Gödöllőn nyitott központot az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gazdaság

Gödöllőn nyitott központot az egyik legnagyobb német autóipari beszállító

Új délkelet-európai központot és digitálisan hálózatba kapcsolt bemutatóüzemet nyitott a TRUMPF Hungary Kft., amely a hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépeket, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni a lépéssel. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére forgalmuk a régióban eléri a 100 millió eurót.

A német csúcstechnológiai vállalat a Gödöllői Ipari Parkban nyitotta meg új délkelet-európai központját, amellyel célja, hogy még jobban kiszolgálja a régiót digitális megoldásaival. "Az elkövetkező években növekvő értékesítési piacra számítunk Magyarországon. Ez a beruházás emellett megerősíti üzletmenetünket olyan országokban, mint Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Törökország" - mondta Nicola Leibinger-Kammüller, a cégcsoport igazgatóságának elnöke.

Nicola Leibinger Kammueller
Nicola Leibinger Kammueller, a Trumpf cégcsoport igazgatósági elnöke

A TRUMPF két legjelentősebb üzletága a rugalmas lemezmegmunkáló szerszámgép technológiák, illetve az ipari lézertechnológiák területe, de feltörekvő üzletág a legújabb generációs chipek gyártásnál használt EUV litográfia is.

Magyarország az egyetlen olyan ország Kínán kívül, ahol mind a három prémium német autómárka – BMW, Audi, Mercedes – jelen van, amelyeknek tradicionális beszállítója a TRUMPF a lézertechnológiák területén, a lemezmegmunkáló szerszámgép üzletág pedig számos magyar kkv számára nyújt szolgáltatást

– mondta az újságírók számára szervezett háttérbeszélgetésen Major Tamás, a magyar leányvállalat, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője.

Az ügyvezető úgy látja, hogy a lemezmegmunkálásban az elmúlt 5-6 évben indult el a családi vállalkozások területén egy olyan racionalizálási folyamat, aminek keretében egyre inkább hajlandók beruházni olyan gépekre, automatizálási rendszerekre, amelyek növelik a gyártási folyamatok hatékonyságát. Az automatizálás után pedig most érkeztek el oda, hogy az automatizált rendszereiket ipar 4.0-ás folyamatok keretében, szoftverek segítségével tovább tudják szervezni és átláthatóbbá, lekövethetőbbé tenni a termelésüket.

Major Tamás
Major Tamás, a magyar leányvállalat, a Trumpf Hungary Kft. ügyvezetője.

A cég gyártásvezérlő szoftverei pedig ehhez úgy vannak kialakítva, ami lépcsőzetes belépést tesz lehetővé az ipar 4.0 területére: kicsiben el lehet kezdeni, tovább bővíteni, végül pedig egy nagy rendszert kialakítani. „A megvalósított beruházással megvan minden feltételünk arra, hogy akár a műszaki felsőoktatási intézményekkel és a partnereinkkel a továbbképzést, újdonságok bemutatását biztosítsuk” – tette hozzá az ügyvezető.

Az új bemutatóüzem digitálisan hálózatba kapcsolt megoldásai közé tartoznak a rugalmas lemezgyártáshoz szükséges rendszerek és a lézergépek. A vállalat portfóliója a lemezek vágására, hajlítására vagy hegesztésére szolgáló belépő szintű gépektől a nagy termelékenységű okos gyárakig terjed. A vállalat lézereit különösen az autóipar és az elektronikai ipar használja, zöld lézereit például már világszerte vezető technológiaként használják az elektromos járművek nagy teljesítményű elektronikájában a rézcsatlakozások hegesztésére. A vállalat a fogászati protézisek gyártásához használt 3D nyomtatók vezető szállítója is. „A digitálisan hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a gyártást, ez növeli ügyfeleink versenyképességét" - mondta Major Tamás, és hozzátette, hogy az új bemutatóüzemben kifejezetten az ügyfelek iparág-specifikus problémáin dolgoznak.

Ahol lehet, fenntartható anyagokat használtak

Az épület kivitelezésénél csak ott használtak betont, ahol az műszakilag feltétlenül szükséges volt, egyébként fát és acélt használtak CO2-hatékony vagy teljesen újrahasznosítható építőanyagként, például a ragasztott fa tetőszerkezetben. A vörösfenyőfa ablakokat helyben, Magyarországon gyártották. A létesítmény fűtését és hűtését 38 geotermikus szonda biztosítja, a tetőn napelemrendszert rendszert telepítettek, a parkolóban pedig számos elektromos töltőállomással ellátott parkolóhely található.

Kapóra jött az akkumulátor-nagyhatalmi törekvés

Az akkumulátorgyártói kapacitások növelése nemzetstratégiai cél, a Portfolio kérdésére Major Tamás szerencsés együttállásnak nevezete, hogy a kormányzati stratégia erősíti a cég piaci pozícióját, hiszen a TRUMPF a dél-koreai gyártók számára is beszállító: a lézertechnológiákat korábban Koreában validálták, és mivel az ő megoldásaik voltak a legmegbízhatóbbak, ezért gyakorlatilag standardizálták a koreai cégek, így

a Samsung SDI és a SK innovation Magyarországon is a cég lézertechnológiáját használja hegesztési és jelölési célokra, összesen pedig jelenleg 373 Trumpf lézerforrás üzemel koreai gyártócégeknél országosan.

A cégcsoport terveiről Nicola Leibinger-Kammüller, igazgatósági elnöke elmondta, hogy az évtized közepére összesen 100 millió eurós forgalmat fognak bonyolítani a régiós piacon, amelyen Magyarország jelentős gyártási helyszínekkel rendelkezik a német autóipari márkák és beszállítók számára. „Szándékunk, hogy a jövőben a hálózatba kapcsolt gyártás megoldásszállítójaként még jobban kiszolgáljuk az egész délkelet-európai régiót. Ennek oka, hogy az elkövetkező években növekvő értékesítési piacra számítunk, még úgyis, hogy a makrogazdasági kilátások nem éppen rózsásak, főként a megnövekedett energia-, nyersanyag- és szállítási költségek, valamint a magasabb kamatlábak miatt” – tette hozzá a vállalatcsoport igazgatósági elnöke, aki a siker kulcsát a határokon átnyúló együttműködésben látja és az ügyfelekhez való közelségben, amit a cégcsoport egyik legfontosabb stratégiai céljaként említett.

Trumpf
A Trumpf bemutatóterme a Gödöllői Ipari Parkban.

Csak akkor hagyjuk magunk mögött ázsiai versenytársainkat, ha sikerül jobban megérteni és kezelni ügyfeleink iparágspecifikus problémáit, csak akkor leszünk hosszú távon sikeresek, ha sikerül javítanunk szolgáltatásainkat a régiókban, és új ügyfeleket nyerni

 – mondta.   

A cikk megjelenését a TRUMPF Hungary Kft. támogatta.

Címlapkép forrása: TRUMPF Hungary Kft. via Misc

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromos auto toltes Energiaügyi Miniszterium