Soha nem látott számok a babaváró hitelről: amit tudunk, és amit nem is sejtünk róla
Bank

Soha nem látott számok a babaváró hitelről: amit tudunk, és amit nem is sejtünk róla

Portfolio
Egy év sem telt el azóta, hogy elindult a babaváró hitel Magyarországon, a CSOK után máris a legismertebb családtámogatási formává vált. Ha 10 milliós, kamatmentes és szabad felhasználású hitelről van szó, akkor az érdeklődők 55-60 százaléka azonnal valamilyen lakáscélban gondolkodik, a hitelfelvevők egynegyede pedig befektetné az összeget. A Portfolio megbízásából a Gemius által elvégzett reprezentatív internetes kutatás eredményeit mutatjuk most be a babaváró hitellel kapcsolatos lakossági attitűdökről.

Felvennéd a babaváró hitelt? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az átfogó, reprezentatív felmérést 2048 internetező részvételével még március 3-a és 11-e között végezte el a Gemius, a koronavírus-járvány megérkezése miatt azonban nem a Portfolio április 1-jére tervezett Hitelezés 2020 konferenciáján, hanem annak online lakossági alkalmán, május 19-én, kedden mutatta be Baittrok Borbála, a cég tanácsadói üzletágvezetője. Most a felmérés legérdekesebb eredményeiből szemezgetünk. 

Tudósításunk az online konferenciáról:

Először is arra voltunk kíváncsiak, hogy maga a koncepció mennyire vonzó egy átlagos magyar felnőttnek: kiderült, hogyha 10 milliós, szabad felhasználású, ráadásul kamatmentes és feltétel nélküli hitelről lenne szó 20 évre, akkor egy ilyen hitelt az internetezők 37%-a fel is venne. Népszerű dolog tehát egy ilyen termék bevezetése, hálás feladat lehet hozzá állami célt (jelen esetben gyermekvállalás-ösztönzést) társítani. 58% azok aránya, akik egy ilyen hitelt, ha jogosultak lennének rá, valamilyen lakáscélra használnának fel. Több mint egynegyed a befektetők és kevesebb mint egytized a hitelkiváltók aránya. 

Ismert családtámogatási formáról van szó: az összes megkérdezett 89%-a hallott már a babaváró hitelről, csak a CSOK előzi meg a maga 92%-ával. A legkevésbé a jelzáloghitel- és diákhitel-elengedés él az emberek tudatában, valószínűleg többen vannak e támogatások jogosultjai, mint az ismerői.

 A babaváró hitelről is csak az összes megkérdezett 23%-a vallotta, hogy tájékozott vele kapcsolatban. Azok közül, akik legalább egy támogatási formát ismernek, 17% mondta azt, hogy a babaváró hitel a legjobb családtámogatási forma, messze a CSOK 33%-a mögött.

Egy valamiben azonban élen jár a babaváró hitel: 7%-os arányban erről mondták a legtöbben azt, hogy igénybe szeretnék venni (a CSOK 2015 óta elérhető, ez magyarázhatja, hogy a második helyre szorult). Érdekesség, hogy az újautó-támogatás a CSOK (31%) és a babaváró hitel (23%) után a harmadik legismertebb családtámogatási forma (15% tájékozott róla), de ezt tartják a legkevesebben (3%) a legjobb családtámogatási intézkedésnek.

 Az összes válaszadó 92%-a egyébként még egyik családtámogatás sem vette igénybe, és 47%-nak a babaváró hitelről sincs elég információja ahhoz, hogy véleményt alkosson róla. Hízelgő viszont a termékre nézve, hogy csak 10% ítéli igazságtalannak. Úgy tűnik, minél jobban ismeri valaki a babaváró hitelt, annál jobb a véleménye róla: ismerői 77%-ban egyértelműen pozitív véleményt alkottak róla.

10-ből 6-an nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nem vagy alig ismerik a babaváró hitel feltételeit, a 41 évnél fiatalabb 931 válaszadó között viszont jól mérhető volt azok aránya, akiket motivál a hitel a gyermekvállalásban: 20% az „inkább ösztönöz”, 4% a „nagyon ösztönöz” válaszra kattintott.

Amikor konkrétan kérdeztünk rá a babaváró hitel feltételeire, akkor kiderült, hogy a teljes népességben elenyésző, mintegy 5% lehet azok aránya, akik a konstrukció minden feltételével tisztában vannak. A legismertebb tulajdonság a teljes tartozáselengedés 3 új gyermek esetén, a legkevésbé ismert pedig az, hogy a legtöbb banknál nincs felhasználási célra vonatkozó korlátozás. Ami a törlesztőrészletet illeti, 45% válaszolta meg helyesen, hogy az induló havi teher egy 10 milliós és 20 éves babaváró hitel esetében 40 és 60 ezer forint között van, ugyanennyien 40 ezer forintnál kisebb törlesztőrészletet feltételeztek az első 5 évben.

A babaváró hitel gyengeségeiről azokat kérdeztük meg, akik saját válaszuk szerint legalább közepesen jól ismerik a terméket. A legtöbben azt jelölték meg hátránynak, hogy kiszámíthatatlan, 5 év múltán mi történik (ez persze akkor van így, ha nem jön a baba), de sokan kifogásolták azt is, hogy csak házaspárok, illetve hitelképes párok élhetnek vele. A házassági feltételt kifogásolók között a fővárosiak és a megyeszékhelyen élők voltak felülreprezentálva.

Végezetül azt az 56 főt is megkérdezte a felmérés, akik már felvették a babaváró hitelt. Kiderült: 56% vette igénybe elsősorban valamilyen lakáscélra, 24% pedig befektetésre, ami összhangban van a teljes népesség attitűdjével. Magasabb viszont a hitelkiváltást és az autóvásárlást választók aránya. Érdekesség, hogy a befektetők 60%-a a MÁP+, 9%-a a PMÁP lakossági állampapírt választotta.

A bankoknál tapasztalt jelenséggel jól összecseng, hogy a válaszadók 32%-ánál már meg is érkezett a hitelfelvétel óta a baba, 17%-nál pedig 12 hétnél idősebb magzatról van szó, vagyis a hitelfelvevők csaknem fele már élni tud(ott) a 3 évre szóló törlesztés-felfüggesztés lehetőségével.  A válaszadók 41%-a 5 éven belül számít arra, hogy babája érkezik, ezek 64%-a nem tart attól, hogy nem születik gyermeke, 31%-uk kicsit igen, 6%-uk viszont nagyon.

Érdekes, mit tennének a babaváró hitel felvevői, ha nem születne gyermekük 5 éven belül. 35% azt mondta, egy alacsonyabb kamatozású hitelből majd végtörleszti a babaváró hitelt, 31% tovább törlesztene a magasabb kamatozással, 18%-nak nincs elképzelése (elismeri, hogy törlesztési nehézségbe kerülhet), 15% pedig az erre az esetre megképzett befektetéséből tervez végtörleszteni.

Felvennéd a babaváró hitelt? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Hízelgő egyébként a bankokra nézve, hogy a hitelfelvevők 79%-ának nem volt nehézsége a hitelfelvétellel, 56% pedig úgy vette fel a hitelt, hogy nem egy másik, tervezett hitelfelvételt helyettesített vagy egészített ki vele. Rajtuk kívül 28% lakáshitel helyett, 8% pedig lakáshitel mellett vette fel a babavárót.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp