Befektetés

Mit várnak a profik 2015-re?

Sok változás volt idén a befektetési alapok piacán, így év végi felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy az alapkezelők szerint melyek voltak az elmúlt év és melyek lesznek a következő év legnépszerűbb és legjobban teljesítő alapkategóriái. Hogyan látják ők a saját és az alapkezelői piac növekedési lehetőségeit, és melyek lesznek a leggyorsabb növekedés elé néző ügyfélszegmensek 2015-ben? Érdekes jelenség, hogy az alapkezelők szerint az állampapírok legalább olyan népszerűek lesznek jövőre, mint a befektetési jegyek, de úgy tűnik, a részvények továbbra sem örvendenek majd nagy népszerűségnek a lakosság körében.
Ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio soron következő Befektetés 2015 konferenciáján.



Év végi alapkezelői felmérésünkben 9 alapkezelő vett részt, amelyeknél a kezelt összvagyon mértéke meghaladja 3600 milliárd forintot. A BAMOSZ tagok által kezelt összvagyonnak a felmérésben résztvevő alapkezelők a 66 %-át fedik le. A kezelt összvagyon mértékében jelentős vagyongyarapodás figyelhető meg: 2014-re 28,5%-kal nőtt a felmérésben résztvevő alapkezelőknél lévő vagyon egy év leforgása alatt.

Mit várnak a profik 2015-re?
A felmérésben kíváncsiak voltunk arra, hogy tőkebeáramlás alapján az alapkezelők szerint melyek voltak a legnépszerűbb alapkategóriák ebben az évben és várható-e ebben változás 2015-ben? A válaszok alapján azt mondhatjuk, hogy igen. Az alapvető tendenciák úgy tűnik, jövőre is megmaradnak, azonban nagyobb arányú tőkekoncentráció várható a vegyes és az abszolút hozamú alapoknál, emellett előtérbe kerülhetnek az ingatlanalapok is. Az ebben az évben lezajló folyamatokkal egybevág, hogy a pénzpiaci alapokat egyik alapkezelő sem gondolja népszerű befektetési lehetőségnek a következő évben, de a kötvényalapok attraktivitása is hasonlóan csökkenő tendenciát mutat.

Mit várnak a profik 2015-re?
Míg hozam alapján 2014-ben a kötvény, részvény és abszolút hozamú alapok teljesítettek a legjobban az alapkezelők szerint, addig ez a jövőben a vegyes és az abszolút hozamú alapokra lesz igaz. A kötvényalapok várható hozamuk alapján is vesztenek majd népszerűségükből 2015-ben, ami többnyire annak tudható be, hogy a továbbra is nyomott kamatkörnyezetben még a hosszú kötvények sem tudnak vonzó hozamokat felmutatni.

Mit várnak a profik 2015-re?
Az összesített válaszok alapján az alapkezelők döntő többsége (közel 45%) a következő egy évben 8-12%-os növekedést vár el a saját és a piaci vagyon tekintetében is, míg a válaszadók ugyanekkora hányada szerint a teljes paci vagyon csupán 4-8%-kal nő jövőre. A felmérésben résztvevők közül csak egy alapkezelő gondolta úgy, hogy 16%-ot meghaladó lesz a saját vagyonának gyarapodása 2015-ben.

Mit várnak a profik 2015-re?
Amikor arról kellett döntést hozniuk az alapkezelőknek, hogy a következő három év távlatában milyen vagyonnövekedést tartanak reálisnak, már óvatosabb becsléseket kaptunk. A válaszadók több mint 33%-a továbbra is úgy gondolja, hogy a saját és a teljes piaci vagyon is 8-12%-os növekedést tud produkálni a következő három évben, azonban közel 45%-uk reálisabbnak lát egy 4-8%-os növekedést a saját vagyonban, és több mint 33% szerint ez a növekedési ütem jellemzi majd a teljes piaci vagyongyarapodást is. Ugyanakkor voltak olyan alapkezelők is, amelyek hosszabb távon is elképzelhetőnek tartanak egy 12-16%, de még egy 16%-ot meghaladó növekedést is.

Mit várnak a profik 2015-re?
A felmérésben arra is kerestük a választ, hogy az alapkezelők szerint 2015-ben mely ügyfélszegmensek néznek a legnagyobb növekedés elé. A többség (47,1%) szerint a prémium banki ügyfélszegmensre vár nagyobb növekedés, de sokan látnak még potenciált a privátbanki szegmens előretörésében is.

Mit várnak a profik 2015-re?
Abban, hogy melyek lesznek a legnépszerűbb termékek a teljes megtakarítási piacon a következő 12 hónapban, nagy volt az egyetértés: egyaránt nagy népszerűség övezi majd az állampapírokat és a befektetési jegyeket is (az összesített válaszok 24-24%-a esett erre a két befektetési lehetőségre). Az alapkezelők szerint a harmadik legnépszerűbb megtakarítási termék a biztosítás, és csak a sor legvégén kullognak majd a részvénytípusú befektetések.

Mit várnak a profik 2015-re?

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
urán