Mitől lesz olcsóbb a liszt?
Gazdaság

Mitől lesz olcsóbb a liszt?

Portfolio
A verseny, különösen a jól szabályozott verseny a fogyasztók érdeke, hiszen alacsonyabb árakat, jobb minőségű termékeket eredményez - mondja Berezvai Zombor az Elemző közgazdász videósorozat mai részében. A Gazdasági Versenyhivatal vezető közgazdásza arról is beszél, hogy bár a piaci modellek nem képesek tökéletesen visszaadni, hogy egy-egy iparág hogyan néz ki a valóságban, de sok esetben nagyon fontos segítséget nyújtanak a szereplők viselkedésének megértésére.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Berezvai Zombor az ELTE Társadalomtudományi Karán szerzett közgazdasági elemző diplomát. A Gazdasági Versenyhivatal Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodájának vezetője. A Corvinus Egyetemen és az IBS-en oktat, doktori tanulmányait a Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolájában végzi. Publikációi piacelemzés, közlekedés, oktatásgazdaságtan területen születtek.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

Címlapkép: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
földgáz