Mit keres egy közgazdász a környezetvédelemben?
Gazdaság

Mit keres egy közgazdász a környezetvédelemben?

Portfolio
Bár a környezetvédelmi problémák elleni küzdelemben a közvélemény nem a közgazdászokat tartja a főszereplőnek, valójában mégis nagyon fontos szerepet játszanak ezen a területen. Ahhoz ugyanis, hogy kevésbé szennyezzünk, az emberek gazdasági döntéseit kellene megváltoztatnunk - mondja Kőműves Zsófia. A Cambridge Econometrics közgazdasági modellezője az Elemző közgazdász videósorozatunk újabb részében arról beszél, hogy egy olyan gazdasági környezet kialakítása a feladat, amely az új szabályok, adók révén környezetkímélőbb termelésre, fogyasztásra ösztönöz.

Az ilyen gazdasági környezet kidolgozása azon múlik, hogy abban sikerül-e a gazdaság szereplőinek racionális döntéseit kevésbé környezetszennyező irányba terelni. Ehhez számos szakpolitika áll az állam rendelkezésére, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy adott helyen, adott problémára milyen eszköz az ideális, vagyis hogyan érhető el a lehető legnagyobb kedvező környezeti hatás a lehető legkisebb költségek mellett.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Kőműves Zsófia a Cambridge Econometrics Hungary modellező közgazdásza. Környezetvédelmi, energiapiaci és munkaerőpiaci elemzéseivel segíti új szakpolitikák tervezését. Az ELTE alkalmazott közgazdaságtan szakán tanult, majd a Közép-európai Egyetemen (CEU) diplomázott közgazdászként és dolgozott kutatási asszisztensként. A volt fogvatartottak munkaerőpiaci helyzetét leíró kutatását számos szakmai elismeréssel díjazták, többek között elnyerte a prágai Károly Egyetem New Economic Talent díját. Ösztöndíjasként tanult Genfben és az Egyesült Államokban is, ahol elsősorban adatelemzéssel és fejlesztéspolitikával foglalkozott.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
worker dolgozó ipar gyári munkás