Gazdaság

Mérges a piac a néma Fideszre - de kétharmadot remél

Portfolio
Csalódottan veszik tudomásul a pénz- és tőke piaci szereplők, hogy a Fidesz mindeddig nem volt hajlandó programmal előállni. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők, szakértők szinte mindegyike kihangsúlyozta, hogy zsákbamacskát vásárolunk. Ennek fényében tulajdonképpen akár meglepő is lehet, hogy a piac szinte egyöntetűen azt vallja: a kétharmados Fidesz többség lenne a legjobb a magyar gazdaságnak.
"Az MSZP nyolc éve alatt a magyar gazdaság leszakadt. Nem tudom, hogy a Fidesz képes lesz-e arra, hogy ezt a folyamatot megfordítsa, de jelenleg nem látok más esélyt erre, mint egy minél stabilabb (azaz minél nagyobb parlamenti többséggel bíró) Fidesz-kormány. Tudom, hogy ez azért zsákbamacska." - így foglalja össze véleményét a Portfolio.hu által megkérdezett egyik piaci szereplő a választások utáni kilátásokról. Az álláspont akár konszenzusosnak is tekinthető, hiszen a megkérdezettek többsége - eltérő hangsúllyal - a bizonytalanságot és a narancsba boruló parlament iránti igényüket hangsúlyozta.

"A kétharmados többséggel kapcsolatos pozitív várakozásaink elsősorban abból fakadnak, hogy ilyen felhatalmazással bármilyen kormány (nem feltétlenül csak a most következő) könnyebben, kisebb politikai kockázattal tudná végrehajtani a hosszú ideje halasztgatott, elmismásolt, mélyreható strukturális reformokat, rossz kompromisszumok és félintézkedések nélkül."- mondja egy budapesti elemző, akinek véleményére rímel egy londoni álláspont: "a Fidesz kétharmadára a költségvetési reformok megvalósítása miatt lenne szükség". A közgazdász a választásokkal kapcsolatosan két aggodalmának adott hangot, egyrészt a szélsőjobboldal előretörésének, illetve megjegyezte, hogy "okoznak némi idegességet a Simor András jegybankelnök eltávolítására utaló jelek."

Vannak olyan szakértők, akiknél látványosan kiverte a biztosítékot a pártok, különösen a Fidesz hallgatagsága: "Formális választási programot mindössze két párt publikált, és ezek közül egyik sem a Fidesz, akit egyébként a piac és a közvélemény a választások (abszolút) győztesének tart. A választás előtti általános kommunikáció sokat nem segít a pontos program megítélésén, nagyrészt azért, mert a hazudozás és az igazság elhallgatása a választási kampány alfája és ómegája. A pillanatnyi hazai realitások mellett nincs meg a véleményalkotáshoz szükséges hiteles információ." - fogalmaz egyikük.

Ezzel együtt a válaszadók pontszámai beszédesek. Arra a kérdésre, hogy "Összességében melyik lenne az ideális kimenetel gazdasági szempontból?" olyan eredmények születtek, amelyek egyértelműen elutasítják a szocialisták hatalmon maradását (még az instabil, a magyar politikai kultúrából teljesen hiányzó kisebbségi kormányzást sem értékelik jelentősen rosszabbra), és a kétharmados Fidesz-többséghez fűzik a legtöbb reményt.

Mérges a piac a néma Fideszre - de kétharmadot remél
Akármilyen gazdasági probléma felől érdeklődtünk, a fenti sorrend nem változott. A Fidesz nagy többségében látja a piac leginkább a stabil költségvetés esélyét (vagyis a hiánycél emelésével kapcsolatos aggodalmak rövid távúak), és a hosszú távú versenyképesség javulását is. Ezekben az esetekben is a kisebbségi kormányzást ítélték a leginkább kedvezőtlen kimenetnek, de rossz pontokat kapott a szocialista kormányalakítás kimenete is.

Mérges a piac a néma Fideszre - de kétharmadot remél
Érdekesség, hogy viszonylag kedvező értékelést kapott az MSZP-MDF koalíció, ami mögött az a feltételezés állhat (ezt az egyik megkérdezett külön kommentárban ki is emelte), hogy ennél a forgatókönyvnél a kisebbik koalíciós partner nagy ráhatással bír a gazdaságpolitikára.

Ami a piaci hatásokat illeti: a piac - összhangban a fentiekkel - azt feltételezi, hogy a forint árfolyamának a Fidesz-kormányzás 4 éve alatt lenne tere az erősödni.

Mérges a piac a néma Fideszre - de kétharmadot remél
Hasonló sorrendre vezet a kötvényhozamok csökkenésével kapcsolatos várakozások konszenzusa is. Figyelmeztető azonban, hogy a -3 és +3 közötti skálán még az alkotmányozó Fidesz többség sem ért el magas pontszámot, ami megerősíti azt a vélekedést, mely szerint a kamatfelárak gyors csökkenésében annak ellenére sem bízik a piac, hogy a Fidesz az ebből fakadó megtakarítások jelentőségét folyamatosan hangsúlyozza.

Mérges a piac a néma Fideszre - de kétharmadot remél
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2149560045