Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak
Portfolio signature

Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak

Portfolio
A globális energiapiacon jelentős változások bontakoznak ki napjainkban. Miután a tavalyi energiaválság miatt drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzési lehetőségek, illetve a fizetési feltételek, nem meglepő, hogy sok vállalkozás szeretné csökkenteni a megugrott energiaköltségét. Berényi Gáborral, a Smart Solar Kft. ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, mégis milyen lehetőségei vannak most a kkv-knak, milyen tipikus kérdésekkel, illetve nehézségekkel szembesülnek a napelemek telepítése terén?

A napelemes hálózati csatlakozások kérdése, illetve az áramvásárlási szerződések témája is szóba kerül a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, amelynek részletei itt érhetők el, jelentkezni pedig itt lehet.

Milyen lehetőségei vannak azoknak a kkv-knak, amelyek a megugrott energiaköltségeket csökkenteni szeretnék, de közben a naperőművi piacon hálózati csatlakozási nehézségekről hallanak?

A jelenleg tapasztalható állapot a csatlakozási lehetőségek tekintetében nem kizáró ok az energetikai beruházásokban gondolkodóknak. A villamoshálózat fejlesztése gőzerővel zajlik, hogy mihamarabb tudjanak ismét a hálózatra betápláló napelemes rendszerek csatlakozási engedélyhez jutni és szaldó elszámolás formájában újra maximális hatékonysággal működni.

A Smart Solar Kft. által fejlesztett On-Site Naperőművek, a maximális energiasűrűséggel és üzembiztonsággal szolgálják a fogyasztási hely hálózati villamos energiaigény csökkentését. Ezen úgynevezett Saját Célra Termelő Erőmű (SCTE) ugyan On-Grid üzemű működésre képes elsődlegesen, de akár energiatárolós funkcióval is bővíthetőek a hálózati üzemzavarok csökkentése érdekében.

Ezen SCT Erőművek villamos energia export limitációval rendelkeznek, így a jelenlegi betáplálási stop időszak alatt is kapnak létesítési, és bekapcsolási engedélyt.

Berényi Gábor
Smart Solar Kft., ügyvezető
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü
Tovább
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü Tovább

Mit tapasztaltak, erősödött-e a vállalatok naperőművi beruházási hajlandósága?

A globális energiapiacon jelentős változások történnek napjainkban a szemünk előtt. A teljes vállalati szektor keresi a megoldási lehetőségeket, hogyan is tudnának alkalmazkodni, az új kihívásoknak megfelelni, a változásokat a kiszámítható üzemi működésbe beépíteni azzal versenyelőnyt szerezni.

Az időjárásfüggő energiatermelő egységek robbanásszerű növekedésének hatására minden ország és kontinens keresi a műszakilag és gazdaságilag optimális megoldásokat. A megoldáshoz szükséges műszaki fejlesztésekhez idő és az üzemi szabályzatok újragondolása szükséges, mely változások külső szemlélőként olykor nehezen követhetőnek tűnnek, de ezen újragondolás/újra tervezés nélkül nem teljesíthetőek az energetikai átálláshoz szükséges új működési környezet és infrastruktúra megvalósítása.

A nemzetközi tendencia Magyarországon is megfigyelhető: felrobbant az időjárásfüggő energiatermelő egységek piaca, a legnagyobb magyarországi gyáraktól kezdve a pár fős kkv-kig rengeteg a megkeresés.

Ugyanakkor, ahogy világszerte, úgy Magyarországon sincs a PPA-nak nagy történelme. Jelenleg  a jogi, és az üzemi körülmények pontos világos  meghatározása az elsődleges feladat a szerződő felek között, hogy hosszútávon mindkét fél számára biztonságos kiszámítható szerződéses kapcsolatba kerüljenek.

Vannak-e megoldási irányaik az előállított napenergia kapcsán a PPA típusú vásárlási/értékesítési lehetőségekre?

A jelentős energiafogyasztó vállalatok hosszútávon tudnak rögzített alacsony áron villamos energiát vásárolni a fogyasztási helyen létesített naperőművekből. A cél a helyben előállítható kedvező árú zöldáram maximalizálása, hogy az a teljes energiaigény minél nagyobb hányadát tudja fedezni. Ezzel a gyáregység a teljes villamos energiaköltségét kiszámíthatóbb módon tudja diverzifikálni.

Energetikai rendszerintegrátorként a naperőműveket a villamos hálózathoz oly módon csatlakoztatjuk, hogy a villamos hálózat ellátásbiztonságát az üzleti alapon segítse. Ezzel pénzügyileg még kedvezőbbé válik a villamos energia igény teljes bekerülési költsége.

A cikk megjelenését a Smart Solar Kft. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
tőzsde