Bank

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!

Kettészakadt bankrendszerről, százmilliárdos veszteségekről, erőltetett leépítésekről írtunk évekig a magyar nagybankok éves teljesítménye kapcsán. Ennek vége: 2017 a hitelezés fellendülését és a hazai bankszektor történetének legnagyobb nyereségét hozta. Most röviden bemutatjuk, mit tudunk eddig az egyes nagybankok tavalyi teljesítményéről, közelgő Hitelezés 2018 konferenciánkon pedig e bankok vezetői is megszólalnak.
Már csak három hét, jelentkezzen most a konferenciára!


Cikkünket disclaimerrel kell kezdenünk: a CIB Bank kivételével még egyik hazai nagybank sem tette közzé auditált éves beszámolóját, az OTP esetében is az előzetes tőzsdei beszámoló érhető el. A felhasznált számok nemcsak előzetesek, de hiányosak is: az MKB és a Takarék Csoport még nem közölte számait, az Erste és az UniCredit esetében jórészt anyabanki táblázatokban szereplő (esetenként szintén hiányos) euróadatokra, a Budapest Bank, a K&H és a Raiffeisen esetében pedig sajtóanyagokra tudtunk támaszkodni. Az adatok minden nagybank esetében IFRS szerintiek, kivéve a magyar számvitelt követő Budapest Bankot.

Szokás szerint az OTP hazai tevékenysége érte el a legnagyobb profitot 2017-ben. A válságévekhez képest három meglepetés is akad a hetes listán: az Erste 60 milliárd forint körüli, a Raiffeisen 29 milliárdos és a CIB 25 milliárdos adózott eredménye alapján mondhatjuk, rá se ismerünk ezekre a bankokra, hiszen évekig masszív veszteség jellemezte őket.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
A tőkearányos megtérülés alapján a sokáig gyengélkedő Erste Bank kapaszkodott fel az élre. Évek óta stabil az OTP, K&H, a Budapest Bank és az UniCredit megtérülése is (utóbbi pontos ROE-jét még nem ismerjük), ugyanakkor a Budapest Banké és a magyar OTP-é elmarad a másik kettőétől. Az Erste, a Raiffeisen és a CIB esetében jóval alacsonyabb megtérülésre számítunk a következő évek átlagában, mint amit a tavalyi számokban látunk. Az átmeneti tételekről és a bankszektor éves teljesítményéről itt írtunk:

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Megváltozott mára a bankok bevételi szerkezete, és részben a kamatkörnyezet csökkenése (illetve a tranzakciós illeték 2013-as megjelenése) miatt eltolódott a hangsúly a kamatbevételektől a díj- és jutalékbevételek felé. Különösen az erős vállalati üzletággal rendelkező bankoknál van így. A CIB esetében már nagyobb a díj- és jutalékbevételek súlya a kamatbevételeknél, és közel áll ehhez a Raiffeisen és az Erste is.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Sokszor leírtuk már, hogy a kimagaslóan jó 2017-es eredmények általában nem fenntarthatók, mégpedig azért, mert az előző évhez hasonlóan a tavalyi év a korábban megképzett céltartalékok visszaírásának az éve volt, és ez csak átmeneti eredményjavító tényező. A zéró közeli kockázati költséggel bíró UniCredit kivételével mindegyik bank nettó céltartalék-visszaíró volt. A Raiffeisennél és a CIB Banknál volt ennek a legnagyobb a súlya az eredményben, náluk óriási jelentősége lesz a következő években a hatékonyságjavításnak, immár elsősorban a bevételek növelésén keresztül.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Bár a mérlegfőösszegben volt egy kis vetélkedés az elmúlt években a K&H és az UniCredit között a második helyért (a tavalyi győztest épp nem tudjuk eldönteni, mert az UniCredit adatát még nem tették közzé), a hitel- és betétállomány alapján egyértelműen a K&H áll a második helyen az OTP után.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
A CIB bruttó hitelállománya kivételével gyakorlatilag mind a hét nagybank növelte tavaly a méretét (immár a CIB nettó hitelállományának a zsugorodása is megállt). A legnagyobb mérlegfőösszeg-növekedést az OTP, a K&H és valószínűleg az Erste Bank érte el tavaly, a betétgyűjtésben is ők jeleskedtek. A hitelezésben a Budapest Bank nyújtott kiemelkedőt, majd az Erste és a K&H következik.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Végezetül néhány kiemelt folyamat a bankok éves eredményéből:

OTP Core

  • A 38%-os tavalyi profitnövekedésben az effektív társasági adóterhelés csökkenése nagy szerepet játszott.
  • Az éves működési eredmény 5%-kal nőtt, főleg a 9%-kal növekvő nettó díjbevételek hatására.
  • Az éves nettó kamatmarzs ugyan 27 bázisponttal szűkült, ám a nettó kamateredmény stabil maradt (-0,7%).
  • A működési költségek 2%-kal nőttek.
  • A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya fokozatosan tovább csökkent, a teljesítő hitelállomány növekedési üteme 2017 egészében 11%-ra gyorsult a 2016-ban látott 5%-os (AXA hatás nélküli) árfolyamszűrt növekedés után.
  • Kiemelkedő volt a fogyasztási (+25% y/y) és a corporate hitelek (+20%) dinamikája, az új jelzáloghitel folyósítások kumuláltan 30%-kal nőttek.

K&H

  • A bank 18%-os éves emelkedést könyveltek el a Visa-részvények 2016-os értékesítésének eredménye nélkül az adózás utáni eredményben.
  • A vállalati és a lakossági üzletágban is 10,5%-os hitelpiaci részesedést értek el, miután csaknem megduplázták új hitelkihelyezésüket.
  • A bank növekedése organikus volt: tavaly 60 000 fővel nőtt az ügyfélszám, ebből közel 23 000 a 30 év alatti fiatal generációból érkezett.
  • Hosszú évek után először a hitelállomány növekedése (+9%) meghaladta a betétekét (+7%), így a hitel-betét arány 60,5%-ról 61,2%-ra emelkedett.
  • A jelzáloghitel-kihelyezések bővülése 32%, a személyi hiteleké 65%, a vállalati hiteleké 134% volt a banknál.
  • Amennyiben a Budapest Bank eladó lesz, szívesen megvizsgálják a vétel lehetőségét.

Erste

  • Adózás előtti eredményük több mint 27 százalékkal nőtt tavaly.
  • A profit bővüléséből több mint 10 milliárd forintot magyaráznak egyszeri tételek, a portfolió minőségének javulásával jelentős volt a céltartalék-felszabadítás, miközben
  • A sikeres Citibank akvizíció nyomán növekedett a működési eredmény és jelentősen csökkent - 60 százalék alá mérséklődött - a korrigált költség-bevétel arány.
  • A jelzáloghitelek folyósítása az év egészét tekintve mintegy a harmadával volt nagyobb a 2016-os értéknél, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében 44 százalékkal nőtt az értékesítés a megelőző évihez képest.
  • A vállalati üzletág kiugró növekedését az új kihelyezések robosztus bővülése magyarázza: a folyósított nagyvállalati hitelek értéke csaknem a duplája volt az előző évinek, a kis- és középvállalati szegmensben az új kihelyezések volumene több mint a harmadával emelkedett. A teljesítő vállalati hitelek állománya az év egészében 30 százalékkal nőtt.
  • A magyar csoport által kezelt vagyon 32 százalékkal növekedett az elmúlt évben.

Raiffeisen

  • Történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben a magyar Raiffeisen. A 28,5 milliárd forintos adózás utáni eredmény több mint a fele a céltartalék-visszaírásoknak köszönhető.
  • A betéti oldalon elszenvedett kamatmarzs-szűkülés negatív hatását felülmúlta a hitelezésből fakadó bevételnövekedés.
  • Több mint duplájára nőtt a személyi kölcsönök, és 87%-kal emelkedett a jelzáloghitelek folyósítása a tavalyi évben annak eredményeként, hogy a korábbi passzivitás után tavaly már nagy hangsúlyt fektettek a lakossági hitelezésre is.
  • Több mint 40%-kal (133-ról 77 milliárdra) csökkentette nem teljesítő hitelállományát a bank a tavalyi évben, így már 8% alatt van a nem teljesítő hitelek aránya (volt egy nagyobb lakossági eladásuk is 2017 második felében, de főleg kisebb csomagokat adtak el).
  • Három egyedi tételtől eltekintve kevesebb mint 2%-os költségnövekedés történt a banknál, ezekkel együtt viszont 12%-kal emelkedett a költségszint.

CIB

  • A nettó kamatbevételek csaknem 5 milliárd forinttal 21,3 milliárd forintra csökkentek a társaságnál, most már elsősorban nem a hitelállomány, hanem a kamatmarzs szűkülése miatt.
  • Eközben a nettó díj- és jutalékbevételek nagyjából stagnáltak a banknál, csakúgy, mint a kereskedési tevékenység eredménye,
  • Más sorokon viszont nagyot nyert a bank, hiszen működési költségeit 3 milliárd forinttal 47,5 milliárd forinttal tudta csökkenteni egy év alatt, a bankadó több mint 1 milliárd forinttal csökkent a társaságnál, a legnagyobbat pedig a nettó hitelezési céltartalék-visszaírásokon nyerte, ami 7 milliárd forinttal volt több (11,7 milliárd), mint egy évvel korábban.
  • Összességében a bank adózás előtti eredménye a 2016-os 15,4 milliárd forintról 27,1 milliárdra emelkedett, ami az egy évvel korábbi 12,0 milliárd több mint duplázódását, 24,6 milliárd forintra emelkedését jelenti az adózás utáni nyereség soron.
  • A bank bruttó hitelállománya ugyan még némileg csökkent 2017-ben, a nettó hitelállomány minimálisan ugyan, de már növekedett tavaly a betétállomány 2,1%-os és a mérlegfőösszeg 3,3%-os bővülése mellett. A nettó hitelállomány és a mérlegfőösszeg zsugorodásának megállása sok éves negatív tendencia végét jelenti a CIB Banknál.
  • 2017-ben lezárult a CIB Csoport négyéves stratégiája, melynek fókuszában a nyereséges működés, a piaci részesedés növelése, a nem teljesítő portfólió leépítése és a digitalizáció felgyorsítása álltak.

Budapest Bank

  • Az adózott eredmény a 2016-os 13,1 milliárd forintról 14,6 milliárdra emelkedett tavaly, elsősorban a hitelállomány bővülésének köszönhetően.
  • A Budapest Bank mérlegfőösszege 3,5%-kal 1034 milliárd forintra, nettó követelésállománya 13,5%-kal 671 milliárd forintra emelkedett 2017-ben.
  • A lakossági hitelállomány 4,6%-kal 355 milliárd forintra emelkedett, ami az új hitelkihelyezés dinamikus bővülésének köszönhető: 63%-kal több jelzáloghitelt és 66%-kal több személyi kölcsönt helyeztek ki (előbbiben nem sikerült a tervezett duplázás, 28,5 milliárdos új kihelyezést értek el). 30%-kal bővült az autóhitelezés, és 90 ezer új hitelkártyát bocsátott ki a bank.
  • A vállalati üzletágban a hitel- és lízingállomány szintén a piaci átlag felett, 13%-kal 411 milliárd forintra nőtt, a leszerződött hitel- és lízingállomány 618 milliárd forintra emelkedett.
  • A tavalyi eredményt javította egy 2,1 milliárd forintos egyszeri céltartalék-visszaírás (ez az egyszeri tétel nem éri el a tavalyi eredmény 15%-át).
  • A bank működési költségei 44 milliárd forint környékén stagnáltak.


Már csak három hét, jelentkezzen most a Hitelezés 2018 konferenciára!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp