A koronavírus idején is megugrott a magyar gazdagok vagyona
Bank

A koronavírus idején is megugrott a magyar gazdagok vagyona

Portfolio
A jelenleg rekordmagasságban kereskedett tőzsdeindexek mellet mindenképpen fontos szelektíven megközelíteni a kockázatosabb értékpapírokat, az ESG-befektetések pedig jó kiindulópontot jelenthetnek - mondta el a Portfolio-nak Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a privátbanki szektor az idei, nehezített környezetben is képes volt 7% feletti növekedést produkálni, mely növekedés jelentős hányadát a második negyedévben indult piaci erősödésből fakadó átértékelés adja.

Közeledünk egy igen mozgalmas év végéhez. Hogyan értékelné ügyfélszerzési és kezelt vagyon oldalról az idei évet, tudott érdemi bővülést mutatni a magyar privátbanki szektor? Ezek alapján milyennek látja a 2021-es évet?

Sajnos 2020 a pandémia éve, amelyet az „egészség mindennél előbbre való” gondolatok és tettek határoznak meg. A szektor ebben a környezetben is képes volt dinamikus, 7% feletti növekedést produkálni, mely növekedés jelentős  hányadát a második negyedévben indult piaci erősödésből fakadó átértékelés adja.

Elsőre talán meglepő, de tény, hogy az akvizíciók a karantén idején sem álltak le.

2021-re a klasszikus akvizíciós tevékenység terén jóval több lehetőséget, a piacon – az extrém értékeltségek miatt – legalábbis konszolidációt várunk.

Melyek a privátbanki vagyonkezelés előtt álló legnagyobb kihívások rövid távon?

Három célkitűzés teljesítése jelent kihívást. Először: folyamatosan tovább erősítjük a befektetési tanácsadási képességünket valamint a termék- és piacismeretünket. Ezzel párhuzamosan értékesítői empátiánkat is erősítjük – ezt egy digitális megoldással is támogatni fogjuk – annak érdekében, hogy racionális tettekké formáljuk a befektetők érzelmi alapú döntéseit.

Másodszor: 2021-ben bevezetjük a privátbanki ügyfelek speciális igényeihez igazított új portfoliókezelési megoldásunkat. Harmadszor: a családi vagyonkezelés és -tervezés kiterjesztése és hosszú távú fejlesztése érdekében mélyítjük privátbankáraink és ügyfeleink együttműködését.

Piaci szakértők szerint a digitalizáció a tömeges lakossági kiszolgálás után a privátbanki szolgáltatásokat is eléri. Kiválthatják a legmagasabb színvonalú szoftverek a személyes tanácsadást?

Válaszom egyértelműen nem. A privátbanki kiszolgálás esszenciája a személyes kapcsolat, az ügyfél igényeihez való maximálisan finomhangolt alkalmazkodás, számtalan esetben a napi pénzügyi döntések keretein messze túlmutató együtt gondolkodás. A privátbank esetében a kizárólag digitális úton történő kapcsolattartás pont azt az emberi dimenziót redukálja nullára, amely a privátbanki szolgáltatás legnagyobb értéke.

Milyen szektorokat, befektetési lehetőségeket ajánlanák most ügyfeleiknek, akik az állampapírnál magasabb kockázatot is hajlandóak vállalni?

A jelenleg rekordmagasságban kereskedett tőzsdeindexek mellet mindenképpen fontos szelektíven megközelíteni a kockázatosabb értékpapírokat. Mi nagyon örülünk az ESG befektetések (az ESG a környezet- és társadalomtudatos, etikusan irányított cégek értékpapírjainak angol rövidítése) egyre növekvő térnyerésének. Ezen befektetések esetében, a dedikált befektetési alapok szűrésének köszönhetően, megfelelően átvilágított cégekben szerezhet a befektető kitettséget. Ezek az alapok több szektorból is választanak, így növelve a portfolió diverzifikáltságát.

A közelmúltban publikált tanulmányok rámutatnak, hogy az ESG értékpapírok hozama szinte minden piaci környezetben felülteljesít

– emelkedésben élen jár, esésben mérsékeltebben gyengül – illetve jóval kevésbé kitett az úgynevezett „fekete hattyú” kockázatnak, a ritkábban bekövetkező, de nagyon jelentős áreséseknek.

Mit tanácsolnak azoknak az ügyfeleknek, akik tartanak a forint további gyengülésétől?

A Danube Capital R&A – az MKB Bank elemző cégének – véleményét osztva nem vízionálunk jelentős forintgyengülést a jövő évben. Ezzel együtt hangsúlyosan javasoljuk, hogy akinek tervezhető jövőbeni kiadása lehet devizában – legyen ez egy külföldi út, a gyerekek tandíja, vagy akár ingatlan vásárlása – az az éppen aktuális árfolyamtól függetlenül fedezze ezt le, azaz már ma szerezze be az ehhez szükséges külföldi pénzeszközt.

A véleményünk az, hogy egy nem optimális pillanatban történt, esetleg későbbi bosszúságot okozó, de az ügyfél által felügyelt körülmények közepette történt devizaváltás még mindig jobb, mint egy utolsó pillanatban, piaci kényszerhelyzet nyomása alatt történő rendkívül kedvezőtlen konverzió.

A cikk megjelenését az MKB Bank támogatta.

Címlapkép: MKB Bank

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Sberbank orosz bank szankció