azonban egy átlag feletti, jobb módú ügyfélkör éppen a növekvő energiaköltségek miatt, még a jelenlegi magas piaci kamatok mellett is igényelhet hitelt energiahatékonysági célú ingatlanfelújításokhoz vagy energiatakarékos új ingatlanok építéséhez. Mindemellett a Zöld Otthon Programhoz hasonló, támogatott programok hiányában érdemi visszaesésre számítunk 2022 hátralévő részében, valamint 2023-ban a lakossági hitelkeresletben.

A vállalatok esetében a 2022 első félévének végén kifutott Széchenyi Kártya Program GO! hitelprogram után ugyancsak mérséklődött a hitelkereslet, de a természetes fedezettel rendelkező cégek számára jó lehetőség a devizában történő hitelfelvétel, ami fel is erősödött az utóbbi hónapokban. Mindenesetre a gazdasági lassulás miatt a nagyobb vállalati beruházások, illetve az állami beruházások halasztása főként a projekthitelezés visszaesésén keresztül éreztetni fogja hatását a teljes vállalati hitelezésben is.

Emiatt az elmúlt évek dinamikus növekedése után akár a hitelállomány egy-másfél évig tartó stagnálása is előfordulhat.

Puskás András
Magyar Bankholding Zrt., Elnöki főtanácsadó
2000-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen végzett okleveles közgazdászként. Pályafutása elején a Pénzügyminisztériumban miniszteri kabinetfőnöki pozícióban a kormányzat mu
Tovább
2000-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen végzett okleveles közgazdászként. Pályafutása elején a Pénzügyminisztériumban miniszteri kabinetfőnöki pozícióban a kormányzat mu Tovább

A kamatemelkedés és a gazdasági kilátások romlásának egyik nagy áldozata a beruházások elmaradása lehet. Az energiaárak emelkedése ugyanakkor ösztönözheti is a cégeket a zöld projektek elindítására. A kétféle hatás eredőjeként, hogy változhat a zöld finanszírozás szerepe a következő egy-két évben?

A most kialakult helyzet valóban felpörgetheti a zöld finanszírozást és a zöld beruházásokat. Jól látszik a megélénkült kereslet a napelemek, hőszivattyúk és egyéb olyan eszközök iránt, amelyekkel érdemben lehet csökkenteni az energiafelhasználást. Így a kedvezőtlen mostani kamatkörnyezet lassíthatja is az ilyen típusú beruházásokat, illetve látnánk még arra is teret, hogy több állami konstrukció legyen elérhető, így növelve a kiszámítható megtérülést biztosító beruházási lehetőségek számát. Ezektől függetlenül komoly erőforrásokat fordítunk a zöld finanszírozás nagyobb mértékű beindítására. Az idei évben az útkeresést látjuk reálisnak, és 2023-at illetően is hasonló várakozásaink vannak. Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a belső szabályainkat, folyamatainkat felkészítsük arra, hogy nagyobb volumenben kezdjünk el zöldnek minősíthető beruházásokat finanszírozni.

Puskás András is előadó lesz a holnapi, szeptember 6-i Sustainable World 2022 konferencián. A részletekért és a programért kattints!

Az ország második legnagyobb bankcsoportjaként hogyan tudja enyhíteni a várható energiaválság és recesszió negatív hatásait a Magyar Bankholding a zöld finanszírozáson keresztül? Növelik például a kockázatvállalás szintjét, adnak árazási kedvezményeket, vagy bevezetnek innovatív finanszírozási formákat?

Dolgozunk több zöld finanszírozási lehetőségen, célunk, hogy minél hamarabb, lehetőség szerint már idén ősztől fogva be tudjuk vezetni ezeket a zöld hiteleket és termékeket.

Nem fogunk az energiaválság és recesszió miatt enyhíteni a kockázatvállalási hajlandóságunkon, mert ez felelőtlenség lenne, viszont keressük, hogy milyen lehetőségeket tudunk adni ügyfeleinknek, hogy nagyobb arányú zöld finanszírozás jelenjen meg a portfólióinkban.

Puskás András interjú, forrás: magyar bankholding
Puskás András, kép forrása: Magyar Bankholding

A zöld átállásban a pénzügyi háttér megteremtése különös fontosságú. Milyen finanszírozási lehetőséggel találkoznak mostanában a vállalati és lakossági ügyfelek, és milyen elvárásoknak kell ehhez megfelelniük?

Jelenleg államilag támogatott konstrukciók közül a Széchenyi Kártya Program MAX és az Exim Zöld hitele érhető el. Saját termékfejlesztést is elindítottunk, és egy nagyobb projekt zajlik házon belül, amelynek keretében a teljes hitelezési ágazatot szeretnénk kiegészíteni az ESG szempontok értékelésével. Ennek köszönhetően minden új hitelügyletnél tudunk és fogunk is ESG kockázatokat mérni és gyűjteni. Ezt követően kívánunk zöld hitellel megjelenni, mert valós zöld hiteleket szeretnénk nyújtani, elkerülve a greenwashing látszatát is.

Ön szerint milyen állami ösztönzőkre, szabályváltoztatásokra, akár konkrét termékekre lenne szükség a piacon, hogy bővüljön a zöld forrást igénylők köre, ahogy ez a már nem elérhető Zöld Otthon Program keretében is történt?

Elsősorban a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program fenntartását és kibővítését látjuk szükségesnek, illetve a Zöld Otthon Programhoz hasonló konstrukció is megfelelő lehetne, hiszen a kamatkörnyezet olyan magas, hogy érdemi kedvezményeket a kamat tekintetében nem tudunk biztosítani. Emiatt sokan megfontolják majd, hogy ilyen magas alapkamat mellett érdemes-e bármilyen beruházásba fogni. Üdvözítő, hogy például a Széchenyi Kártya Program MAX az energiatakarékosságot is ösztönzi beruházásokon keresztül, így ezt mindenképp érdemes lenne megtartani.

Mi a véleménye a greenwashing jelenségéről, mennyire jellemző ez Magyarországon, és bankként tudnak-e küzdeni ellene?

Azt látom a piacon, hogy a folyamatosan bővülő EU-s direktívák, illetve azon tanácsadók összessége, akik az ESG megfelelés „értékesítését” mint tanácsadási szolgáltatást nyújtanak, egyre jobban odafigyelnek arra, hogy ez a jelenség fel se merülhessen. Nem tudok és nem is akarnék példákat említeni, hogy Magyarországon milyen mértékben fordul ez elő, de azt tudom, hogy már nagyon szigorú szabályozói elvárások vannak a banki zöld finanszírozással szemben, és mi is kiemelten figyelünk erre finanszírozóként.

Milyen fenntarthatósági céljai, illetve már megvalósított zöld mérföldkövei vannak a Magyar Bankholdingnak, a tagbankoknak? Milyen rövid távú célok megvalósításán dolgoznak jelenleg?

Idén nyáron fogadtuk el a Magyar Bankholding ESG stratégiáját, amely 1-3 éves távlatban határozott meg célokat. Törekvéseink közé tartozik például a teljes hitelezési keretrendszer ESG szempontokkal történő kiegészítése, a Zöld Finanszírozási Keretrendszer megalkotása, Fenntarthatósági Jelentés kiadása, ENSZ Felelős Banki Irányelvekhez való csatlakozás, de a saját karbonsemlegesség, zöld hiteltermékek elindítása és még számtalan egyéb olyan cél van előttünk, amiről az ősz folyamán folyamatosan fogunk kommunikálni. Nagy hangsúlyt fogunk fektetni a belső edukációra és érzékenyítésre, mert attól működünk majd jól, ha mi magunk is kellően elkötelezettek vagyunk a téma iránt. Ezért hoztunk létre az irányításommal az év elején egy külön ESG szervezetet, és amely szervezet feladatról feladatra igyekszik megvalósítani a stratégia elemeit.

Címlapkép forrása: Magyar Bankholding

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
wall street