Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak
Portfolio signature

Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak

Portfolio
A globális energiapiacon jelentős változások bontakoznak ki napjainkban. Miután a tavalyi energiaválság miatt drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzési lehetőségek, illetve a fizetési feltételek, nem meglepő, hogy sok vállalkozás szeretné csökkenteni a megugrott energiaköltségét. Berényi Gáborral, a Smart Solar Kft. ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, mégis milyen lehetőségei vannak most a kkv-knak, milyen tipikus kérdésekkel, illetve nehézségekkel szembesülnek a napelemek telepítése terén?

A napelemes hálózati csatlakozások kérdése, illetve az áramvásárlási szerződések témája is szóba kerül a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, amelynek részletei itt érhetők el, jelentkezni pedig itt lehet.

Milyen lehetőségei vannak azoknak a kkv-knak, amelyek a megugrott energiaköltségeket csökkenteni szeretnék, de közben a naperőművi piacon hálózati csatlakozási nehézségekről hallanak?

A jelenleg tapasztalható állapot a csatlakozási lehetőségek tekintetében nem kizáró ok az energetikai beruházásokban gondolkodóknak. A villamoshálózat fejlesztése gőzerővel zajlik, hogy mihamarabb tudjanak ismét a hálózatra betápláló napelemes rendszerek csatlakozási engedélyhez jutni és szaldó elszámolás formájában újra maximális hatékonysággal működni.

A Smart Solar Kft. által fejlesztett On-Site Naperőművek, a maximális energiasűrűséggel és üzembiztonsággal szolgálják a fogyasztási hely hálózati villamos energiaigény csökkentését. Ezen úgynevezett Saját Célra Termelő Erőmű (SCTE) ugyan On-Grid üzemű működésre képes elsődlegesen, de akár energiatárolós funkcióval is bővíthetőek a hálózati üzemzavarok csökkentése érdekében.

Ezen SCT Erőművek villamos energia export limitációval rendelkeznek, így a jelenlegi betáplálási stop időszak alatt is kapnak létesítési, és bekapcsolási engedélyt.

Berényi Gábor
Smart Solar Kft., ügyvezető
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü
Tovább
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü Tovább

Mit tapasztaltak, erősödött-e a vállalatok naperőművi beruházási hajlandósága?

A globális energiapiacon jelentős változások történnek napjainkban a szemünk előtt. A teljes vállalati szektor keresi a megoldási lehetőségeket, hogyan is tudnának alkalmazkodni, az új kihívásoknak megfelelni, a változásokat a kiszámítható üzemi működésbe beépíteni azzal versenyelőnyt szerezni.

Az időjárásfüggő energiatermelő egységek robbanásszerű növekedésének hatására minden ország és kontinens keresi a műszakilag és gazdaságilag optimális megoldásokat. A megoldáshoz szükséges műszaki fejlesztésekhez idő és az üzemi szabályzatok újragondolása szükséges, mely változások külső szemlélőként olykor nehezen követhetőnek tűnnek, de ezen újragondolás/újra tervezés nélkül nem teljesíthetőek az energetikai átálláshoz szükséges új működési környezet és infrastruktúra megvalósítása.

A nemzetközi tendencia Magyarországon is megfigyelhető: felrobbant az időjárásfüggő energiatermelő egységek piaca, a legnagyobb magyarországi gyáraktól kezdve a pár fős kkv-kig rengeteg a megkeresés.

Ugyanakkor, ahogy világszerte, úgy Magyarországon sincs a PPA-nak nagy történelme. Jelenleg  a jogi, és az üzemi körülmények pontos világos  meghatározása az elsődleges feladat a szerződő felek között, hogy hosszútávon mindkét fél számára biztonságos kiszámítható szerződéses kapcsolatba kerüljenek.

Vannak-e megoldási irányaik az előállított napenergia kapcsán a PPA típusú vásárlási/értékesítési lehetőségekre?

A jelentős energiafogyasztó vállalatok hosszútávon tudnak rögzített alacsony áron villamos energiát vásárolni a fogyasztási helyen létesített naperőművekből. A cél a helyben előállítható kedvező árú zöldáram maximalizálása, hogy az a teljes energiaigény minél nagyobb hányadát tudja fedezni. Ezzel a gyáregység a teljes villamos energiaköltségét kiszámíthatóbb módon tudja diverzifikálni.

Energetikai rendszerintegrátorként a naperőműveket a villamos hálózathoz oly módon csatlakoztatjuk, hogy a villamos hálózat ellátásbiztonságát az üzleti alapon segítse. Ezzel pénzügyileg még kedvezőbbé válik a villamos energia igény teljes bekerülési költsége.

A cikk megjelenését a Smart Solar Kft. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Újra van Auchan mobilflotta

Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflotta. Már semmi feltétele nincs a belépésnek, csak az, hogy legyen egy ingyenes Auchan bizalomk

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
Richter_Gedeon_gyógyszergyár2