Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

Hatalmas gyártócégek érkeznek Magyarországra: mit lépnek az IT-beszállítók?

Hatalmas gyártócégek érkeznek Magyarországra: mit lépnek az IT-beszállítók?

Az IT-cégek esetében az állami megrendelések és a versenyszférában való jelenlét egészséges egyensúlya a kívánatos mind szakmailag, mind financiálisan. A nagyvállalatokkal való együttműködéseknek az egész szektorban új lendületet adhatnak a járműipari és egyéb nemzetközi cégek Magyarországra érkezésével, ebből a Delta is igyekszik kivenni a részét az elkövetkező években. Emellett pedig a magyarországi KKV-k további korszerűsítése is fontos piaci lehetőség, amit a generációváltás és a korábbi években lezajlott digitalizációs fejlesztések mára beért kedvező tapasztalatai is gyorsítanak – mondta el Korcsok Katalin, a Delta Systems kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak.

A gyárakban is szédületes sebességgel terjed a mesterséges intelligencia

A gyárakban is szédületes sebességgel terjed a mesterséges intelligencia

A Bosch kísérleti projekteket indít a gyáraiban; a generatív mesterséges intelligenciával több hónapról mindössze néhány hétre csökkenhet az AI-megoldások bevezetéséhez és alkalmazásához szükséges idő - közölte a Bosch. A társaság üzemeinek csaknem fele alkalmaz már mesterséges intelligenciát a gyártásban, a középpontban a termelés irányítása, felügyelete és ellenőrzése áll. 

Több pénzt ad a kormány a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak

A magyar vállalkozások megerősítése érdekében a kormány az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) keretösszegét közel hatszorosára emeli - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a szeptemberben bejelentett ÉLIP iránt óriási méretű érdeklődés mutatkozott.

Gödöllőn nyitott központot az egyik legnagyobb német autóipari beszállító

Gödöllőn nyitott központot az egyik legnagyobb német autóipari beszállító

Új délkelet-európai központot és digitálisan hálózatba kapcsolt bemutatóüzemet nyitott a TRUMPF Hungary Kft., amely a hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépeket, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni a lépéssel. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére forgalmuk a régióban eléri a 100 millió eurót.

Videó: már Budapesten is láthatjuk, mire képes a legmodernebb ipari technológia

Videó: már Budapesten is láthatjuk, mire képes a legmodernebb ipari technológia

Június végén nyitotta meg budapesti innovációs élményközpontját a Bosch Rexroth. A CU.BE élménytérben a látogatók testközelből tapasztalhatják meg az ipari digitalizáció legújabb vívmányait. A Portfolio stábja a megnyitón kérdezte a cég szakértőit arról, pontosan mi is a funkciója az élményközpontnak.

Egy lépésre a digitalizációtól: készülhetnek a legkisebb magyar cégek is

Egy lépésre a digitalizációtól: készülhetnek a legkisebb magyar cégek is

Az informatikai eszközök használata jelentősen nőtt a kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években, de a nagyvállalati digitalizációs gyakorlat megérkezésére továbbra is várni kell. Egyre inkább az összetettebb, előremutatóbb fejlesztések kerülnek terítékre, ráadásul a finanszírozási környezet nehézsége és a romló növekedési kilátások miatt megfontoltabbak a megrendelők. A digitalizáció és az okos megoldások nyújtotta lehetőségekről a Portfolio Vidra Lászlót, a Delta Technologies 100%-os leányvállalata, a Delta Systems Kft. ügyvezetőjét kérdezte.

Nehéz évek jönnek a kkv-kra: így válhatnak ellenállóbbá a magyar cégek

Nehéz évek jönnek a kkv-kra: így válhatnak ellenállóbbá a magyar cégek

Az utóbbi időkben nyugtalanító híreket kaptak a startup világ szereplői. Egyelőre még nem látszik, hogy a szektort finanszírozó amerikai SVB Bank bedőlésének hatásai milyen messzire érnek el, de Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke és Szluha Dénes, a Hiventures startup üzletágvezetője szerint nincs ok az aggodalomra: a konjunkturális időszakok utáni korrekciók a fejlődés velejáró részei. Emellett tény, hogy a hazai vállalkozások versenyképességének fokozásához digitális átalakulás szükséges, az erre való vállalati és munkavállalói felkészültség kulcskérdés. Az elmúlt évek bizonyították, hogy a digitálisan érett vállalatok ellenállóbbak a válsághelyzetekkel és a piaci változásokkal szemben, ami a magas hozzáadott értéket termelő digitális munkahelyekre, így az iparra, a mezőgazdaságra és a szolgáltató szektorra különösen igaz. A magyar ipar gerincét adó kkv-szektor digitális fejlettsége nagy hatással van az ország GDP termelőképességére is. Interjú.

A 4iG csatlakozott az O-RAN Szövetséghez

A 4iG teljes jogú tagként csatlakozott az O-RAN (Open Radio Access Network) Szövetséghez, amely nyílt platformot kínál az 5G alapú rádiós hálózati infrastruktúrák fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez. A nemzetközi iparági szövetség teljes jogú tagjaként a 4iG az informatikai és távközlési konvergencia éllovasává válhat a vonatkozó sajtóközlemény szerint.

Milyen tervei vannak a magyar iparnak az 5G-vel?

Milyen tervei vannak a magyar iparnak az 5G-vel?

Az 5G jóval többet tud az elképesztően gyors adatátviteli sebességnél: a mobilhálózatok ötödik generációja – különösen az iparban – számos előnnyel kecsegtet. A Huawei Technologies Magyarországon a piacvezetők között szerepel az 5G alkalmazásában, a hálózati kommunikációt már több hazai létesítményben is ez a technológia szolgálja ki. Itthon azonban a cégek többsége még nem gondolkodott átfogó ipar digitalizációs megoldás bevezetésén.

4iG: tovább robog a digitalizációs úthenger a járműiparban

4iG: tovább robog a digitalizációs úthenger a járműiparban

Az Ipar 4.0 egy nagy massza, nem igazán van jó definíciója, viszont az, hogy hová szeretnének eljutni a járműipari cégek a digitalizáció és az automatizáció területén, az egyértelműen látszik - mondta a Portfolio-nak Gém Péter, a 4iG szakértékesítési és üzletfejlesztési igazgatója, aki azt is elárulta, hogy rendszerintegrációs szemmel mi kell a szintlépéshez, vagyis ahhoz, hogy az Ipar 5.0 előkapujába érjünk. Amennyiben többet megtudna a témáról, nem érdemes kihagyni a Portfolio-MAGE Járműipar 2022 konferenciát sem, amelyre Gém Péter egy izgalmas előadással készül a vállalatok digitális rendszereinek összehangolásának előnyeiről, valamint az adatszintű automatizálásról.

"Néha vissza kell fogni a fejlesztőket, hogy ne fejlesszenek Jaguárt, ha az ügyfél egy jó Skodát szeretne"

Az egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó AutSoft Zrt. tavaly ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját. A céget szoros kapcsolat fűzi a BME-hez, ebben rejlik az erősségük is: az egyetemi háttérnek köszönhetően rengeteg innovációban, kutatási projektben vesznek részt, illetve magasan képzett utánpótlás áll a rendelkezésükre.

A negyedik ipari forradalom emberi arca

A negyedik ipari forradalom emberi arca

Tíz éve, a világ legnagyobb ipari technológiai vásárán, a Hannover Messen találkozhattak először a meghatározó piaci szereplők az Ipar 4.0 fogalommal. A negyedik ipari forradalom vívmányai azóta sok területen szinte teljesen átformálták az életünket, gondolkodásunkat, korábban soha nem tapasztalt lehetőségeket nyitva egy fenntarthatóbb, egészségesebb, emberibb jövő felé.

Több mint 500 millió forintos támogatást nyert a Delta Technologies leányvállalata

Több mint 500 millió forintos támogatást nyert a Delta Technologies leányvállalata

A Delta Technologies 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Delta Systems Kft. 511 millió forintot meghaladó, 100 százalék intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesül az IFKA - Korszerű vállalati technológiai mintaprogram révén. A hazai – elsősorban gyártó és logisztikai – vállalkozások célzott fejlesztését, digitális felkészültségének javítását célként kitűző program keretein belül a Delta Systems számos, Ipar 4.0 technológiát alkalmazó mintaprojektet valósíthat meg.

Együttműködik a Siemens és a 4iG: miről szól pontosan a közös projekt?

Együttműködik a Siemens és a 4iG: miről szól pontosan a közös projekt?

A magyar iparvállalatok számára a digitalizáció alapvetően hatékonyságnövelést jelent – azonban a hazai cégek informatikai érettsége nagyon különböző. Egyre többen ismerik fel, hogy hatékonyabban használhatják fel rendelkezésre álló szűkös erőforrásaikat, ha a füzetben vagy manuálisan rögzített adatok helyett a gépekben lévő szenzorokból kinyert és a meglévő szakértői rendszerekből származó adatokat használják. Az egységesített adatok alapján a vállalatok megtervezhetik és ellenőrizhetik a termelésüket, ezek alapján hozhatják meg üzleti döntéseiket. Tápai Tamással, a 4iG vezérigazgató-helyettesével és Jeránek Tamással, a Siemens Zrt. vezérigazgatójával többek között arról beszélgettünk, hol járnak a magyar cégek a digitalizáció terén, milyen hatása volt a koronavírus-járványnak az Ipar 4.0 megoldások kiépítésére és a két szakember beszélt a két cég együttműködéséről, jövőbeni terveikről is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.