Kevesebben járnak étterembe, mint a Covid-válság előtt - derült ki a KSH adataiból. A forgalom visszaesése elsősorban a magas árakkal magyarázható. Iparági szakemberek szerint azok vannak bajban, akik túlárazták magukat, hiszen az emberek megfontoltabban költenek.
Már hetente fél pizza is elegendő lehet a reumás fájdalmak csökkentéséhez – erre a nem mindennapi kapcsolatra olasz kutatók jöttek rá.
Az élelmiszerárakkal párhuzamos mértékű (33-34 százalékos) drágulás van a menzákon is, a szeptemberi árakról azonban még nem lehet biztosat mondani, hiszen abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk – mondta az InfoRádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke, Páger Zsolt.
Friss listát tett közzé egy amerikai oldal arról, hogy különféle szempontokat és költségeket figyelembe véve mennyibe kerül egy nap a világ 10 legdrágább nyaralóhelyén. Van köztük több európai helyszín is.
Egy bevásárlóközpontban eltöltött ebéd átlagosan 39 percig tart és 3500 forintba kerül – derül ki a Westend megbízásából végzett kutatásból. A 16 és 70 év közötti budapesti és Pest megyei lakosság mintegy fele legalább 2-3 havonta étkezik bevásárlóközpontokban, és habár többnyire nem valamilyen alkalomból, hanem rutinszerű étkezés céljából választják, a minőség, a jó ár-érték arány, a megfelelő higiénia és a kényelem, sőt már a környezettudatosság is elvárás a bevásárlóközpontok ételudvarai felé.
Nem mindenkinek kellene multivitamint szednie. Bizonyos helyzetekben ezek hasznosak lehetnek, de más esetekben veszélyes tápanyaghiányhoz vagy egyensúlyhiányhoz vezethetnek - írja a National Geographic.
London polgármestere bejelentette, hogy az állami fenntartású általános iskolában minden gyerek számára ingyenessé teszik a menzát – írja a CNN.
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
Nem is gondolnánk, milyen különbségek és hasonlóságok vannak egyes országok között, ha azt nézzük, mi kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. A Chef’s Pencil egy érdekes térképet állított össze arról, hogy a világ egyes részein mi ilyenkor a legnépszerűbb étel.
A flavonolok képesek lassítani a memória hanyatlását egy friss kutatás szerint - írja az Infostart. A zöldségekben, gyümölcsökben, teában és kávéban megtalálható flavonolok fogyasztása számszerűsíthető eredményt ad: akik a legtöbbet fogyasztják ezekből, azoknál 0,4 egységgel lassabban következett be memóriaromlás, mint azoknál, akik a vizsgált csoportban a legkevesebb flavonolt fogyasztották.
Több mint 10 ezren töltötték ki azt a kérdőívet, amely azt térképezte fel, hogy az étkezésekkel összefüggő érzékenységek milyen mértékben és módon érintik a lakosságot. A Szafi felmérésből kiderült, hogy a válaszadók nagyjából 85 százaléka követ valamilyen speciális étrendet, háromnegyedük pedig legalább havonta 10 ezer forintot költ mentes, diétás termékekre - derül ki a társaság közleményéből.
Mindenki a saját bőrén érzi az élelmiszerárak emelkedését, amely az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentései alapján nem úgy tűnik, mintha megállni készülne. A most szeptemberi termelői adatok az előző év azonos időszakához képest korántsem festenek rózsás képet: magas áron kereskednek a gabonanövények piacán, a plafont súrolják a legnépszerűbb fehérjeforrásaink, a húsok, a tojás, a tej és egekben a kedvenc sajtunk termelői ára is. A zöldségek közül a drágulás nem kíméli a hazai termesztésű szabadföldi gömbparadicsomot és tv-paprikát sem, utóbbinak a kilója átlagosan 480 forint alatt már nem volt megtalálható a Budapesti Nagybani Piac kínálatában szeptember közepén. Emelkedett a belföldi gyökérzöldségek, a fejes káposzta, a zeller, a spenót és a sóska ára is. A rossz híreken túl, hogy jóval is szolgáljunk: belföldön üvegházban és fólia alatt termesztett paradicsom termelői ára valamelyest mérséklődött az előző évhez képest szeptemberben. A nagybani piacon az alma kilójának termelői ára 300 forint körül mozgott, a szilvák közül a besztercei 16 százalékkal magasabb áron volt elérhető a 37. héten.
Az egyre nagyobb élelmiszerválság súlyosbítja a nemek közötti egyenlőtlenséget, a friss adatok szerint 2021-ben világszerte 828 millióra becsült éhező emberből 59% volt a nő – számol be a hírről a CNBC.
Tovább érezheti majd a lakosság a pénztárcáján az élelmiszer árak emelkedését, mivel a nyár folyamán tovább nőtt a gabonák és az olajnövények tonnánkénti ára, továbbá szüntelenül emelkedik a húsok és a tojás ára is. A termelők még többet kérnek a tejért és a tejtermékekért, például a trappista sajt termelői ára júliusban 70 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Kedvező ára miatt népszerű a magyarok körében a burgonya, amelynek kilogrammonkénti árát mintegy 40 százalékkal magasabb áron kínálták a Budapesti Nagybani Piacon augusztusban a tavalyi értékével összehasonlítva.
Harminc százalékkal drágulhat az iskolai közétkeztetés szeptemberben az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyag áremelkedése miatt – mondta az Inforádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna szerint a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem.
A magyar haltermelés újabb "mérföldkövének" nevezte az agrárminiszter kedden az új brand, a "Balatoni hal" eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.
Cikkünket folyamatosan frissítjük az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeivel.
Hullámzó volt a kereskedés Amerikában.
A HDZ nagy fölénnyel nyert.
Nincs idő késlekedésre.
Egészen döbbenetes összegről megy a jogi huzavona.
Három tényező is befolyásolja, hogy átlépi-e a lélektani határt az euróval szemben a magyar fizetőeszköz.
Egyre gyakoribb a megműveletlen szőlő a legjobb magyar borvidékeken.
Erről Csicsmann László egyetemi tanár beszélt a Portfolio Checklistben.