Bank

Ekkora különadót fizetnek idén a magyar bankok

Portfolio
A tavalyi 99 milliárd forinttal szemben idén körülbelül 102 milliárd forintnyi banki különadót fizet be a költségvetésbe a nyolc magyar nagybank, leányvállalataikkal együtt pedig a tavalyi 118 milliárddal szemben 121 milliárd forint lehet a befizetésük - derül ki a Portfolio.hu év eleji felméréséből. A növekmény egy tavalyi jogszabály-változásra vezethető vissza.
Az évi mintegy 13 milliárd forintot kitevő hitelintézeti járadékon túl idén már második alkalommal kell befizetniük a magyar bankoknak az Orbán-kormány által tavaly bevezetett bankadót is. Az adóalap számításánál továbbra is a bankok 2009-es mérlegfőösszegét kell figyelembe venni, a tavalyihoz képest több változás is történt azonban:

1. A bankadó alapjából (módosított mérlegfőösszeg) a tavalyihoz képest levonásra kerülnek bizonyos tételek (döntően az EU-s leányvállalatok felé fennálló követelések), ezek azonban a bankok jó része esetében nem jelentenek számottevő változást az adófizetési kötelezettségben és a várható költségvetési bevételben sem. Ahol viszont könnyebbséget jelent (OTP, MKB), ott a kulcs növekedése ezt jórészt elviszi.

2. Az adó kulcsa a tavalyihoz hasonlóan sávos maradt, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15%, efölött azonban a tavalyi 0,50%-ról 0,53%-ra nőtt az adó kulcsa. Ezt a változást vélhetően az indokolta, hogy a korábban várt 187 milliárd forinttal szemben 181,8 milliárd forint bevételt jelentett a pénzügyi szervezetek különadója a költségvetés számára.

3. A tavalyi két egyenlő részlettel (határidők: szeptember 30. és december 10.) szemben idén négy egyenlő részletben (határidők: a negyedévek utolsó hónapjának 10. napja) kell befizetniük a bankadót.

4. Egy 30%-os eredményarányos ún. hitelintézeti különadót is kivet az idei évtől az állam a bankokra, ez azonban nem lehet nagyobb az eddig érvényben lévő különadónál, és levonható is belőle. A hitelintézeti különadó ezért csak számviteli és jogi értelemben releváns, a különadófizetési kötelezettség összegére nincs hatása az egyes bankoknál. A banki különadóhoz hasonlóan levonható az adó összege a társasági adó alapjából.A Portfolio.hu felméréséből kiderül: a változások a legtöbb nagybank esetében néhány százmillió forintos növekményt okoznak az adófizetési kötelezettségben. A legtöbbet idén is az OTP fizeti, ám a nagybank kötelezettsége vélhetően nem nő számottevően (ezzel kapcsolatban pontos adatot még nem adott ki a bank), köszönhetően az adóalapban bekövetkezett változásnak. Tavaly a bankcsoport 36,1 milliárd forintos banki különadója mellett további 6,6 milliárd forintot fizetett be járadék formájában.

Ekkora különadót fizetnek idén a magyar bankok
Amint arról a Portfolio.hu már többször beszámolt, január 1-jével Európa több országában is bevezetettek egyfajta bankadót, ennek kulcsa és adóalapja azonban országonként eltérő, összege pedig GDP-arányosan jóval kisebb, mint a magyarországi bankadó.Magyarországon kívüli régiós országok, például Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország, Szlovákia és Bulgária is eljátszottak már a bankadó bevezetésének gondolatával. Néhány országban még nem került le a napirendről a kérdés, úgy tűnik, egy egységes európai bankadó bevezetését várják. Ennek alkalmazásáról, illetve a bankadók harmonizálásának szükségességéről legutóbbi budapesti látogatásán az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso is beszélt. A szükséges döntések ebben az évben megszülethetnek az EU-ban.

Ekkora különadót fizetnek idén a magyar bankok
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üres pénztárca