Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés
Befektetés

Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Már nagyon érett az a korrekció, amit áprilisban láttunk a részvénypiacokon, de ez még nem jelenti az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű végét – vélekednek e havi portfólió-ajánlóikban a magyar befektetési szakemberek. Az, hogy milyen kamatpolitikát folytat a Fed, az egész világra hatással lesz, és az EKB kamatvágási elképzeléseit is erősen átszabhatja. A hazai portfóliómenedzserek most jó beszállási pontot látnak a kötvénypiacon.
A kamatkörnyezet hitelpiacra gyakorolt hatása központi téma lesz a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla!

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók az áprilisi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben nyolc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Apelso Capital Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Vége a nyugalomnak a piacokon?

A havi felmérésünkben szereplő portfóliómenedzserek többsége egyetért abban, hogy már nagyon érett az a korrekció, amit a részvénypiacokon lehetett látni áprilisban. Más kérdés, hogy elhanyagolható mértékű volt. Az e havi beszámolók szerint bár április elején a volatilitás visszatért a piacokra, ez még nem az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű vége. Sokan úgy vélik, hogy a továbbiakat illetően az egyik kritikus tényező a vállalati profitok alakulása lesz. Amennyiben ezen a téren nem következik be látványos negatív trendforduló, akkor lehet még erő az elkövetkező hónapokra a piacokban – írják.

A vártnál magasabb amerikai inflációs adatok után a kötvénypiacon tovább folytatódott a Fed kamatcsökkentési lépéseivel kapcsolatos várakozások mérséklődése; jelenleg már csak egyetlen 25 bázispontos kamatvágást áraznak a befektetők 2024 végéig. 

A Fed döntése viszont sok mindenre lesz hatással. Az egyik szakértő kiemeli, hogy egyfelől az irányadó kamatláb változatlanul hagyása a pénzügyi kondíciók szigorodását okozza. Másrészt a gazdasági növekedés reagálhat váratlan lassulással a potenciálisan hosszabb ideig fennmaradó magas kamatszintekre. A magas kamatoktól az amerikai dollár is komoly támaszt kap, ami megnehezíti más központi bankok számára, hogy csökkentsék a saját kamataikat. Bár az EKB viszonylag egyértelművé tette, hogy júniusban kamatvágás jön, az azt követő további csökkentések nem csak az inflációs trendtől függnek majd, hanem közvetve a Fed kamatpolitikájától is. Az euró jelentős gyengülése ugyanis az eurózóna inflációját táplálná.

Itthon a Magyar Nemzeti Bank áprilisi kamatdöntő ülésén tovább lassított, és már csak 50 bázisponttal vágta az irányadó rátát. Az MNB döntéshozóinak óvatos kommunikációjából kiindulva további lassítás valószínűsíthető, így a hazai jegybank összhangba kerülhet az európai fősodorral, növelve a hazai eszközök korábbi árazásokhoz képest relatív vonzerejét - vélekedik az egyik portfóliómenedzser.

Inkább kötvény, mint részvény

A részvénypiacok kisebb április korrekcióját követően óvatosabbak lettek a hazai profik is, bár van kisebb felülsúly, azt inkább a fejlett piaci részvényekben látják most. Mindeközben a kötvénypiaci hozamok további emelkedésével megugrott a kötvények iránti kereslet, főként a hazai kötvények árazását tartják vonzónak a portfóliómenedzserek. Áprilisban a pénzpiaci eszközökben és az alternatív befektetésekben lévő kitettséget is inkább leépítették a profik.

A részletes bontást megvizsgálva is jól látszik a kötvények újbóli előtérbe kerülése. A nemzetközi kötvények aránya tartja magát a 20% feletti szinten áprilisban is a modellportfólión belül, a hazai kötvények súlya is több mint egy százalékpontot emelkedett egy hónap alatt, míg a pénzpiaci eszközöké tovább csökkent.

Összességében továbbra is nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot mutat a pénzpiaci eszközök súlyának visszaesése, legutóbb 2022 júliusában láttunk ilyen alacsony szintet. Ezzel párhuzamosan a kötvények és a részvények aránya is nőni tudott, míg az alternatív befektetéseké továbbra is csak stagnált.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
detektiv kép