Gazdaság

Több olaj jöhet Iránból - kérdés, meddig?

Portfolio
November eleje óta nem látott, 2,7 dolláros (2%-os) eséssel reagált a Brent arra a hírre, hogy Irán és a hatok csoportja között megállapodás született vasárnap hajnalban Genfben Teherán atomprogramjáról. A lejtmenet azonban hamar megtorpant, a megállapodásnak többek szerint csak korlátozott hatása van az olaj piacára.
A megállapodásban - az Egyesült Államok által közzétett részletek szerint - Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, illetve semlegesíti a 20 százalékra dúsított készleteket. A hatok cserébe 7 milliárd dollár értékben (1,5 ezer milliárd forint) enyhíti az Irán elleni szankciókat, de "korlátozott, ideiglenes és célzott" jelleggel, s úgy, hogy ez a lépés szükség esetén visszavonható. Az iráni kőolajexportot érintő szankciók egy részének feloldásából Teherán további 4,2 milliárd dollárhoz (925 milliárd forint) juthat. Az engedmények eltörpülnek a szankciók 2012-es indulása óta Iránnak okozott 80 milliárd dolláros bevételkiesés mellett.

Több olaj jöhet Iránból - kérdés, meddig?
Az IEA legutóbbi statisztikái szerint a perzsa ország kivitele 45%-kal, 715 ezer hordóra esett vissza október hónapban az előző havihoz képest, ami 21 hónapja a legalacsonyabb érték volt. A visszaesést a kínai, az indiai, a dél-koreai, és a japán kereslet visszaesésével magyarázták. Ezt elsősorban az iráni olajtankerek biztosíthatóságának hiányával magyarázták, hiszen a tankerek biztosításával foglalkozó cégek jellemzően EU jog alá esnek. Irán Indiával szemben már odáig elment volna, hogy ingyen szállítaná a kőolaját (vállalva a szállítással járó kockázatokat), csak vegyék meg tőle. A fölös olajt az utóbbi időszakban tankerekbe töltötték, ezzel mintegy 37 millió hordónyi olaj vár feldolgozásra a perzsa szállítóhajókban. Az EU a mostani megállapodás alapján újra engedélyezte az iráni olajtankerek biztosíthatóságát, megkönnyítve ezzel a szállítások megindulását.Kevin Book, a ClearView Energy Partners igazgatója szerint a szankciók enyhítése napi 280 ezer hordó addicionális kőolajkínálatot jelent a világpiacon. Ez korántsem elég ahhoz, hogy az 1 milliós líbiai kitermelés-kiesést enyhítse, csupán az iraki kitermelési zavarokat enyhítheti valamelyest. Folytatódó esésre azonban nem számítanak az elemzők, a hétfő hajnali reakcióra részben az elmúlt napos heves emelkedésének korrekciójaként tekintenek. Az olaj esésének tere limitált lehet a szakértői vélemények alapján, hiszen a megállapodás ideiglenes volta és az egymással szöges ellentétben álló kommentárok miatt az Iránnak kapcsolatos kockázatot csak részben enyhültek. Szintén a megállapodás hatását enyhítheti, hogy Izrael és az amerikai republikánus képviselők egy része, valamint néhány demokrata is kétségbe vonja a megállapodás eredményeit és azt, hogy vajon Irán tényleg betartja-e majd a szankciók enyhítéséért vállalt kötelezettségeit. Az említett csoportokból jellemzően az Irán elleni szankciók további szigorítását szorgalmazzák.

Az eredmény olajpiacra vonatkozó limitált hatására egy gyors fejszámolás is rávilágít. A mostani 108 dolláros olajár mellett a szankciók enyhítésével (4,2 milliárd dollár értékben) éppen a már felhalmozott olaját értékesítheti a világpiacon a perzsa ország, azonban a kitermelés exportra váró részének a fennmaradó szankciók még gátat szabhatnak. A tavalyi, szankciókkal sújtott évben Irán napi kitermelése 3,7 millió hordó volt, így a 37 millió hordó tankerben pihenő olaj éppen 10 napi kitermelésnek felel meg.

Több olaj jöhet Iránból - kérdés, meddig?
Eközben Líbiából továbbra sem érkeznek megnyugtató hírek, Reuters tudósítósa szerint hétfőn a katonaság és az Ansar al-Sharia militáns csoport közti összetűzésében legalább hárman életüket veszítették és több tucat ember megsérült a kelet-líbiai Bengáziban. Ez a csoport volt az melyet felelőssé tette a tavalyi amerikai konzulátus elleni támadásért. Elemzők ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy továbbra is inkább a Líbiai kitermelés alakulása az, ami meghatározhatja a Brent mozgását. Az Iránnal elért megállapodás most kevésbé fontos tényező az árak pillanatnyi alakulásában, annak inkább hosszabb távon lehet hatása, ha tovább enyhül Irán és a nyugati országok viszonya.

Az utóbbi időszak legmagasabb különbségét láthattuk múlt héten pénteken a Brent és a WTI árfolyama között. Az iráni megállapodástól azt várhatnánk, hogy a spread ismét szűkülni kezd, de éppen a már fent említett líbiai zavargások és az Irán elleni szankciók korlátozott volta mérsékelheti ezt a hatást. A Brent oldalán tehát továbbra is jelentős felfelé mutató kockázatokat látunk, miközben a WTI piaca továbbra is nyomott maradhat a felpörgő kitermelés miatt.

Több olaj jöhet Iránból - kérdés, meddig?

Az olajáresés hatása Magyarországra
Bár azt hogy pontosan mekkora olajáreséssel járna Irán vagy Líbia visszatérése a nemzetközi olajpiacra, nem tudjuk megmondani. Ha feltételezünk egy 10 dolláros olajáresést változatlan USDHUF árfolyam mellett, akkor a hazai üzemanyagárak 20-30 forinttal kerülhetnek lejjebb. Ez az inflációt 0,2-0,3 százalékponttal viheti lejjebb.

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
erdogan irakban