Kékszalag vitorlás verseny: értékel a győztes! Percről-percre

2013. július 26. 15:18    
nyomtatás
 
Július 25-én reggel 9 órakor immár 45. alkalommal álltak rajthoz a Balatont körbekerülő Kékszalag versenyzői. Csütörtökön 23 óra után eldőlt, hogy a Litkey Farkas által vezetett és a Portfolio.hu által támogatott Lisa EvoPro hajó nyerte meg a nagydíjat a Király Zsolt vezette Raffica előtt.

Fontosabb részletek
  • A 145 kilométeres táv második felének elején kialakult egy 3-4 hajós élboly
  • Az utolsó pár órában már csak két hajó versenyzett az elsõ helyért
  • Este 11 óra környékén a Litkey Farkas került az élre a Lisa EvoPro hajóval és tartotta már végig az elõnyét a célig
  • Litkey Farkas elégedett a csapatával és jövõre katamaránnal készül 12. alkalommal is nyerni
1. oldal

 1 2 következő oldal →

A győztes értékel 2013.07.26 15:18

„Elégedett vagyok a csapattal” – értékelte a Portfolio.hu-nak nyilatkozva a csütörtöki versenyt a 45. Kékszalag vitorlás nagydíj nyertese, Litkey Farkas, aki 11. alkalommal állhatott az élre. A legutóbbi versenyhez képest sokat tudtunk javítani a sebességünkön. „Készültünk arra, hogy gyenge szél lesz és készítettem - mivel vitorlatervezéssel is foglalkozom - egy olyan vitorlát, ami ezt a sikert tulajdonképpen meghozta” – magyarázta a Lisa EvoPro hajót irányító Litkey.
A győztes Litkey Team a Portfolio.hu által is támogatott Lisa EvoPro hajón a Kékszalag verseny első napján.


„A keszthelyi bója után a gyenge szélben rendkívül jól mûködött ez a vitorla és ennek köszönhetően kerültünk előre, az egy döntő momentum volt. A másik fontos tényező az volt a győzelemben, hogy az utolsó pillanatig fitt tudott maradni a csapat és meg tudtuk hozni a jó döntéseket a naplemente után” – tette hozzá a győztes, aki elárulta: az volt a stratégiájuk, hogy levitorláznak a déli partra. „Ennek volt ára, vagyis hogy lemaradunk az éppen vezető Rafficáról, de bejött a taktikánk” – mondta. A verseny közben komoly nehézsége nem volt a Litkey Team-nek, csupán egy genakker szakadt el, de rövid időn belül megoldotta a csapat.


A tervekről szólva elmondta, hogy van egy katamaránja, amely esélyesként indulhat a jövő évi – nyílt – versenyen. „Egyelőre még nagyon a tegnapi verseny hatása alatt vagyok. Rendkívüli érték, hogy két gyorsabb hajót is le tudtunk győzni” – emelte ki.


Többé nem lesz zárt a verseny
A Kékszalagon utoljára versenyeznek kizárólag az egytestû hajók, amelyek eddig a páratlan években alkották a mezőnyt, 2014-től ugyanis megszûnnek a kategóriákra vonatkozó megkötések.Litkey Farkas a balatonfüredi célbaérkezés utáni pillanatokban a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen 2013. július 25-én. Litkey Farkas tizenegyedszer is megnyerte a vitorlásversenyt.

Litkey nyerte a versenyt 2013.07.26 05:44

Izgalmas, szoros versenyben Litkey Farkas és csapata nyerte a 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíjat, ezzel 11. alkalommal diadalmaskodott a vitorlásversenyen.  


Litkey Farkas idén az EvoPro magyar mérnökiroda színeiben indult a Lisa nevû hajóval (melyet a Portfolio.hu is támogatott - a szerk.), amellyel 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben diadalmaskodott. A verseny honlapján követhető élő közvetítés során a győztes elmondta: nehéz küzdelemben nyerték meg a versenyt, első alkalommal történt, hogy két hajó - a Principessa és a Raffica - is gyorsabb volt náluk. Király Zsolt, a Raffica kormányosa kilencedszer lett második.


Mint mondta, gyorsabb hajóval kaptak ki, nem lett volna szabad elengedniük a Lisát. Litkey szerint segítségükre volt, hogy a szigligeti öbölben legyengült a szél, illetve a parti szél is őket segítette. Utóbbi a vártnál egy órával korábban érkezett. A Lisa előbb kiváltott a déli partra, mint a Raffica. Litkey Farkas hozzáfûzte, a délelőtti teljesítményükkel nem volt elégedett, csak 60 százalékon vitorláztak. A várható időjárás miatt Litkey Farkas egy külön Code Zero vitorlát varratott, ennek felhúzása is fontos szerepet játszott a sikerben. A mezőny csütörtök reggel kilenc órakor rajtolt el, Litkey Farkas és a 17 fős legénység 14 óra feletti idővel teljesítette a távot. (MTI)A verseny győztese, Litkey Farkas és 17 tagú csapata a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Balatonszemes közelében 2013. július 25-én. Litkey Farkas tizenegyedszer nyerte meg a vitorlásversenyt.

A tihanyi csőnél 2013.07.25 22:34

A Litkey csapat Lisa nevû hajóját kísérő motoros követőhajó vezetője, Pető Endre az elmúlt percekben a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy elsőként jött át a csövön a Litkey Team, nagyon gyenge szélben. Innen tovább veszi az irányt Balatonfüred felé. Előnye a második helyen álló Rafficával szemben 1-1,5 kilométer.


A vitorlás mezőny lassan 14 órája indult útnak és az élen járók beérkezésére még körülbelül 1 órát kell várni.


Növelte előnyét Litkey 2013.07.25 21:50

Litkey Farkas este 10 óra környékén 1,5 kilométerre növelte előnyét a második Király Zsolt előtt. Már Tihanynál van a két hajó. A Sailing.hu portál Facebook-falán elérhető tájékoztatás szerint szinte szlalompálya várja a két hajót, mert nagyon sok hajó van arra a vízen.


Besötétedett 2013.07.25 21:28

Balatonszemesnél újra az élre került az EvoPro Lisa, a Raffica szorosan mögötte.


A két hajó: ők mennek az élen 2013.07.25 21:19

A távirati iroda képeket közölt nap közben a két hajóról, amelyek a mai nap végére teljesen elszakadtak a mezőnytől.Litkey Farkas és csapata a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Badacsony közelében 2013. július 25-én.


Király Zsolt kormányos és csapata a Raffica nevű hajójukkal Balatonfüred közelében a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen 2013. július 25-én.

Taktikát váltott Litkey Farkas 2013.07.25 20:59

A Lisa és a Raffica sokáig fej-fej mellett haladtak, azonban Litkey taktikát váltott a Lisa-val, és délre tart - írja a verseny hivatalos portálja. Az élő képek alapján már nem sok van hátra a sötétedésig.


A kettes élboly már közel jár a tihanyi csőhöz, a Raffica egyenesen haladva közelebb jár hozzá. Ha gyenge marad a szél, akkor érdekes lesz, mikor tudnak átkelni.


Csütörtök késő este eldőlhet, hogy vagy Litkey Farkas (a lenti térképen lila színnel) nyeri meg a nagydíjat 11. alkalommal vagy Király Zsolt (pirosban) először.Ennyi van még hátra 2013.07.25 19:47

A térképen pirossal a Raffica és lilával a Lisa. A befutó Balatonfürednél van.A Raffica az élen 2013.07.25 19:40

A Raffica is a déli part irányába vette útját és az elmúlt percekben visszavette az első helyet. A hasasabb vitorláját, a gennakert jól tudja használni a Raffica, úgy tûnik, ez ad számára előnyt.


A két hajó egyébként leköveti egymás mozgását, nem akarják elengedni egymást. Rég volt ennyire szoros a verseny, főleg páros harc tekintetében.


Litkey a déli part felé húz 2013.07.25 19:35

Egymástól távolodik az élen a két hajó, miután a Litkey team a déli partok felé vette az irányt - hangzott el a Sport Klub élő műsorában.


Élre került a Lisa 2013.07.25 19:16

Átvette a vezetést a (Portfolio.hu által is támogatott) Lisa Evopro hajója és gyorsaságának köszönhetően 650 méterre növelte előnyét - áll a verseny hivatalos honlapján. A Principessa a harmadik helyen jelentős hátrányban (5 km) követi őket.


Van egy nagyméretû elővitorlájuk, ezért halad jobban a Lisa, mint a Raffica - hangzott el az élő mûsorban a szakkomenntátor részéről.


A videóközvetítésen így néz ki a kettes élmezőny (jobbra Lisa):Élőben az élről 2013.07.25 18:26

A Litkey Team felzárkózását látva telefonon kerestük meg a csapat Lisa nevû hajóját kísérő motoros követőhajó vezetőjét, Pető Endrét. Arról tájékoztatott bennünket, hogy a keszthelyi fordulót az első helyen a Raffica vette, második volt a Principessa és a harmadik helyen fordult a Lisa. Szigliget előtt azonban már a második helyre jött fel Litkey Farkas. Jelenleg kevesebb mint 1 kilométer a távolság az első és a második helyen álló hajó között - fogalmazott Pető, aki azt is hozzátette, hogy gyenge szél van. A hajók nagy része még most tart Keszthely felé Balatonföldvárnál tartanak, nekik nagyon sokáig fog tartani a verseny - tette hozzá (érvényesen szombat reggel 9-ig futhatnak be - a szerk.)


Pető Endre szerint az élboly mostani helyzete alapján olyan, mintha csak most kezdődne a verseny, mindhárom élen álló hajó nyerhet még ugyanis (Raffica, Lisa, Principessa). Arra számít, hogy a befutó sötétben lesz Balatonfüreden, ami megnehezíti a navigálást és egyúttal nehéz szemmel tartani az ellenfeleket.


Így néz ki mindez a GPS-nyomkövetők alapján (forrás: snewisport):


Klikk a képre!


Lisa Siófoknál 2013.07.25 18:22

Így hajózott el a siófoki bójánál a Lisa (ez volt a második pont).
Kép forrása: kekszalag.hu

Izgalmas az utolsó szakasz 2013.07.25 18:20

Úgy tûnik, hogy beigazolódni látszanak a pár órával korábbi helyszíni szakértői kommentárok. 18 óra után a Litkey Farkas által vezetett Lisa EVOPRO hajó már a második helyen van és már csak 800 méter választja el az élen járó Rafficától - derül ki a Kékszalag.hu tudósításából.


Az első két helyen álló hajó között a távolság folyamatosan csökken, miközben a Principessa 1 kilométerre van lemaradva a 3. helyen és egyre inkább leszakad a 4. helyen álló Avatar. Friss fotót is találhatunk a Lisa-ról a Sailing magazin Facebook-oldalán:A Litkey Team 2013.07.25 18:09

Litkey Farkas és a Portfolio.hu által is támogatott Litkey Team a Lisa EVOPRO nevû hajón az MTI képein.
Nagy hajrá jöhet a forduló után 2013.07.25 16:58

A szakértői kommentárok szerint a szél most azoknak kedvez, akik még Keszthely felé tartanak. Így bár eddig úgy nézhetett ki, hogy az első négy hely már eldőlt, hiszen a negyediktől nagyjából négy kilométerre következett az "üldöző boly", a szél akár fordulatot is hozhat.


Az élen most két olyan hajó áll, amelyek kormányosa még nem nyert Kékszalagot, a jelenleg harmadik helyen álló Litkey Farkas (hajója az Evopro Lisa) a szakértő szerint különösen a második, hazafelé tartó körben erős, jóformán csodákra képes. Az eredmény így még mindig nem borítékolható. Nagy verseny van kilátásban.


Túl a fordulón az első három 2013.07.25 16:44

A Raffica, Principessa és harmadik helyen az EvoPro Lisa is túl van a fordulón a keszthelyi bólyánál. Ők már a verseny második felébe léptek, azaz tartanak vissza, Balatonfüredre.


A képen épp a Lisa veszi a fordulót.A keszthelyi bólya előtt a sorrend 2013.07.25 16:34


Klikk a képre!


Az élboly közel a fordulóhoz 2013.07.25 16:31

A Raffica már elhagyta Balatongyörököt, utána kb. 1,5 km-rel mögötte Principessa, tőle 1,8 km-re EvoPro Lisa. Majd 2,6 km-re az Avatar jön. Az élboly közel a fordulóhoz.


Klikk a képre!


A Badacsony után megélénkülhet a szél 2013.07.25 15:51

Nézve a szélelőrejelzést Badacsonynál csak a part közelben lesz szél kb. egy óra múlva, majd ott áthaladva megélénkül a szél a Balaton fölött, olvasható a Kékszalag portálon.


Kishamis és Nemere II Révfülöp után a parthoz közel próbálkozik. Badacsony felé a középső medencében ott van némi szél.


Az első négy hajó után (amelyek Raffica, Principessa, Evopro Lisa és az Avatar): Lillafüred, Irokéz, Anna, Orpheus, Macarella, Capella, Spirit of Pleasure, Sirocco - Badacsony felé haladnak.


Egy hajó, a Bolygó azonban még mindig 3 km-re Siófok felé "bolyong", ahol várhatóan még egy óra múlva sem lesz szél.1. 1. oldal
2. 2. oldal
 1 2 következő oldal →

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium