Prémium

"Nem csak konkrét pénzadománnyal lehet segíteni a civil szférát" (x)

Portfolio
Biczó Péterrel, a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló üzlettársával beszélgetünk.


- A most kialakult gazdasági helyzetben még azok a cégek is spórolnak az adakozással, akik megtehetnék. Az anyagiakon kívül, mivel tudja segíteni egy vállalat a civil szférát?

- Valóban, a gazdasági válság jelentősen visszafogta a vállalatok adakozási hajlandóságát. Ez elkerülhetetlen, amikor a vállalatoknak a túlélésért jelentős leépítéseket kellett végrehajtani. Mindennek következményeképp családok napi megélhetése vált bizonytalanná, amely ugyanakkor növeli a civil szféra feladatait. Ehhez viszont több forrás kell. Így a válság a civil szférát legalább duplán bünteti. A nem túl bíztató kilátások ellenére azonban nem szabad a civil szervezetek létjogosultságát lebecsülni. Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a civil szervezetek és tevékenységük társadalmi elismertsége, beágyazódása mindennapjainkba. A vállalatoknak hatalmas felelősségük van abban, hogy ne hagyják visszafejlődni ezt a trendet. Még ha csak korlátozott anyagi eszközök állnak is rendelkezésükre, nagyon sokat tehetnek azért, hogy munkatársaik társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó elkötelezettsége ne csökkenjen, hanem még inkább erősödjön. Mindez nem feltétlenül anyagi kérdés, hanem a vállalatvezetési filozófia alakulásának függvénye. Ha egy cég vezetése ösztönzi az ez irányú kezdeményezéseket, hatalmas lépést tesz előre. A segítségnyújtási lehetőségek tárháza pedig kifogyhatatlan, kezdve az önkéntes munkák megszervezésétől, a különböző civil kezdeményezésekhez való csatlakozásig. Személy szerint én ennek nagyobb értéket tulajdonítok, mint a pénzbeli adományoknak, mert segít az emberek társadalmi felelősségvállalásra ösztönzésére. Ha valaki kétkezi munkájával járul hozzá egy kezdeményezéshez (pl. egy kórház kifestése), az olyan élményt kap, amelyet valószínűleg majd máskor is át szeretne élni. A PricewaterhouseCoopers is ennek szellemében segít.

- Nyílván egy könyvvizsgáló cég elsősorban a szakmai tapasztalatát tudja felajánlani segítségképpen a civileknek. Ön szerint hasznos ez az alapítványok számára?

A segítségnyújtás hiányának egyik oka, hogy az adakozók nem bíznak abban, hogy az adomány jó helyre jut el. A könyvvizsgálat segít abban, hogy ez a bizalom megteremtődjön. Számunkra ezért rendkívül fontos, hogy az alapítvány, amelynek ily módon segítünk, a lehető legátláthatóbb módon működjön, tisztán el tudjon számolni. Erre kiváló példa a Csodalámpa Alapítvány, amellyel 2006 óta dolgozunk együtt, és amely csodálatos fejlődésen ment keresztül alapítása óta. A Csodalámpával való kapcsolatunk túlmutat a könyvvizsgálaton, számos más területen is segítünk.

- Milyen a visszhangja a vállalaton belül annak, ha a cég bevonja a munkatársait a jótékonykodásba?

Az alapítványok könyvvizsgálata mellett elsősorban önkéntes munkával járulunk hozzá a civil kezdeményezésekhez. Részt vettünk gyermekkórház festésében, díszítésben, óvoda felújításban. A Csodalámpa Alapítvány küldetését támogatva például önkéntes munkával segítünk a beteg gyermekek kívánságainak teljesítésében. Hihetetlen öröm nekünk is, amikor azt látjuk, az átadott laptop akkor annak a gyerekeknek a világ minden ajándékánál többet jelent. Nagyon fontos, hogy ezek a tevékenységeket a vállalat szintjén is kommunikáljuk, ezáltal is elősegítve a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítését. Erre érdemes büszkének lenni.



(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13