Lezárult a Visa gigafelvásárlása

Lezárult a Visa gigafelvásárlása

A Visa márciusban lezárta a Tink felvásárlását. A Tink egy nyílt banki platform, amelynek segítségével az ügyfelek mozgathatják pénzüket, hozzáférhetnek összesített pénzügyi adataikhoz, valamint olyan pénzügyi szolgáltatásokat használhatnak, mint a kockázatelemzés és a számlaellenőrzés, mindezt egyetlen API-n keresztül - derül ki a Visa közleményéből.

Nem csillapodik a BNPL-láz:  újabb startup indul világhódító útra

Nem csillapodik a BNPL-láz: újabb startup indul világhódító útra

A Zilch, brit BNPL- szolgáltató - amely azzal emelkedik ki a részletfizetéses szolgáltatók mezőnyéből, hogy az ügyfelei bármelyik Mastercardot elfogadó kereskedőnél igénybe vehetik a szolgáltatást - a harmadik forrásbevonási körben 110 millió dollár tőkét gyűjtött össze.

Sok szempontból csalódást okozott a PSD2

Sok szempontból csalódást okozott a PSD2

A Portfolio Banking Technology III/B panelbeszélgetésén a harmadik feles pénzügyi szolgáltatók részéről Szabó Márton a Koin ügyvezetője, Zádor Balázs a Recash ügyvezetője, banki oldalról Kuhárszki András, az OTP digitális banki fejlesztési igazgatója, szabályozói oldalról pedig Luspay Miklós az MNB főosztályvezetője osztották meg gondolataikat a bizonyos értelemben csalódásként értékelt PSD2 kapcsán.

Nagy újítást jelentett be az OTP: más bankok számláit is bekötik a netbankjukba

Nagy újítást jelentett be az OTP: más bankok számláit is bekötik a netbankjukba

Az OTP Bank most induló nyílt banki szolgáltatása (OTP OpenBank) lehetővé teszi, hogy a más bankoknál vezetett számlák egyenlegét is megtekinthessék a bank ügyfelei. Így egyetlen felületről kontrollálhatóak a pénzügyek: elég csak az OTP Bank új internetbankjába vagy mobilalkalmazásába bejelentkezni és máris követhető, mennyi pénz van a más bankoknál vezetett számlákon - derül ki az OTP közleményéből.

Új szakaszba lépett a nyílt bankolás – Itt a magyar app, amely segít eligazodni a pénzügyi káoszban

Új szakaszba lépett a nyílt bankolás – Itt a magyar app, amely segít eligazodni a pénzügyi káoszban

Külföldi kiadáskövető, azaz PFM-alkalmazásokkal Dunát lehetne rekeszteni, de a hazai paletta egy-két működőképes megoldásból áll. Ezek közül az egyik, a Koin, mely a PSD2-es engedélye birtokában néhány hónappal ezelőtt új szakaszba lépett: elkezdte bekötni a bankokat az alkalmazásba, ezzel pedig teljesen automatikussá válik a kiadáskövetés. Ráadásul akár több bankszámla összes tranzakcióiról, egyenlegéről egy helyen kaphatunk aggregált információkat, kimutatásokat. Szabó Mártonnal, a Koin egyik alapítójával és ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a terveikről.

Az MNB nekimegy a nyílt bankolás előtt álló akadályoknak, íme a mesterterv

Az MNB nekimegy a nyílt bankolás előtt álló akadályoknak, íme a mesterterv

Bár már látni követendő példákat is, a nyílt bankolás a hazai piacon és egyébként egész Európában nagyon lassan indul el, a PSD2-es engedéllyel rendelkező új szolgáltatók alig-alig működnek élesben, kevés bankkal integrálódtak eddig. Az MNB az open banking előtt tornyosuló akadályok elhárítására tesz kísérletet, a Fizetés rendszer jelentésben mutatták be, mire készülnek.

Elindult a nyílt bankolás Magyarországon, hova jutottunk egy év alatt?

Elindult a nyílt bankolás Magyarországon, hova jutottunk egy év alatt?

Már több mint egy éve éles a PSD2, vagyis az új pénzforgalmi irányelv Magyarországon, ami a „nyílt bankolás” időszakát hivatott elhozni. Az európai szintű szabályozás célja, hogy a fintechek és bankok, illetve a bankok egymás közötti technológiai és üzleti kapcsolódási kockázatait kezelje, egyidejűleg kinyissa a versenyt a szereplők között. Banki körképet készítettünk arról, mi történt a területen az elmúlt bő egy évben, milyen szolgáltatásokat indítottak el azóta a bankok a területen.

Magyarországon eddig nem látott újítással jött ki a Gránit mobilbankja

A Gránit Bank mobilbanki appja költéselemző pénzügyi menedzsment (Pénzügyeim) funkcióval bővült, eddig itthon ez a funkció mobilbanki appba integráltan még nem létezett. Az első körben iOS-en elérhető verzió moduljában megjelennek a költések és a bevételek, ezeket az app öntanuló algoritmusa diagramokon, havi bontásban, típus szerint kategorizálva ábrázolja - árulta el Hegedüs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója. Az e-banki belépés emellett már biometrikus azonosítókkal is lehetséges. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, az új lakossági ügyfelek 40 százaléka már videóbankos számlanyitással jön a bankhoz, és hogy a PSD2 utáni "open banking"időszakára is készülnek már.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.