Átmenetileg nem vásárolható az egyik legnagyobb magyar ingatlanalap – De mi áll a háttérben?
Befektetés

Átmenetileg nem vásárolható az egyik legnagyobb magyar ingatlanalap – De mi áll a háttérben?

Portfolio
Elérte a forgalmazási maximumot a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozata, ezért az MNB ajánlásának eleget téve a sorozat elérhetősége egyelőre szünetel, vagyis a befektetők most egy darabig nem tudnak ebből a sorozatból vásárolni. A visszaválthatóság nem korlátozott, az alapba korábban befektetők továbbra is bármikor hozzájuthatnak a megtakarításaikhoz.

Elérte az MNB által meghatározott forgalmazási küszöböt a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozata, ez azt jelenti, hogy egy ideig a befektetők nem tudják megvásárolni

a kezelt vagyonát tekintve harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap érintett sorozatát. A szüneteltetés csak a vételi lehetőség átmeneti megszűnését jelenti, az alapba korábban befektetők továbbra is visszaválthatják a befektetési jegyeiket.

Ahogyan arról korábban több cikkünkben is beszámoltunk, 2019. május 15-tel kell megfelelni az MNB ingatlanalapokra vonatkozó ajánlásának, amelynek lényege, hogy az újonnan kibocsátott ingatlanalapok és sorozatok esetében T+180 napra nőtt a visszaváltási idő, szemben a piacon korábban bevett T+3 munkanapos gyakorlattal. Ez azt jelenti, hogy aki ingatlanalapot vesz és azt később visszaváltaná, 6 hónapot kell, hogy várjon a pénzére.

A meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden addigi alapra).

A fenti helyzet állt most elő a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozatánál, amely nem 180 napos visszaváltással működő befektetés, így erre is vonatkozik a forgalmazási megkötés.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a befektetők mindaddig nem tudnak az alap érintett sorozatából vásárolni, amíg a forgalmazási maximum elérése után legalább 2%-kal nem csökken a forgalomban lévő darabszám.

A korlátozás az eladási tranzakciókat nem érinti, ezért az alapban megtakarítással rendelkező befektetők nem szenvednek semmilyen hátrányt, hiszen bármikor hozzáférhetnek a pénzükhöz – emelték ki a Portfolio érdeklődésére a Diófa Alapkezelő szakértői.

Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója emellett elmondta, hogy amint újra rendelkezésre áll a kezelési szabályzatban meghatározott mennyiségű befektetési jegy, ismét el fogják indítani az értékesítést.  A szakértő rávilágított, hogy az eljárásrend értelmében legalább a kezelt vagyon 2%-ának értékéig kell elmozdulni a plafontól, ami jelenleg közel 5 milliárd forintot jelent. Amennyiben a befektetési jegyek darabszáma ezen szint alá csökken, az Alapkezelő újraindíthatja a forgalmazást.

A harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap

Az MPT Ingatlanalap a harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap az Erste Ingatlanalap és az OTP Ingatlan mögött, a június végi adatok szerint 263 milliárd forintos kezelt vagyonnal bírt. A sorozat kezelt vagyona az MNB szigorú előírásai ellenére is jelentősen nőni tudott az utóbbi 1-2 évben.

ingatlan3-611791

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy éves időszakban az alap „A” sorozata közel 14%-os hozamot ért el, nettó eszközértéke az elmúlt egy évben több mint 15%-kal gyarapodott. Az MPT Ingatlan I sorozata pedig ugyanezen időtávon 16,4%-os teljesítményt mutatott fel. Az ingatlanalapok első féléves teljesítményéről bővebben itt írtunk:

Lakossági, forintos ingatlanalapok 1 éves hozama*
Alap neve 1 éves hozam 
OTP PRIME Alap 17,90%
Raiffeisen Ingatlan A180 sorozat 17,41%
Raiffeisen Ingatlan A sorozat  17,31%
MPT Ingatlan Alap I Sorozat  16,38%
MKB Ingatlan Alap 16,15%
Erste Ingatlan Alap T180 sorozat 16,08%
Erste Ingatlan T sorozat 16,08%
OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja 15,95%
MPT Ingatlan Alap A Sorozat 13,97%
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap 13,44%
OTP Ingatlan 13,25%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap B sorozat 8,47%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap A sorozat  7,06%
Európa Ingatlan A sorozat 6,55%
Raiffeisen Ingatlan B sorozat  2,60%
Forrás: BAMOSZ, Portfolio *2023.08.15-ig

Más lehetőség is van

Nem a Diófa ingatlanalapjának „A” sorozata az egyetlen, amely a forgalmazási küszöb problémájával nézhet szembe, hiszen a „régi”, jellemzően T+3 napos sorozatokból az OTP-nél, az Ersténél, az MBH-nál vagy éppen a Raiffeisennél is találunk párat. Ráadásul az idén július elsejével bevezetett szociális hozzájárulási adó hatására ─ mely alól kivételt képeznek az ingatlanalapok ─, megélénkülhet a befektetői érdeklődés az eszköztípus iránt (igaz, erre egyelőre a BAMOSZ statisztikái alapján nem nagyon került sor). Ennek hatására elképzelhető, hogy a közeljövőben több hasonló termék forgalmazását is szüneteltetni fogják a bankok. Ugyanakkor egyre több alapkezelő jelenik meg a T+180 napos változattal, amely ugyanabból a portfólióból részesíti a befektetőket.

Bár a T+180 napos visszaváltású termékek értelemszerűen minimum féléves befektetést jelentenek, az alapkezelők törekednek arra, hogy versenyképessé tegyék ezeket a termékeket is: a Magyar Posta Takarék Ingatlanalap esetében például a hosszabb visszaváltású „I” sorozat díjterhelése alacsonyabb, mint az „A” sorozaté, miközben a mögöttes portfólió összetétele megegyezik, így az „I” sorozat magasabb a hozampotenciállal rendelkezik a befektetők szemszögéből (az I sorozatot a lakossági befektetők is megvásárolhatják).

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp