Több pénzt ad a kormány a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak

A magyar vállalkozások megerősítése érdekében a kormány az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) keretösszegét közel hatszorosára emeli - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a szeptemberben bejelentett ÉLIP iránt óriási méretű érdeklődés mutatkozott.

Videó: már Budapesten is láthatjuk, mire képes a legmodernebb ipari technológia

Videó: már Budapesten is láthatjuk, mire képes a legmodernebb ipari technológia

Június végén nyitotta meg budapesti innovációs élményközpontját a Bosch Rexroth. A CU.BE élménytérben a látogatók testközelből tapasztalhatják meg az ipari digitalizáció legújabb vívmányait. A Portfolio stábja a megnyitón kérdezte a cég szakértőit arról, pontosan mi is a funkciója az élményközpontnak.

Egy lépésre a digitalizációtól: készülhetnek a legkisebb magyar cégek is

Egy lépésre a digitalizációtól: készülhetnek a legkisebb magyar cégek is

Az informatikai eszközök használata jelentősen nőtt a kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években, de a nagyvállalati digitalizációs gyakorlat megérkezésére továbbra is várni kell. Egyre inkább az összetettebb, előremutatóbb fejlesztések kerülnek terítékre, ráadásul a finanszírozási környezet nehézsége és a romló növekedési kilátások miatt megfontoltabbak a megrendelők. A digitalizáció és az okos megoldások nyújtotta lehetőségekről a Portfolio Vidra Lászlót, a Delta Technologies 100%-os leányvállalata, a Delta Systems Kft. ügyvezetőjét kérdezte.

Nehéz évek jönnek a kkv-kra: így válhatnak ellenállóbbá a magyar cégek

Nehéz évek jönnek a kkv-kra: így válhatnak ellenállóbbá a magyar cégek

Az utóbbi időkben nyugtalanító híreket kaptak a startup világ szereplői. Egyelőre még nem látszik, hogy a szektort finanszírozó amerikai SVB Bank bedőlésének hatásai milyen messzire érnek el, de Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke és Szluha Dénes, a Hiventures startup üzletágvezetője szerint nincs ok az aggodalomra: a konjunkturális időszakok utáni korrekciók a fejlődés velejáró részei. Emellett tény, hogy a hazai vállalkozások versenyképességének fokozásához digitális átalakulás szükséges, az erre való vállalati és munkavállalói felkészültség kulcskérdés. Az elmúlt évek bizonyították, hogy a digitálisan érett vállalatok ellenállóbbak a válsághelyzetekkel és a piaci változásokkal szemben, ami a magas hozzáadott értéket termelő digitális munkahelyekre, így az iparra, a mezőgazdaságra és a szolgáltató szektorra különösen igaz. A magyar ipar gerincét adó kkv-szektor digitális fejlettsége nagy hatással van az ország GDP termelőképességére is. Interjú.

A 4iG csatlakozott az O-RAN Szövetséghez

A 4iG teljes jogú tagként csatlakozott az O-RAN (Open Radio Access Network) Szövetséghez, amely nyílt platformot kínál az 5G alapú rádiós hálózati infrastruktúrák fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez. A nemzetközi iparági szövetség teljes jogú tagjaként a 4iG az informatikai és távközlési konvergencia éllovasává válhat a vonatkozó sajtóközlemény szerint.

Milyen tervei vannak a magyar iparnak az 5G-vel?

Milyen tervei vannak a magyar iparnak az 5G-vel?

Az 5G jóval többet tud az elképesztően gyors adatátviteli sebességnél: a mobilhálózatok ötödik generációja – különösen az iparban – számos előnnyel kecsegtet. A Huawei Technologies Magyarországon a piacvezetők között szerepel az 5G alkalmazásában, a hálózati kommunikációt már több hazai létesítményben is ez a technológia szolgálja ki. Itthon azonban a cégek többsége még nem gondolkodott átfogó ipar digitalizációs megoldás bevezetésén.

4iG: tovább robog a digitalizációs úthenger a járműiparban

4iG: tovább robog a digitalizációs úthenger a járműiparban

Az Ipar 4.0 egy nagy massza, nem igazán van jó definíciója, viszont az, hogy hová szeretnének eljutni a járműipari cégek a digitalizáció és az automatizáció területén, az egyértelműen látszik - mondta a Portfolio-nak Gém Péter, a 4iG szakértékesítési és üzletfejlesztési igazgatója, aki azt is elárulta, hogy rendszerintegrációs szemmel mi kell a szintlépéshez, vagyis ahhoz, hogy az Ipar 5.0 előkapujába érjünk. Amennyiben többet megtudna a témáról, nem érdemes kihagyni a Portfolio-MAGE Járműipar 2022 konferenciát sem, amelyre Gém Péter egy izgalmas előadással készül a vállalatok digitális rendszereinek összehangolásának előnyeiről, valamint az adatszintű automatizálásról.

"Néha vissza kell fogni a fejlesztőket, hogy ne fejlesszenek Jaguárt, ha az ügyfél egy jó Skodát szeretne"

Az egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó AutSoft Zrt. tavaly ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját. A céget szoros kapcsolat fűzi a BME-hez, ebben rejlik az erősségük is: az egyetemi háttérnek köszönhetően rengeteg innovációban, kutatási projektben vesznek részt, illetve magasan képzett utánpótlás áll a rendelkezésükre.

A negyedik ipari forradalom emberi arca

A negyedik ipari forradalom emberi arca

Tíz éve, a világ legnagyobb ipari technológiai vásárán, a Hannover Messen találkozhattak először a meghatározó piaci szereplők az Ipar 4.0 fogalommal. A negyedik ipari forradalom vívmányai azóta sok területen szinte teljesen átformálták az életünket, gondolkodásunkat, korábban soha nem tapasztalt lehetőségeket nyitva egy fenntarthatóbb, egészségesebb, emberibb jövő felé.

Több mint 500 millió forintos támogatást nyert a Delta Technologies leányvállalata

Több mint 500 millió forintos támogatást nyert a Delta Technologies leányvállalata

A Delta Technologies 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Delta Systems Kft. 511 millió forintot meghaladó, 100 százalék intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesül az IFKA - Korszerű vállalati technológiai mintaprogram révén. A hazai – elsősorban gyártó és logisztikai – vállalkozások célzott fejlesztését, digitális felkészültségének javítását célként kitűző program keretein belül a Delta Systems számos, Ipar 4.0 technológiát alkalmazó mintaprojektet valósíthat meg.

Együttműködik a Siemens és a 4iG: miről szól pontosan a közös projekt?

Együttműködik a Siemens és a 4iG: miről szól pontosan a közös projekt?

A magyar iparvállalatok számára a digitalizáció alapvetően hatékonyságnövelést jelent – azonban a hazai cégek informatikai érettsége nagyon különböző. Egyre többen ismerik fel, hogy hatékonyabban használhatják fel rendelkezésre álló szűkös erőforrásaikat, ha a füzetben vagy manuálisan rögzített adatok helyett a gépekben lévő szenzorokból kinyert és a meglévő szakértői rendszerekből származó adatokat használják. Az egységesített adatok alapján a vállalatok megtervezhetik és ellenőrizhetik a termelésüket, ezek alapján hozhatják meg üzleti döntéseiket. Tápai Tamással, a 4iG vezérigazgató-helyettesével és Jeránek Tamással, a Siemens Zrt. vezérigazgatójával többek között arról beszélgettünk, hol járnak a magyar cégek a digitalizáció terén, milyen hatása volt a koronavírus-járványnak az Ipar 4.0 megoldások kiépítésére és a két szakember beszélt a két cég együttműködéséről, jövőbeni terveikről is.

Rekordmennyiségű befektetés áramlott 2021 első felében a kockázatitőke piacra

Rekordmennyiségű befektetés áramlott 2021 első felében a kockázatitőke piacra

Világszerte több mint 288 milliárd dollár tőke áramlott a kockázatitőke szektorba 2021 első felében, amely rekordmértékű befektetést jelent. A Portfolio és a HVCA közös szakmai rendezvényén előadóként részt vevő dél-afrikai befektető, Pierre du Preez, az All Seasons Venture Partners szenior partnere a Portfolio kérdésére elmondta, hogy mi hajtja ezt a soha nem látott intenzitású befektetési hullámot, és hogy már korántsem csak a Szilícium-völgy körül forog a világ.

Hatalmas terveket szövöget a Bosch - Kelet-Közép-Európa kutatás-fejlesztési központjává tennék Budapestet (interjú)

Hatalmas terveket szövöget a Bosch - Kelet-Közép-Európa kutatás-fejlesztési központjává tennék Budapestet (interjú)

Továbbra is megkerülhetetlen szereplő a jövőt alakító technológiák - legyen szó az autózás jövőjéről, a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekről - megalkotásában a magyarországi Bosch csoport, amely stabil maradt a globális piaci kihívások közepette is. Ezt az árbevétel szolid bővülése és a dolgozók számának növekedése is szemlélteti, valamint egyetlen gyárukat sem kellett bezárni, ráadásul a koronavírus-járvány még nagyobb lendületet adott az Ipar 4.0-ás fejlesztéseknek. Jövőbeli ambícióikban rendkívül hangsúlyos szerepe van az innovációs, kutatás-fejlesztési tevékenységüknek, erre tavaly 86 milliárd forintot fordítottak - mondta a Portfolio-nak Somogyi András, aki a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban, valamint július 1-től a Robert Bosch Kft. humán erőforrás és jogi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója is lett. Az interjú során beszélgettünk az elmúlt évről, az autóiparban zajló fundamentális változások hatásairól, jövőbeli tervekről. Az elektromobilitás egyre inkább a Bosch meghatározó üzleti területévé válik, stratégiai terület a mesterséges intelligencia alkalmazása is. A vezető leszögezte, hogy emberi munkaerőre mindig szükség lesz, az új folyamatok üzemeltetése új munkaköröket teremt és új kompetenciákat kíván, azok elsajátításához pedig képzési programokat nyújtanak.

Megállíthatatlan az Ipar 4.0 előretörése - A sikeres alkalmazásban az ember is kulcsszerepet játszik

Megállíthatatlan az Ipar 4.0 előretörése - A sikeres alkalmazásban az ember is kulcsszerepet játszik

Az elmúlt években számos cikk, tanulmány jelent meg az ipar 4.0 (Industry 4.0) térnyeréséről. Sokan nevezik a negyedik ipari forradalomnak, jellegét tekintve valóban forradalmi változások előtt áll a gyártóipar. A témával kapcsolatos, eddig megjelent írások túlnyomó többsége a folyamat technológiai részleteivel foglalkozik: mesterséges intelligencia által vezérelt gépek, teljes vagy részleges öndiagnosztikai képességgel, hálózatba kapcsolva, folyamatos tanulás révén olyan hatékonysággal fognak gyártani a jövőben, amire történelmünk során még nem volt példa. Egy ilyen, teljesen automatizált, digitalizált, mért és ellenőrzött smart factory elméletben minimális emberi beavatkozást igényel, és a termelési hatékonyságon túl tökéletesen energiahatékony is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.