Mesterséges intelligencia és zöld átállás? Persze, de előbb ugorjuk meg, hogy a munkavállalók minden nap elmenjenek dolgozni
Üzlet

Mesterséges intelligencia és zöld átállás? Persze, de előbb ugorjuk meg, hogy a munkavállalók minden nap elmenjenek dolgozni

Portfolio
Ideje eldönteni, hogy munkaerő vagy munkahely nem lesz, hogy a mesterséges intelligencia vagy a zöld átállás forgatja fel jobban a munkaerőpiacot. A Sustainable Tech konferencia délutáni panelbeszélgetése során arról is szó volt, hogy bár a jövőben nagy kihívásokat jelenthet az IA, vagy az újítások implementálása, mégis jelenleg az a realitás, hogy bizonyos iparágakban annak is örülni kell, ha minden nap elmennek dolgozni az emberek, vagy ha nem váltanak munkát egyik napról a másikra, a szomszéd marginálisan magasabb bérajánlata miatt. Közben az irodisták körében, különösen a fiataloknál már az is érezhető, hogy komoly elvárásokat támasztanak a munkahelyük felé, nemcsak elvárják, hogy fenntartható programok, célok legyenek az általuk választott vállalatnál, de ezekbe be is szeretnének vonódni. Nagy tehát a kontraszt a magyar, de más országok munkaerőpiacán is.

Forrás Dávid, a Portfolio Podcast Lab vezető producere elsőként arról kérdezte a panel résztvevőit, hogy melyiket látják nagyobb HR-kihívásnak, a mesterséges intelligenciát, vagy a zöld átállást, illetve, hogy jobb, ha arra készülünk, hogy munkánk nem lesz, vagy arra, hogy munkaerő nem lesz a következő időszakban.

Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR igazgatója szerint rövid távon az ESG elvek inkább részesei a jelen kornak, tehát a megfelelő munkaerő megszerzése a feladat, közép távon viszont egy banknak, mint szolgáltató cégnek a mesterséges intelligencia fogja jobban átalakítani a működését. Egy nehézipari cég esetén viszont elképzelhető, hogy a zöld átállás nagyobb kihívás.

A mesterséges intelligenciára való készülésben elengedhetetlen a képességek fejlesztése, a változásra és a tanulásra való nyitottság. Ekkor lehet esélye a munkavállalóknak, hogy az új világban megállják a helyüket.

- emelte ki Tóth Zsuzsa.

A mesterséges intelligencia nagyobb kihívást jelent, de nem kell veszélyként tekinteni rá - véli Szabó Dávid József, a Prohuman stratégiai igazgatója, majd hozzátette: "A mesterséges intelligencia olyan helyeken, ahol nagy fokú munkaerőhiány van, kiegyenlítheti a keresletet és a kínálatot, ezért is látunk mi ebben lehetőséget. Sok ügyfelünk küzd viszont - főleg a gyártás, ipari szegmensben - az ESG-szempontoknak való megfeleléssel."

Horváth Ádám, az EdTech Magyarország Executive Partnere szerint a zöld átállás és a mesterséges intelligencia sem új keletű, évtizedek óta kellene, hogy ezek áthassák a társadalom működését, az oktatást, a képzéseket.

Az AI használata nélkül nem fogunk tudni megfelelni igazán a fenntarthatósági feladatoknak, mert olyan mértékű anyagtudományi, szabályozási, optimalizációs feladat áll előttünk, amit a humán erőforrás nem képes kitalálni.

- mondta el Horváth Ádám.

Sustainable tech konferencia
Kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Arra a kérdésre, hogy milyen az oktatási helyzet a zöld technológiákban, valamit a belső képzések és szemléletformáló programok hogyan válnak be Tóth Zsuzsa azt a választ adta, hogy banki oldalról a zöld szemléletformáláshoz a céges képzések kevésbé tudnak hozzájárulni, többet érhetnek a kommunikációs kampányok, az élményszerű programok, de ezek is csak kismértékben hatnak a munkavállalókra. Valódi szemléletalakítás gyermekkorban tud megvalósulni. 

Horváth Ádám arra a sajnálatos rendszerre is felhívta a figyelmet, hogy a vállalati képzésekben és az oktatásban az újdonságok nem jelennek meg, nem azt tanítjuk, ami új, hanem elsőként elkezdjük alkalmazni a munkaerőpiacon, ahol kiderül, hogy szükség van képzésre, ezután fog csak megjelenni az oktatásban. Nemcsak Magyarországon, máshol a világban is követő módban van az oktatás. A fenntarthatósági részkompetenciák sincsenek oktatva, pedig ezek elengedhetetlenek lennének a munkahelyi projektfeladatok megoldása során.

Ami a fenntarthatóságot illeti, Szabó Dávid József szerint a gyártó nagyvállalatoknál fordul elő, hogy az egész vállalat alkalmaz zöld fejlesztéseket, eleget tesz a fenntarthatósági szabályoknak, de közben a munkavállalói oldalról, egyéni szinten ezek a vállalati kultúrára is ható változások nem épülnek be, nem edukálják a munkavállalókat ilyen értelemben, nem vonják be őket a fenntarthatósági célkitűzésekbe. A fiatalok körében viszont éppen ezek az elvárások már megjelennek, szeretnék tudni és látni, hogy a cég, ahol dolgoznak, milyen fenntartható projekteket indít, és nemcsak látni, hanem részesei is szeretnének lenni. AI és technológiai kihívásokról beszélgetünk de jelenleg ott tartunk, hogy több tízezer munkavállalót kell nemcsak megtalálnunk, de biztosítani azt is, hogy az elhelyezkedés után évekig foglalkoztathatóak legyenek.

Egyes területeken az is kihívás, hogy valaki rendszeresen megjelenjen a munkahelyén, vagy ne váltson munkahelyet, mert valamivel többet ajánl a szomszéd.

Az ilyen problémák után foglalkozhatunk azzal, hogy beletanuljanak a digitalizációba, az automatizációba, és egy újabb fokozat az agilis projektmenedzsment, a gyors alkalmazkodóképesség, vagy digitalizáció készségszinten való megértése, kezelése.

A konferencia további beszámolói:

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberers