Bank

Óriási károkat okoz a gazdáknak a megroggyant húsipar

Portfolio
Annak ellenére, hogy a gabonaágazat a jelenlegi gazdasági helyzetben is viszonylag stabil lábakon áll, itt sem kerülhetők el a vevők fizetésképtelenségéből eredő károk, amelyek olyanok, akár a földrengés: relatíve csekély a valószínűségük, de hatalmas rombolással járnak. A legnagyobb kockázatot a gabonaágazat számára a belföldi húsipar jelenti, az ágazat fizetésképtelenségből eredő károk közel feléért ez a szegmens okolható. Az Euler Hermes várakozásai szerint fellélegzésre ebben az évben sem lehet számítani, többek között azért, mert a belföldi fogyasztás gyenge és az exportpiacokon is magasak a kockázatok.
Az agrárágazat teljes vertikuma - a mezőgazdaságtól kezdve az élelmiszeripari feldolgozásig és nagykereskedelemig - jelentős részarányt képvisel az Euler Hermes portfoliójában: értékben minden ötödik euró ebben a szektorban kerül biztosításra. Ha éves összehasonlításban vizsgáljuk, a vertikumba tartozó ágazatok biztosított vevőállománya jelentős bővülésen ment keresztül. Idén januárra a 2010-es évhez képest megduplázódott hazánkban a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek biztosított vevőkövetelése - mondta el Harsányi Gábor az Euler Hermes piacelemzője. Habár a régiónk egészében is megfigyelhető a bővülés, annak dinamikája messze elmarad a magyarországihoz képest (az Euler Hermes által definiált Northern Europe régió 14 országot, köztük Magyarországot foglalja magába), még jobban kihangsúlyozva ezzel a hazai agrárium jelentőségét.

Óriási károkat okoz a gazdáknak a megroggyant húsipar
A húsipar jelenti a legnagyobb kérdőjelet

Egyik friss elemzésében az Euler Hermes a mezőgazdasági-élelmiszeripari szektoron belül tüzetesebben vizsgálta a gabona-, táp- és takarmánykereskedelmet, aminek apropóját a húságazat jelenlegi, kritikus helyzete adta. Ha a láncolatot teljes egészében nézzük, az utolsó láncszem a húsipar, az első a gabona. A kérdés csak az, magával rántja-e a leggyengébb láncszem az egész ágazatot.

Egy hosszabb, tízéves időtávot tekintve a gabona-, táp, takarmányágazat hitelbiztosítással rendelkező szereplőinél tisztán körvonalazódik, hogy a behajtási fázisban levő késedelmes fizetések közel tizede (9%) nem hajtható be a vevőtől annak fizetésképtelensége miatt. Ha az összes ágazatot tekintjük (tehát nemcsak az agrárszektort, hanem az ipart, szolgáltatásokat stb.), akkor ez az arány talán nem is tűnik magasnak, ugyanis az Euler Hermes által kezelt behajtások 15%-a vált káreseménnyé a vizsgált időszakban. Ez azt mutatja tehát, hogy a gabonaágazatban a károk kevésbé gyakoriak. Megkönnyebbülésre azonban ez mégsem ad okot, ugyanis a károk átlagos értéke (8,3 millió forint) a vizsgált szektorban több mint duplája a teljes gazdaságban bekövetkezett károknak. A klasszikus földrengés-hasonlattal élve: lehet, hogy kisebb az esélye a káreseménynek, de ha az bekövetkezik, komolyabb következményekkel jár - tette hozzá Harsányi Gábor.

A gabonaágazat veszélyeztetettsége tipikusan lokális, kevésbé exportorientált: tíz kárból hét keletkezik Magyarországon. A külföldi partnerek fizetési fegyelmét tekintve a legkockázatosabb "dobogós" három helyezett pedig Olaszországban, Szlovákiában és Romániában találhatók. A fizetésképtelenségből eredő, Magyarországon keletkezett károk közel feléért a húsipar a felelős, azonban ez nem új keletű jelenség, már tízéves időtávra visszatekintve is ez látható. A gabonaágazatot sújtó összes kár több mint harmada (36%) a sertéstenyésztésből ered, ami sajnálatosan jól tükrözi a sertéságazat kritikus helyzetét.

Káresemény az áruhitel-biztosításban
Az áruhitel-biztosítás során a káresemény a vevő fizetésképtelenné válásának időpontját jelenti. A káreseményt jellemzően megelőzi a fizetési késedelem időszaka, vagyis a számla fizetési határidejének lejártát követő időtartam. A késedelmes fizetés időszakában követelésbehajtással próbálja a hitelbiztosító vagy más követeléskezelő cég a biztosított kintlévőségeit a vevőtől beszedni. A behajtás tárgyalásos, illetve jogi úton zajlik (természetesen nem a filmekből ismert, lesötétített autókkal közlekedő erőemberek "segítségével"). Amennyiben egy előre meghatározott időn keresztül sikertelen a behajtás, a hitelbiztosító fizetésképtelennek minősíti az adóst és kimondja a káresemény bekövetkeztét, majd kifizeti a károsultnak a szerződés szerinti kártérítést. Káresemény bekövetkezhet akkor is, ha nem történt késedelmes fizetés, viszont az adós tevékenysége megszűnik (például felszámolási eljárást indít ellene más hitelezője).


A másik oldalról nézve, ha szakad az első láncszem és maga a terménykereskedő kerül bajba fizetésképtelensége révén, a tartozásait továbbgörgetve három másik ágazatot fenyeget leginkább. Ezek a pénzintézetek, az üzemanyag-kereskedelmi cégek és a vegyipart képviselő műtrágya-gyártók és -forgalmazók. A pénzintézetek felé a tárgyieszköz-finanszírozásnak, vagyis jellemzően a gépekre felvett hiteleknek a törlesztése marad el, míg az üzemanyag-kereskedő cégek, töltőállomás-hálózatok gyakorlatilag minden olyan ágazatban jelentős kockázatnak vannak kitéve, ahol árumozgás zajlik. Esetükben a ki nem fizetett üzemanyagkártyákon halmozódnak fel a behajthatatlan követelések. E három szektorban keletkezett a gabonaágazat nemfizetéséből eredő károk kétharmada.

Vissza a jövőbe! - Előrevetíthető kockázatok az ágazatban

A vevők kockázatosságának szempontjából az idei év sem hozhat fellélegzést - véli Harsányi Gábor. Annak ellenére, hogy történtek pozitívumok az ágazat egészére nézve (például a fordított áfa bevezetése) és amellett, hogy márciustól életbe lép a fizetési késedelmekkel szemben fellépő uniós irányelv, továbbra is számítanunk kell a késedelmes fizetések és a nemfizetések kockázatának további fokozódására. A "tankönyvinek" tekinthető, állandó veszélyforrások (pl. az időjárás alakulása) mellett jelentősebb veszélyforrások lehetnek a következők.

A húsipar sorsa még mindig kérdőjeles annak ellenére is, hogy a kormányzat stratégiai ágazatként tekint a szektorra. A takarmányárak emelkedése, az olcsón importált, gyenge minőségű tömeghús és a kiskereskedelem, a lakossági fogyasztás bővülésének várható elmaradása gyengítik az ágazatot. Az exportkockázatok tekintetében egyre erősebben szólnak a vészharangok Olaszország esetében. Végül, de nem utolsó sorban a forint volatilitása kedvezőtlenül hat a szektorra az import drágulásán (inputanyagok, üzemanyag) keresztül, de az árfolyam ingadozása az exportot is nehezen tervezhető teszi.

Óriási károkat okoz a gazdáknak a megroggyant húsipar
A kockázatok kivédése azonban nem lehetetlen és a hitelbiztosítás révén ma már nem is luxus. A biztosítás egyrészről megóvja a cégeket a károktól, hiszen ha bekövetkezik a káresemény, a biztosító a szerződés szerint téríti a kárt, de ami még talán ennél is fontosabb, hogy a hitelbiztosító a komplex cégminősítési rendszerén és a kockázatértékelési eljárásai során már előre jelzik a biztosítottnak azt, ha egy vevője problémássá válhat, a káresemény így könnyebben elkerülhető.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok