Bank

Magyar cégek ezrei húzhatják le a rolót 2013-ban

Portfolio
A világgazdaság az év során 2,5 százalékkal bővülhet, azonban a magyar gazdaság számára releváns régió, az eurózóna minimális csökkenéssel zárhatja a 2013-as esztendőt. Mivel a hazai fogyasztás és a beruházási aktivitás nagyon alacsony, nem sok jóra számíthatnak a cégek az Euler Hermes hitelbiztosító szerint. A vállalati szektorban a tartalékok kifogytak, a banki finanszírozás nehézségei és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika gúzsba köti az iparágakat. A problémák széles körben jelentkeznek, amit jól mutat, hogy a hitelbiztosító által fedezett követelések értéke 2012 januárja óta 40%-kal emelkedett, míg a teljes kintlévőség közel felét a kiskereskedelem, az autóipar, a vegyipar, a fémipar és természetesen az építőipar adta.
Gazdasági kilátások a 2013-as évre

Tavaly a világgazdaság mindössze 2,4 százalékkal bővült éves szinten, a növekedés pedig már az egymást követő második évben esett vissza, ami arra utal, hogy a válságból való kilábalás korántsem megy könnyen. A növekedés motorjai megkérdőjelezhetetlenül a feltörekvő piacok voltak, a legfőbb fejlett piacok között éles eltéréseket láthattunk, miközben Amerika növekedni tudott, addig például az eurózóna újra recesszióba süllyedt. A legfrissebb becslések szerint 2013-2014-ben a világgazdaság növekedése magára találhat, igaz a 2013-as esztendő csak minimálisan lesz jobb a 2012-es évnél, a folyamatok javulására az év második felétől lehet számítani.

Magyarország szempontjából a szoros gazdasági kapcsolatok miatt az eurózóna növekedési kilátásai a legfontosabbak, hiszen az exportpiacaink teljesítménye behatárolja a magyar gazdaság bővülésének lehetőségeit is, főleg olyan időszakban, amikor a belső fogyasztás és a beruházások nyomott szinten tartózkodnak. Az Euler Hermes hitelbiztosító friss gazdasági előrejelzései szerint nincs sok ok a bizakodásra ebben az évben, az eurózóna a 0,5 százalékos csökkenés után 2013-ban 0,1 százalékos mínusszal zárhat. Fordulatra 2014-től lehet számítani, amikor a becslések szerint 1,4 százalékos növekedés is bekövetkezhet, főleg a belső fogyasztás és a beruházások magára találása miatt.

A 2013-as év nehéz lesz a magyar gazdaság szempontjából, ezt jól mutatja, hogy az optimista előrejelzések szerint is mindössze 0,5 százalékos bővüléssel lehet számolni. A külső és belső gazdasági környezet tovább romlik, a vállalkozók emelkedő kockázatokkal néznek szembe. Csökken az export húzóereje a német gazdaság lassulása miatt, az emelkedő adóterheknek köszönhetően tovább csökken a belső fogyasztás. A vállalatok tartalékai kifogytak, banki finanszírozás továbbra sincs, a beruházások volumene a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt változatlanul rendkívül alacsony szinten marad. A forint még mindig instabil, az euró árfolyam várhatóan tovább romlik, ami az államadósság törlesztését drágítja, ez pedig újabb megszorításokat eredményezhet. A negatív spirálból nehéz kiszabadulni - véli Varga Gábor, az Euler Hermes magyarországi vezérigazgatója.

Magyar cégek ezrei húzhatják le a rolót 2013-ban
Romló tendencia vállalati oldalon

A hitelbiztosító szemszögéből a kihívásokkal teli gazdasági környezet hazánkban a fizetésképtelenségek számának növekedését jelenti, ami együtt jár a feltételek szigorodásával és a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével. Magyarország egyre jobban leszakad nem csak Nyugat-Európától, de a térségbeli referenciaállamoktól is. A "papíron" rendben működő vállalkozások - vagyis azon cégek, amelyek nem állnak a cég megszűnéséhez vezető eljárás alatt (pl. felszámolás, végelszámolás, csődeljárás) - aránya jól mutatja, hogy hosszú távon mely ágazatok a stabilabbak.

Mit jelent a tudatos követeléskezelés?
A hitelbiztosító a professzionális követeléskezelést az alábbi 3 fő elem mentén végzi:

- Vevőminősítés, kockázatelemzés: jelenlegi és potenciális ügyfelek pénzügyi teljesítőképességének feltérképezése. Nem csak hazai, de exportpartnerek bevizsgálását is jelenti. Ez a követelésmenedzsment legfontosabb eleme, ez teremti meg a biztonságos értékesítés alapját.

- Lejárt kintlévőségek esetén adminisztratív segítség a behajtásra. Ez a szolgáltatás olyan cégeknek is rendelkezésére áll, melyeknek nincs hitelbiztosítási szerződésük az Euler Hermes hitelbiztosítóval.

- Fizetésképtelenség esetén a biztosító kártérítést fizet a szerződés alapján.


A legkisebb hányadban a mezőgazdasági vállalkozások kerülnek bajba (83%-uk a túlélő), míg a legnagyobb mértékben az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások szűnnek meg (60%-uk marad talpon). Ez az indikátor azonban csak évtizedes időtávra értelmezhető, ami magában foglal nyugodt és válságos éveket is. A gazdasági krízisnél az arányok jelentősen eltolódnak: habár továbbra is a mezőgazdaság az egyik legstabilabb szektor, a logisztika, a feldolgozóipar és az építőipar az elsők között érzik meg a nehézségeket.

Magyar cégek ezrei húzhatják le a rolót 2013-ban
A bizonytalanság jó ideje fokozódik, a cégek egyre óvatosabbak a vevőikkel szemben, amit megfelelően tükröz az, hogy az Euler Hermes által biztosítással fedezett vevői követelések egyre nagyobb méreteket öltenek. Folyamatosan nőtt a kitettség 2011-ben és 2012-ben, ami 2012 végére 40%-kal magasabb összeget jelentett 2011 januárjához képest. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a cégek egyre tudatosabban kezelik megnövekedett kockázatukat, egyre több vevőt vonnak be a biztosítási fedezetbe. A tavalyi évben a legnagyobb arányt az élelmiszeripar képviselte: a biztosított kintlévőségek értékének ötödét adta a szektor, míg a teljes kintlévőség közel felét a kiskereskedelem, az autóipar, a vegyipar, a fémipar és természetesen az építőipar adta. Ha ágazatonként nézzük a fedezett kintlévőségek, vagyis a kitettség trendjeit, akkor azt látjuk, hogy gyakorlatilag nincs eltérés az ágazatok között, mindenhol növekszik a kockázat - tette hozzá Varga Gábor.

Magyar cégek ezrei húzhatják le a rolót 2013-ban
Mivel külső finanszírozás alig van, a vállalatok egyre jobban rá vannak utalva a kereskedelmi hitelezésre, azaz egymás finanszírozására. Ez a szállítói hitelek emelkedéséhez vezet, ami tovább növeli a kockázatokat. Mivel a szabályozói környezet is nagyon rövid időn belül jelentősen változott, szinte semmilyen ágazatról nem mondható el, hogy hagyományos keretek között vág neki az idei évnek. A megváltozott keretek, játékszabályok pedig tovább emelik a kiszámíthatatlanságot, és ez által a kockázatokat. A közeledő választások előtt várható állami osztogatás talán generálhat némi belső keresletnövekedést, de ez a makrogazdasági helyzet miatt jelent hatalmas kockázatot az egész országra és az árfolyamokra nézve. A feketegazdaság a magas adóterhek és a romló közhangulat miatt egyre csak bővül a jelenleg is nagyon magas szintről, ami pedig további látványos lebukásokhoz, cégek bezárásához, azon keresztül szállítók bedőléséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezet - vonta le a következtetést Varga Gábor vezérigazgató.

Az általános tendenciákkal ellentétben azért vannak jól prosperáló cégek is a szektorban, amelyek a válságból megerősödve kerültek ki, sőt az Euler Hermes adatai is azt bizonyítják, hogy egyre proaktívabbak a vállalakozások, és a kockázatkezelés részeként bebiztosítják magukat az esetleges negatív események bekövetkezése ellen. Manapság egyre fontosabbá válik, hogy a cégek biztonságos kereskedésük érdekében átgondolt, professzionális segítséggel végrehajtott követelésmenedzsmentet végezzenek, a hitelbiztosítás pedig egyfajta védelmet nyújt a cégeknek.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
házaspár