Prémium

A víz az élet (x)

Portfolio
Sajátos, vízügyi befektetési lehetőséggel rukkolt elő az UniCredit Bank. Az 5 éves futamidejű, életbiztosítással kombinált kötvény minimális összege 25,000 euró. Cserébe különleges kedvezmények járnak. A szokatlan konstrukcióról Mozol Pétert, a pénzintézet Private Banking üzletágának vezetőjét kérdeztem.


A víz az élet
− Miért éppen a víz?
− Több oka is van ennek. Általában véve a bankunk törekszik a környezetvédelemmel kapcsolatos konstrukciókra, ez része a CSR-filozófiánknak. Mi voltunk a piacon az elsők például az "ökohitellel", amely az energiakímélő lakásberuházásoknak ad kamatkedvezményt. Ez a kötvényünk pedig a Standard & Poors Global Water Index ötven, vízgazdálkodással foglalkozó nagyvállalat részvényindexén alapul. Lényegében a világ vízgazdálkodását fogjuk át. Ez az ágazat hatalmas beruházások és nagy fejlődés elé néz − "köszönhetően" a klímaváltozásoknak. Egyre nagyobb a szükség az öntözésre. Az elmaradottabb vidékeken is gyorsul az urbanizálódás, ami újabb vízrendszereket követel. Tehát ennek az ágazatnak a profitjából részesítjük az ügyfeleinket.

− Mármint azokat, akik képesek letenni az asztalra 25 ezer eurót...
− Mivel ezt a befektetési lehetőséget a Private Banking ügyfeleinknek kínáljuk, ez a nagyságrend itt természetes. Cserébe viszont különlegesen jó feltételeket kínálunk.

− Igen, olvastam: tőkevédett és életbiztosítással kombinált.
− Az csak két szelete a teljes tortának. Ott kezdődik a dolog, hogy a kezdeti kezelési költség mindössze 1 százalék. Az esetleges visszaváltás díja is csak fél százalék − egyedülállóan alacsony. És ez az életbiztosítás sem közönséges dolog: a befektetett összeg minimum 110 százalékának megfelelő biztosítási védelmet jelent, hiszen, ha a befektetés értéke ennél magasabb, akkor azt fizetjük ki. Mindennek következtében a jelenlegi törvények szerint a kamatadónak is csak a felét kell fizetni.

− Miért?
− Mert a futamidő öt év. Pontosabban: 1834 nap − ugyanis a dunai vízmérce 0 pontját éppen 1834-ben határozták meg Magyarországon. Ez a lejárat is egyedülálló a magyar piacon: az ilyen kötvények általában 10 éves lejárati időnél kezdődnek. De ne felejtse el: a magyar piacon adó-kedvezmények általában csak a forintbefektetések után járnak. A mi eurókötvényünk 5 éves futamidővel üdítő kivétel.

− Megkérdezhetem, hogy mi a befektetés pénzügyi háttere?
− Az UniCredit Csoport strukturált kötvénye. Tehát ez egy európai nagyságrendű konstrukció, ennek a részesei lehetnek az ügyfeleink. Így talán felesleges hangsúlyozni, hogy lejáratkor 100 százalékos tőkevédelmet élvez a kötvény.

− Milyen profitot ígérnek?
− A befektetés világában nem lehet ígéretekre építeni. Én nem is vállalnék ilyet. De azt mondhatom: mi biztosítjuk a befektetőinknek, hogy az S&P Global Water index hozamának 100 százalékát célozzuk meg.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
magyarorszag-magyar-gazdasag-tozsde-adat